Baptiste Tieberghien geselecteerd voor finale ‘Eerste Kok van België’

Baptiste Tieberghien (33), kok en eigenaar van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve, is één van de vijf geselecteerden voor de finale van de ‘Eerste Kok van België’, een hoog aangeschreven kookwedstrijd die plaatsvindt op 16 november tijdens de Horeca Expo in Gent.

Restaurant Lin’eau startte zes jaar geleden in een voormalige vlasroterij in Sint-Baafs-Vijve op. De voorbije jaren bouwden chefkok en eigenaar Baptiste Tieberghien en zijn team gestaag aan de weg naar de culinaire top. Lin’eau krijgt inmiddels 14 punten in de Gault & Millau. “De voorbije jaren was, net zoals bij veel andere horecazaken, niet altijd evident om personeel te vinden of te behouden, maar nu hebben we een vast en geolied team waardoor we bijvoorbeeld vanaf september gasten ook à la carte kunnen laten eten”, aldus Baptiste. Hij kroonde zich in november 2022 tijdens de Horeca Expo in Gent tot viskok van het jaar. “Maar dit najaar gaan we volop voor een misschien wel nog mooiere prijs.”

Vast menu

Tijdens de Horeca Expo is er ieder jaar ook de kookwedstrijd ‘Eerste Kok van België’. “Dat is als het ware het Belgisch kampioenschap voor koks.” Toen de wedstrijd voor dit jaar werd uitgeschreven, spoorde Lisa, de vriendin van Baptiste, haar man aan om deel te nemen. “Het menu dat we moeten klaarmaken ligt telkens op voorhand vast. Als voorgerecht is het een vegetarisch gerecht, voor het hoofdgerecht moeten we koken met kabeljauw. Eigenlijk zijn dat wel twee zaken die me moeten liggen.”

Samen met Vic Vanbrabant (21), die Baptiste zal assisteren tijdens de kookwedstrijd, plant Baptiste de komende maanden verschillende ‘trainingsmomenten’ in. “Telkens op zaterdagochtend zullen we de keuken induiken om onze gerechten uit te testen en te verbeteren waar mogelijk. Vic kwam hier de voorbije jaren al in het weekend werken en begint hier binnenkort ook als vaste medewerker. We hebben een goede band. Dat kan een meerwaarde zijn om in Gent binnen de vooropgestelde 4,5 uur de kookopdracht tot een goed einde te brengen.”

Nog West-Vlamingen

De kookwedstrijd op 16 november in Gent kleurt dit jaar erg West-Vlaams. Naast Baptiste Tieberghien van Lin’eau nemen ook Benny Dechamps en Dimitri Proost deel. Benny Dechamps is patissier bij Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge. Dimitri Proost is chef en mede-eigenaar van restaurant Haut in Oostende. Vince Vermeulen, sous-chef van restaurant Natan in Antwerpen, en Aurelien De Noble, sous-chef van restaurant Attablez Vous uit Namen zijn de overige twee finalisten.

The post Baptiste Tieberghien geselecteerd voor finale ‘Eerste Kok van België’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dode en zes gewonden bij zwaar onweer in oosten van Frankrijk

Hevige onweersbuien trokken gisteren over het oosten van Frankrijk. In het departement Saône-et-Loire zijn meerdere daken beschadigd of afgerukt. In Saint-Cyr is één persoon omgekomen. De man is van een vijf meter hoge ladder gevallen, toen hij na een zwaar onweer op het dak van zijn woning wilde klimmen.

Lees meer »

Zelfs kleinste stad start petitie voor Gaza: “En we nodigen alle burgemeesters uit”

“Een noodkreet aan onze regeringen”, zo omschrijft de burgemeester van Mesen z’n petitie voor humanitaire hulp aan Gaza. Hij nodigt alle burgemeesters uit om mee te tekenen. “Het is tijd dat lokale besturen de hogere overheden op hun verantwoordelijkheid wijzen.”
The post Zelfs kleinste stad start petitie voor Gaza: “En we nodigen alle burgemeesters uit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politiezone Spoorkin neemt twee nieuwe patrouillevoertuigen in dienst

Politiezone Spoorkin (Veurne/Alveringem/Lo-Reninge) heeft sinds kort twee nieuwe patrouillevoertuigen in dienst. Het zijn Mercedes Vito’s, die uitgerust zijn voor de interventiedienst. “We doen deze investering met het politiecollege bewust want onze mensen verdienen degelijk materiaal om hun job goed te doen”, zegt korpschef Geert Verslype.
The post Politiezone Spoorkin neemt twee nieuwe patrouillevoertuigen in dienst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marc en Hilde zijn een gouden paar

In feestlocatie Shamrock in Tielt vierden Marc Vermandele en Hilde Amerlinck onlangs hun gouden huwelijksjubileum in het gezelschap van familie en talloze vrienden. Tussen de hapjes en feestelijke bubbels was er ook tijd voor een gezellig gesprek met het feestpaar.
The post Marc en Hilde zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-topman Proximus Thomas Dhondt aangesteld als CFO bij ConXioN-Groep in Waregem

ConXioN-Groep, toonaangevend strategisch groeipartner in IT en gevestigd in Beveren-Leie bij Waregem, meldt de aanstelling van Thomas Dhondt als nieuwe Chief Financial Officer (CFO). Met zijn ruime ervaring in strategische en financiële functies binnen de technologiesector zal hij een sleutelrol spelen in de verdere groei, schaalvergroting en professionalisering van de groep.
The post Ex-topman Proximus Thomas Dhondt aangesteld als

Lees meer »

Horecabaas (45) overleden na uit de hand gelopen ruzie met twee co-uitbaters

Een 45-jarige man is overleden na een uit de hand gelopen ruzie in Middelkerke in de nacht van woensdag op donderdag. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. De man kreeg het aan de stok met de twee co-uitbaters van zijn horecazaak in Westende. De twee verdachten werden eerder voorgeleid bij de onderzoeksrechter en zijn in vrijheid gesteld.

Lees meer »

Tomorrowland buigt zich over komst van controversiële Israëlische dj Skazi na kritiek van 11.11.11: “Militaire propaganda die geweld normaliseert”

Naar aanleiding van berichtgeving over controversiële uitspraken van de Israëlische dj Skazi, vraagt 11.11.11 aan Tomorrowland om de geplande komst van de artiest te annuleren. Tomorrowland laat weten dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met alle artiesten over wat er kan op het podium en onderzoekt de kwestie.

Lees meer »