Streekgenoten in het buitenland: Annemarie en Laura in Turkije: “Turkije is de ideale start vaneen leven in het buitenland”

Het West-Vlaams koppel Annemarie Robbe (30, uit Roeselare) en Laura Cools (29, uit Koekelare) wisselden eind 2024 hun Gentse woonplek in voor een appartement in Istanboel. Laura is er als diplomate voor 4 jaar gestationeerd in het Belgische consulaat. “Reizen en avontuur is waarin we elkaar vonden.”

Het buitenland was voor zowel Annemarie als Laura niet vreemd, ook al voor ze elkaar leerden kennen in 2020. Annemarie bracht 3 maanden van haar bachelor lager onderwijs door in Oeganda; Laura volgde haar tweede masterjaar rechten in Nieuw-Zeeland.

“Het reizen bleek op onze eerste date een van de interesses die we deelden”, vertelt Annemarie. “Sindsdien gingen we al vaak samen kamperen in Frankrijk, maar we trokken ook al langs de Amerikaanse westkust. We bezochten er de nationale parken maar ook mijn broer die daar werkt.”

Diplomatie

Het grote avontuur – dat hen nu eerst 4 jaar naar Turkije brengt – begon al eerder, toen Laura tijdens haar doctoraat weinig voelde voor een verdere academische carrière. “Om de twee à vier jaar organiseert de Belgische staat examens voor diplomaten”, vertelt ze. “Dat is een serie testen die de pool van ca. 1.000 Nederlandstalige kandidaten reduceerde tot 30 personen.” Het koppel kon zo dus geleidelijk aan wennen aan het idee van een diplomatieke posting in het buitenland.

“Aanvankelijk was het allemaal nog weinig concreet”, herinnert Annemarie zich. “Toen Laura test na test succesvol bleef afleggen, groeiden we ook als koppel in dat verhaal. Voor haar buitenlandse zending moest Laura eerst nog een jaar stage lopen bij de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel. In de winter van 2024 mochten we dan een achttal voorkeursbestemmingen doorgeven, om in de zomer te vertrekken. Uiteindelijk kregen wij Istanboel toegewezen voor de komende vier jaar. In mei zijn we ook nog getrouwd in Gent, met een groot feest dat ook een beetje ons uitzwaaimoment was.” Na hun eerste posting in Istanboel zal Laura in principe om de vier jaar in een ander land werken bij een Belgische ambassade of consulaat.

Het leven van het koppel in Istanboel verschilt niet zo heel veel van hun leven in België. “Istanboel is al bij al nog een westerse stad, waar we niet speciaal dingen moeten doen of laten”, klinkt het bij het koppel. “De cultuur is misschien wel verschillend, maar we hebben ons snel aangepast. We voelen ons er ondertussen helemaal thuis. En na een drietal uur vliegen staan we terug in België. Eigenlijk is het de ideale start van een leven in het buitenland. Het is een speciale ervaring om al jouw bezittingen in een container te zien vertrekken naar een metropool 2.000 km verder in een onbekend land.”

De grootste cultuurshock voor de West-Vlamingen is nog de drukte. “Op de grens van Europa & Azië is Istanboel een grootstad van 16 miljoen mensen. Het is hier nog veel drukker dan Brussel en het verkeer is echt chaos. Elke centimeter vrije plek wordt meteen ingenomen, dus filerijden of in de rij aanschuiven moet echt heel kort op elkaar. Gelukkig is binnen Istanboel bijna alles bereikbaar te voet, met het openbaar vervoer of met de ferry.”

De warmte vinden ze best goed te dragen in Istanboel. “De warmte is hier anders, al kan het door de hoge luchtvochtigheid in de zomer zeker puffen zijn. De Bosporus die de stad in twee splijt, zorgt gelukkig voor een welgekomen windje.”

Voor de rest valt het Belgische echtpaar vooral de gastvrijheid op. “Turken zullen je altijd hartelijk onthalen. Wijzelf volgden al Turkse les en wanneer we proberen te communiceren met de basisbegrippen, verhevigt hun enthousiasme nog. Onze ervaringen beperken zich voorlopig tot de grootstad, die misschien niet meteen representatief is voor de rest van het land. Het was al een heel druk eerste jaar, maar we moeten dringend tijd maken om meer van Turkije te verkennen.”

Sportstad

Opvallend is ook dat Annemarie en Laura in Turkije vrij vaak sportwedstrijden gaan bekijken. “Istanboel is een echte sportstad. Ikzelf heb heel lang volleybal gespeeld en Laura heeft lang gevoetbald dus ergens is het wel logisch dat we die wedstrijden gaan kijken”, vertelt Annemarie. “Maar ook basketbal wonen we geregeld bij.”

“Dat is natuurlijk ook om onze Belgen in Istanboel fier aan te moedigen”, vult Laura aan. “Belgian Cats Emma Meesseman, Jullie Allemand en Julie Vanloo (basketbalclub Fenerbahçe SK en Galatasaray) doen het uitstekend en tot voor kort konden we ook supporteren voor Dries Mertens (voetbalclub Galatasaray). Die Belgische connectie helpt om contact te leggen met de Turkse supporters. Bij ons komt op die momenten de Belgische trots heel hard naar boven.” (Dieter Devriendt)

The post Streekgenoten in het buitenland: Annemarie en Laura in Turkije: “Turkije is de ideale start vaneen leven in het buitenland” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europa geteisterd door hevige bosbranden: “Bosbranden-SOS” voor Italië

Wie met de auto naar het zuiden trekt, blijft van dichtbij geconfronteerd worden met bosbranden. Via 4040 stuurden twee landgenoten beelden door van oplaaiend vuur in de buurt van het Franse Narbonne. Nabij de Franse snelweg A9 richting de Spaanse grens, tussen Narbonne en Perpignan, staat een gebied van honderd hectare in brand. Ook in Griekenland en in het Zuid-Italiaanse

Lees meer »

Zes triatleten uit Knokke-Heist brengen Ironman tot goed einde: “Een beleving die misschien nog eens kan passeren”

Zes triatleten uit Knokke-Heist hebben in Les Sables-d’Olonne in het Franse Vendée de finish van de Ironman bereikt. “Als gelijkgezinden die elkaar kennen, vonden wij het tof om op die manier onze ervaringen te delen.”
The post Zes triatleten uit Knokke-Heist brengen Ironman tot goed einde: “Een beleving die misschien nog eens kan passeren” appeared first on KW.be.

Lees meer »

MR vraagt tussenkomt premier De Wever na forse uithaal van Rousseau (Vooruit) over Gaza: “Kunt u hem even bellen?”

De MR heeft premier Bart De Wever vrijdag opgeroepen om tussen te komen na de uitspraken van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over de situatie in de Gazastrook. “Goeiemorgen Bart, meneer Rousseau gaat een stapje te ver hoor…Ja nogal, wij kunnen de uitlatingen over het verzet tegen menselijkheid door de liberalen moeilijk aanvaarden. Kunt u hem even bellen? Of gaan we het

Lees meer »