“Het blijft een uitdaging om telkens nieuwe smaken te bedenken”: Elke zaterdagnamiddag trekt Jocys IJs door de straten van Kuurne

Nadat Johan Debrabandere 2018, na liefst 46 jaar, zijn ijskar parkeerde en met pensioen ging, werd het in de zomermaanden plots stil in de straten. Geen vertrouwd deuntje meer dat kinderen (en volwassenen) naar buiten lokte voor een ijsje, tot even geleden. Voortaan klinkt er op zaterdagnamiddag weer een herkenbare melodie in de straten, afkomstig van de ijskar van Jocys IJs, het werk van Jo Vansteenkiste.

Na 25 jaar op het Dorpsplein van Lendelede een bakkerij te hebben uitgebaat, besloot Jo Vansteenkiste zes jaar geleden om het over een andere boeg te gooien. Wat aanvankelijk kleinschalig begon met een ijskar, is vandaag uitgegroeid tot een wagenpark van drie ijskarren, waarin 29 verschillende soorten ambachtelijk ijs worden aangeboden.

“In Lendelede was mijn bakkerij bekend als ‘Jantje Kaas’. Niet omdat we kaas verkochten, maar omdat één van mijn voorvaders, Jan Vansteenkiste, die naam kreeg. Hij vocht in de 19de eeuw in Holland en keerde volgens sommigen terug met een bol kaas. Sindsdien worden zijn nazaten al generaties lang zo genoemd. Bijna tweehonderd jaar lang bakten opeenvolgende generaties Vansteenkiste het brood voor de inwoners van Lendelede.”

IJsbeurs in Rimini

Van die rijke bakkersgeschiedenis is Jo dus overgestapt naar ijs, maar spijt heeft hij allerminst. “Door het drukke werk in de bakkerij heb ik jammer genoeg mijn dochters nauwelijks zien opgroeien. Die balans is nu anders.”

IJs is al meer dan dertig jaar Jo’s passie. Jaarlijks trekt hij naar de gerenommeerde ijsbeurs in Rimini (Italië) om zijn kennis te verdiepen.

En het vakmanschap zit duidelijk in zijn vingers: “Ik beschik nog steeds over de ijsmachine en het kooktoestel waarmee ik vroeger in de bakkerij ijs maakte – geen goedkoop materiaal, dus wilde ik die opnieuw gebruiken. Het recept dat ik gebruik, is een goed bewaard familierecept van mijn betovergrootvader, dat al meer dan 150 jaar oud is.”

Natuurlijke smaken

In het ijs van Jocys worden geen synthetische aroma’s gebruikt. Jo werkt uitsluitend met natuurlijke smaken, vaak op basis van zelfgemaakte confituur. “Ik zie het als een uitdaging om voortdurend nieuwe smaken te bedenken. In ons assortiment vind je onder andere ijs met Indische vijg, Donut, Duindoorn, Blauwijs, en zelfs Vlaamse Leeuwen-ijs.”

“Februari is verrassend genoeg een van onze beste maanden”

Die laatste smaak kwam er overigens niet zomaar. “Het ijs heeft de kleuren geel en zwart, maar vooral dat zwart bleek een uitdaging. Gelukkig kon ik rekenen op de expertise van een Italiaanse kennis, die me de juiste tip gaf.”

Drie ijskarren

Jo’s werkdag begint al om 5.30 uur. ‘s Morgens maakt hij zijn ijs in het atelier, en in de namiddag trekt hij er met de ijskar op uit. Wat begon met de overname van de ijskar van de 75-jarige Jeannine Haerynck uit Wielsbeke, is uitgegroeid tot een wagenpark van drie ijskarren, elk met een eigen naam, maar in de vertrouwde kleuren van Jocys IJs en elk zijn specifieke route.

“Gelukkig sta ik er niet alleen voor”, zegt Jo. “Ik kan rekenen op een enthousiast team van tien flexi-jobbers en jobstudenten die het ijs mee aan de man – en vrouw – brengen. Ons seizoen loopt van half februari tot eind oktober. De rustigste periode is van 21 juli tot 15 augustus, omdat veel klanten dan op reis zijn. Februari is verrassend genoeg één van onze beste maanden. Dan hebben de mensen nog geen ijs in de diepvries, en bij het zien van de eerste zonnestralen is de verleiding groot als de ijskar voor de deur stopt.”

