Baptiste Tieberghien (33), kok en eigenaar van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve, is één van de vijf geselecteerden voor de finale van de ‘Eerste Kok van België’, een hoog aangeschreven kookwedstrijd die plaatsvindt op 16 november tijdens de Horeca Expo in Gent.
Restaurant Lin’eau startte zes jaar geleden in een voormalige vlasroterij in Sint-Baafs-Vijve op. De voorbije jaren bouwden chefkok en eigenaar Baptiste Tieberghien en zijn team gestaag aan de weg naar de culinaire top. Lin’eau krijgt inmiddels 14 punten in de Gault & Millau. “De voorbije jaren was, net zoals bij veel andere horecazaken, niet altijd evident om personeel te vinden of te behouden, maar nu hebben we een vast en geolied team waardoor we bijvoorbeeld vanaf september gasten ook à la carte kunnen laten eten”, aldus Baptiste. Hij kroonde zich in november 2022 tijdens de Horeca Expo in Gent tot viskok van het jaar. “Maar dit najaar gaan we volop voor een misschien wel nog mooiere prijs.”
Vast menu
Tijdens de Horeca Expo is er ieder jaar ook de kookwedstrijd ‘Eerste Kok van België’. “Dat is als het ware het Belgisch kampioenschap voor koks.” Toen de wedstrijd voor dit jaar werd uitgeschreven, spoorde Lisa, de vriendin van Baptiste, haar man aan om deel te nemen. “Het menu dat we moeten klaarmaken ligt telkens op voorhand vast. Als voorgerecht is het een vegetarisch gerecht, voor het hoofdgerecht moeten we koken met kabeljauw. Eigenlijk zijn dat wel twee zaken die me moeten liggen.”
Samen met Vic Vanbrabant (21), die Baptiste zal assisteren tijdens de kookwedstrijd, plant Baptiste de komende maanden verschillende ‘trainingsmomenten’ in. “Telkens op zaterdagochtend zullen we de keuken induiken om onze gerechten uit te testen en te verbeteren waar mogelijk. Vic kwam hier de voorbije jaren al in het weekend werken en begint hier binnenkort ook als vaste medewerker. We hebben een goede band. Dat kan een meerwaarde zijn om in Gent binnen de vooropgestelde 4,5 uur de kookopdracht tot een goed einde te brengen.”
Nog West-Vlamingen
De kookwedstrijd op 16 november in Gent kleurt dit jaar erg West-Vlaams. Naast Baptiste Tieberghien van Lin’eau nemen ook Benny Dechamps en Dimitri Proost deel. Benny Dechamps is patissier bij Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge. Dimitri Proost is chef en mede-eigenaar van restaurant Haut in Oostende. Vince Vermeulen, sous-chef van restaurant Natan in Antwerpen, en Aurelien De Noble, sous-chef van restaurant Attablez Vous uit Namen zijn de overige twee finalisten.
The post Baptiste Tieberghien geselecteerd voor finale ‘Eerste Kok van België’ is provided by KW.be.