Gemeentelijk Leieslagcomité in Kuurne is voortaan koninklijk: “Deze erkenning komt er pas na 80 jaar”

Het Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne viel een bijzondere eer te beurt: de vereniging kreeg officieel de titel van ‘Koninklijke Maatschappij’ toegekend. Die eretitel kan aan verenigingen worden verleend die minstens 50 jaar onafgebroken bestaan en een belangrijke maatschappelijke, culturele of historische bijdrage leveren. Voor het Leieslagcomité betekende dit de bekroning van meer dan acht decennia inzet rond herdenken, verbinden en sensibiliseren.

Het Gemeentelijk Leieslagcomité Kuurne werd opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog, met als centrale doelstelling het blijvend herdenken van ‘De Slag aan de Leie’ van 24 mei 1940. Tijdens deze bloedige veldslag verloren maar liefst 147 soldaten hun leven bij de verdediging van Kuurne en de Leiestreek tegen de Duitse bezetter. Daarnaast vielen er ook talloze burgerslachtoffers.

De eerste herdenking vond plaats in 1945 en was toen nog een bescheiden plechtigheid, bijgewoond door een handvol legerofficieren, burgemeester Constant Deylgat en enkele oud-strijders. Vanaf 1947 werden deze herdenkingen structureel en uitgebreider georganiseerd door het Leieslagcomité, in samenwerking met de gemeente Kuurne en het betrokken bataljon. Sindsdien groeide het initiatief uit tot een jaarlijkse traditie met een grote symbolische waarde.

Vergetelheid

Recent werd de vereniging ontvangen door provinciegouverneur Carl Decaluwé in Brugge, die hen officieel de titel van ‘Koninklijke Maatschappij’ overhandigde. Secretaris Wilfried Dujardin licht toe: “Normaal kan een vereniging deze titel aanvragen na 50 jaar, maar bij ons duurde het tot ons 80-jarig bestaan, simpelweg door een vergetelheid. Gelukkig is de erkenning er nu alsnog gekomen.”

Het Koninklijk Leieslagcomité Kuurne doet echter veel meer dan alleen maar de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid aan het Leieslagmonument organiseren. Hun werking is geëvolueerd tot een bredere missie: het levendig houden van historisch bewustzijn en het actief betrekken van de Kuurnse gemeenschap, in het bijzonder jongeren, bij vredeseducatie en herdenking.

Een sprekend voorbeeld van dat maatschappelijke engagement is de jaarlijkse fakkeltocht op 10 november, aan de vooravond van de Wapenstilstand. Deze ingetogen stoet, gevolgd door een bezinningsmoment op de begraafplaats van Kuurne, brengt eer aan alle gesneuvelden en oorlogsslachtoffers uit beide wereldoorlogen. Het is een stille, krachtige oproep tot vrede en herinnering.

Ook in tijden van nood toonde het comité zijn daadkracht. Zo zette het in 2021 de solidariteitsactie #Kuurnehelpt op poten, nadat zware regenval delen van Wallonië trof. Dankzij de gulle steun van de Kuurnse bevolking konden 17 getroffen soldaten van het 12de-13de Linieregiment uit Spa geholpen worden, zowel materieel als financieel. Een van hen verloor zelfs zijn volledige woning, maar kon rekenen op warme steun vanuit het westen van het land. Een ander bijzonder moment in de geschiedenis van het comité vond plaats in 2018, toen oud-strijder, wijlen Aimé Acton zijn 100ste verjaardag vierde.

Het comité zorgde ervoor dat deze mijlpaal niet ongemerkt voorbijging. Op hun initiatief liet de federale overheidsdienst van Defensie speciaal voor deze gelegenheid een F-16 overvliegen boven het Leieslagmonument: een indrukwekkend eerbetoon voor een uitzonderlijke man. Achter deze waardevolle initiatieven staat een sterk team van geëngageerde vrijwilligers. De huidige samenstelling van het Koninklijk Leieslagcomité Kuurne bestaat uit ere-luitenant-kolonel Jan Van Craen (voorzitter), Jean-Claude Lagappe, Wilfried Dujardin, Eric Carrette, Francis Benoit, Rik Bouckaert, LtKol MAB Bart D’Hooge, Jo Demeulemeester, Katrien Claeys, Lieven Verhaeghe en Carl Denys.

