In openluchtmuseum Bachten De Kupe komt geschiedenis tot leven: “We bouwen alles nog met de hand”

Diep verscholen in de Westhoek vind je openluchtmuseum Bachten De Kupe, een verborgen pareltje waar je terug in de tijd gekatapulteerd wordt. ‘Klein Bokrijk’ werd in de jaren zeventig opgericht – en jarenlang gerund – door Marcel Messiaen (103) die vorig jaar overleed. Heel wat vrijwilligers zetten nu zijn levensdroom verder. “We doen dit uit liefde voor dit stukje erfgoed. Dit mag niet verdwijnen.”

“Je gaat langer leven zonder geld dan zonder asem”, grijnst Marc Albrecht (62) aan een tafeltje in ‘t Oud Wethuys, de prachtige bruine kroeg in het hart van het domein van Bachten De Kupe. Dominique Lehoucke (53), Leo Bonte (64) en Marc Delancker (63) – zijn metgezellen en medevrijwilligers – knikken. Want dít is waarvoor ze het doen: niet voor het geld, maar uit respect voor elkaar, de vriendschap en als eerbetoon aan de mensen die hen voorgingen. Mensen die een ambacht uitoefenden, zorgden voor elkaar en het leven niet moeilijker maakten dan het al was.

Het is de enige levenswijsheid waar het viertal zich laat op betrappen. Ze steken liever de handen uit de mouwen ‘dan dat ze er van klappen’. Ze dragen het domein een groot hart toe, maar verliezen zich tegelijk niet in de melancholie die vaak bij nostalgie komt kijken. Ze zijn vooral trots op deze plek, en terecht ook.

Laatste rustplaats

In de schaduw van de kerk van Izenberge, een klein dorp met een paar honderd inwoners, kom je via een prachtige oprijlaan uit tot bij de grote poort van het museum. Het geluid van de tjilpende vogels wordt enkel onderbroken door de ijskar. Wie door de poort stapt, ziet rechts meteen het kapelletje dat sinds kort ook de laatste rustplaats is van Marcel Messiaen, de man met wie het allemaal begon en die maar liefst 103 (!) jaar oud is geworden.

Het kapelletje is ook de laatste rustplaats van Marcel Messiaen.
Het kapelletje is ook de laatste rustplaats van Marcel Messiaen. © Christophe De Muynck

Marcel werd geboren in Waals-Brabant, groeide op in Nieuwpoort en botste als jonge snaak op Elisabeth ‘Betty’ Van Cassel aan haar ouderlijk huis in Westende, waar de twee heel hun leven zouden wonen. Hij was 18 jaar toen hij na het derde afspraakje dé vraag stelde. De twee zouden uiteindelijk 78 jaar getrouwd zijn. Samen besloten ze in de voetsporen van zijn vader te treden en richtten ze een viswinkel op: Poissonerie de la Plage.

“Maar op zijn 50ste wilde hij zich meer bezighouden met zijn hobby en dat was alles wat met volks- en heemkunde te maken had”, weet het viertal. “Hij had een klein museum in Veurne, maar dat werd al snel te klein. Van pastoor Louis Vanheule (van wie een kruis staat naast de kapel, red.) mocht hij de patronagezaal gebruiken. Maar toen Marcel eind jaren 60 een schuur cadeau kreeg, ging hij op zoek naar een stuk grond.”

De initiatiefnemer vond zijn inspiratie in Bokrijk en dat merk je aan de gebouwen.
De initiatiefnemer vond zijn inspiratie in Bokrijk en dat merk je aan de gebouwen. © GF

Marcel had immers een bezoek gebracht aan Bokrijk en wilde ook een oud Vlaams boerendorp uit de grond stampen. Pastoor Vanheule, die dezelfde interesses deelde, gaf het stuk grond in pacht voor 99 jaar. In 1971 ging het museum open, dat ook bekend raakte als ‘Klein Bokrijk’. “Dat was al van het begin een groot succes”, klinkt het. “Op de hoogdagen kwamen ze met hele bussen naar hier. Er kwam hier al snel 30.000 mensen per jaar.”