Leuke verhalen

Ook tijdens de coronaperiode bleef Jo actief met zijn ijskar, uiteraard binnen de geldende maatregelen. “Ik herinner me een regenachtige dag waarop er plots een kind opdook aan de ijskar, met een paraplu en een briefje van 50 euro. Toen ik vroeg wat hij wilde, zei hij: ‘Een ijsje van 50 euro, alstublieft.’ Ik dacht dat ik het mis verstond, maar toen ik hoorde hoe de vork in de steel zat, heb ik zijn wens ingewilligd. Zulke dingen maken dit werk extra mooi.”

Klaproos of duindoorn

En die naam, Jocys, waar komt die vandaan? “Simpel”, zegt Jo met een glimlach. “Het is een samenstelling van mijn voornaam, Jo, en die van mijn vrouw, Cynthia.”

Wie Jo’s ijs wil proeven, vindt hem elke zaterdagnamiddag terug in de straten van Kuurne. En wie graag iets anders probeert dan vanille of chocolade, moet beslist eens proeven van zijn bijzondere smaken, zoals klaproos of duindoorn.

The post “Het blijft een uitdaging om telkens nieuwe smaken te bedenken”: Elke zaterdagnamiddag trekt Jocys IJs door de straten van Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het geheim van een lange relatie? Regel één: de vrouw heeft altijd gelijk.” Frans Bauer en zijn Mariska zijn 34 jaar samen

Zijn theatershow ‘Solo’ start pas in het najaar, maar Frans Bauer (51) is daar nu al intensief voor aan het trainen. Dat moet volgens de Nederlandse zanger ook wel, want elke avond legt hij tijdens die 2,5 uur makkelijk tot 15 kilometer af. Fysiek in topvorm raken staat dus bovenaan zijn to-dolijstje. In ‘Story’ vertelt hij hoe hij dat aanpakt

Lees meer »

LaCannibale, de hommage aan Eddy Merckx, wordt tweedaags wielerfeest in 2026 op en om de Mont Ventoux

Het peloton van de Ronde van Frankrijk rijdt vandaag de Mont Ventoux. De Kale Berg heeft niet alleen geweldige aantrekkingskracht op de profs maar ook op een pak wielertoeristen. Eind vorige maand zakten nog honderden Belgen af naar de Provence voor LaCannibale. De volgende editie wordt een tweedaagse: LaCannibale–Festival du Ventoux. Afspraak op 26 en 27 juni 2026.

Lees meer »

Groep van 25 mannen doorkruist Zwitsers bergmassief in nazi-uniform

Een groep van zo’n 25 mannen vond het een goed idee om gekleed in uniformen van de Wehrmacht, de Duitse krijgsmacht tijdens het naziregime, het Wildhornmassief in het Zwitserse Berner Oberland te doorkruisen. Nadat er meerdere meldingen waren binnengelopen over de groep, stuurde de politie zaterdag een patrouille ter plaatse.

Lees meer »

Gentse Feesten telt eerste 5 dagen helft minder klachten over geluidsoverlast, ook 85.000 minder bezoekers

Er zijn bijna de helft minder klachten over geluidsoverlast binnengekomen dan vorig jaar tijdens de eerste 5 dagen van de Gentse Feesten. "Dat is vooral te danken aan nauwe samenwerking met de organisatoren en hun investeringen in geluidsarme geluidsinstallaties", zegt Feestenburgemeester Joris Vandenbroucke (Voor Gent). Er waren in de eerste helft ook 85.000 minder bezoekers dan vorig jaar.

Lees meer »

Tomorrowland buigt zich over komst van controversiële Israëlische dj Skazi na kritiek van 11.11.11: “Militaire propaganda die geweld normaliseert”

Naar aanleiding van berichtgeving over controversiële uitspraken van de Israëlische dj Skazi, vraagt 11.11.11 aan Tomorrowland om de geplande komst van de artiest te annuleren. Tomorrowland laat weten dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met alle artiesten over wat er kan op het podium en onderzoekt de kwestie.

Lees meer »

Staalname moet uitwijzen of wolf kalfje dood beet

Op een boerderij in Bergom (Herselt) is afgelopen weekend een jong kalfje doodgebeten. Dat gebeurde mogelijk door een wolf. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) heeft stalen op het gedode dier genomen om daarover uitsluitsel te krijgen.

Lees meer »