Verleden niet vergeten

Bij plechtigheden kunnen zij steeds rekenen op de samenwerking met het Gemeentelijk Feestcomité, personeel van de gemeente Kuurne, de lokale brandweer, politiezone Vlas en een ruime kring van vrijwilligers. Samen zorgen zij ervoor dat het verleden niet vergeten wordt en dat de herinnering ook voor toekomstige generaties blijft leven. Met de titel van ‘Koninklijke Maatschappij’ is het Leieslagcomité niet alleen een vaste waarde in Kuurne, maar ook een voorbeeld van hoe lokaal historisch besef hand in hand kan gaan met hedendaags engagement.

The post Gemeentelijk Leieslagcomité in Kuurne is voortaan koninklijk: “Deze erkenning komt er pas na 80 jaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Franse bank BNP Paribas mikt op recordwinst

De Franse bank BNP Paribas, de moedermaatschappij van BNP Paribas Fortis, verwacht dit jaar een recordwinst te realiseren. De aandeelhouders, waaronder de Belgische staat, krijgen een interimdividend. Dat heeft de bank gezegd bij de publicatie van de tweedekwartaalresultaten, waar er nochtans een winstdaling was.

Lees meer »

“Dé heks van Beselare, dat is een enorm mooi compliment”: Karin (62) stapt al 60 jaar mee in de Heksenstoet

Voor Karin Vandenabeele (62) blijft de Heksenstoet niet weg te denken uit haar leven. Ook na zestig jaar blijft ze uitkijken naar het gebeuren en vindt ze de voorbereiding de mooiste en meest fascinerende periode van het jaar. Als schreeuwende, angstaanjagende heks is ze hét beeld van de stoet.
The post “Dé heks van Beselare, dat is een enorm

Lees meer »

Antwerps familiebedrijf De Wieuw voor kunstenaarsmaterialen viert 200-jarig bestaan met straatfeest: “Van Luc Tuymans tot hobbyist”

Het familiebedrijf De Wieuw aan de Scheldestraat in Antwerpen bestaat 200 jaar en viert dat met een groot straatfeest. Er is kunst en live muziek, aangevuld met workshops, hapjes en drankjes. In de winkel van meer dan 2.000 vierkante meter kunnen professionele kunstenaars en hobbyisten al 8 generaties lang terecht voor allerlei materialen en inlijstingen.

Lees meer »

Ondanks herhaalde beloftes: Poetin stuurt wel degelijk tieners recht van schoolbanken naar front in Oekraïne

Rusland laat wel degelijk toe dat tieners recht van de schoolbanken naar de oorlog in Oekraïne worden gestuurd, 245 jongens van die leeftijd zouden de afgelopen twee jaar zelfs al gesneuveld zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse openbare omroep BBC. Nochtans had de Russische president Vladimir Poetin meermaals beloofd dat 18-jarigen niet meteen naar het front in

Lees meer »

Drie mijnwerkers vast na instorting in Canadese goud- en kopermijn

In het noorden van Canada zijn reddingsdiensten volop bezig met het bevrijden van drie mijnwerkers die sinds dinsdag vastzitten na een instorting in de Red Chris-mijn. De arbeiders bevinden zich in een ondergronds schuilgebied op het grondgebied van de Tahltan Nation, zo’n 420 km ten westen van Fort Nelson.

Lees meer »

Oud-burgemeester Georges Lenssen van Maasmechelen aangesteld als intendant voor uitdoven van industrieterrein Op de Berg

Voormalige burgemeester van Maasmechelen en ondernemer Georges Lenssen (Open VLD) moet de herlocalisatie van de bedrijven op industrieterrein Op de Berg in Maasmechelen coördineren. Dat bedrijventerrein moet tegen 2045 verdwijnen, omdat het binnen de grenzen van het Nationaal Park Hoge Kempen ligt. Het gaat om 15 bedrijven, waaronder een recyclagebedrijf en afvalverwerkers waarvoor een nieuwe locatie niet zo gemakkelijk te

Lees meer »