Als ik vraag hoe Marcel was, is de blik die ze uitwisselen veelbetekenend. “Goh, dat is een moeilijke vraag. Hij was vooral iemand met een eigen gedacht. Hij wist heel goed wat hij wilde, en dat is misschien ook zijn succes geweest. Hij was hier ook vaker dan thuis. Enkel toen zijn vrouw ziek werd, zagen we hem minder. Tot op het laatste kwam hij hier nog vaak. Hij zag het meteen als er iets veranderd was.”

De kiosk is naar eigen zeggen een van de lievelingsplekken van de vrijwilligers.
De kiosk is naar eigen zeggen een van de lievelingsplekken van de vrijwilligers. © Christophe De Muynck

“Zelf had hij er een neus voor. Hij wist het altijd als er ergens een boer of een winkeltje stopte. Doorheen de jaren kon hij overal wel iets scheefslaan. Hij ging het soms gewoon halen. (lacht) Ook de pastoor wist er weg mee. Dan gaf hij mee aan zijn parochianen dat ze bij een schenking een schoner plekje kregen hierboven.”

Met de hand gebouwd

De crisis in de jaren 80 zorgde voor een kentering. De regering wilde de werkloosheid aanpakken met het zogenaamde Derde Arbeid Circuit (DAC), waarbij werklozen werden ingeschakeld voor maatschappelijke projecten. Op een gegeven moment waren er zo meer dan 35 mensen aan het werk. Zij braken oude schuren en gebouwen af om ze hier opnieuw neer te poten. In totaal vind je er vandaag 46 authentieke gebouwen, waarvan sommige zelfs dateren uit de 17de en 18de eeuw. Het oudste is 375 jaar oud. Wat nieuw gebouwd werd, gebeurde op basis van foto’s en plannen die Marcel bijhield. Ook figuurlijk had hij nog veel plannen, namelijk de bouw van een hele reeks huisjes, winkeltjes, een school en een brouwerij. “Maar we bouwen alles met de hand, krijgen geen subsidies en zijn afhankelijk van vrijwilligers. We hebben materiaal genoeg om te bouwen, maar het komt er voorlopig niet van.”

Op het domein vind je heel wat unieke gebouwen uit de vorige eeuwen.
Op het domein vind je heel wat unieke gebouwen uit de vorige eeuwen. © Christophe De Muynck

Marcel wilde lange tijd zo veel mogelijk de touwtjes in handen houden, tot Alveringem besloot om in te grijpen voor het domein zou verloederen. In 2022, toen Betty overleed op net geen 104-jarige leeftijd, werd er op zoek werd gegaan naar vrijwilligers. Een groep van bijna dertig mensen, veelal jonge gepensioneerden uit de buurt, heeft er sindsdien een erezaak van gemaakt om alles in zijn glorie te herstellen. “Uit liefde voor Izenberge en de erfenis van Marcel, die de oudste museumdirecteur van het land werd. Dit stukje domein mag niet verdwijnen. De grootste uitdaging? De oudere generatie die hier komt, herkent en weet nog veel, maar de jongeren moeten we steeds meer de weg tonen. Hoe onze toekomst er uitziet? Met het verdwijnen van Marcel moeten we ons daarover nog bezinnen.” Gelukkig vind je hier ook nog wat er vroeger veel meer leek te zijn: tijd.

‘t Oud Wethuys is de plek waar je gezellig iets kan drinken.
‘t Oud Wethuys is de plek waar je gezellig iets kan drinken. © Christophe De Muynck

Wist-je-dat?

• Het was de laatste wens van Marcel om bijgezet te worden op het domein. Hij wilde dat doen volgens bepaalde regels. Hij wilde met een ‘driewielkarre’, getrokken door één paard door Izenberge rijden, om onderweg te stoppen aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Barmhartigheid om uiteindelijk in de Sint-Mildredakerk aan te komen voor een Latijnse mis. Net als zijn vrouw was Marcel bijzonder gelovig.

• Zelf gaat de groep niet actief op zoek naar oude machines of spullen, simpelweg omdat er regelmatig aangeboden worden en omdat ze met plaatsgebrek kampen.

• Je kan er een gids boeken, en voor de kinderen is er een fotozoektocht. Scholen kunnen inzetten op erfgoedklasjes en deelnemen aan workshops zoals ‘de klas van toen’, ‘van akker tot bakker’ en ‘lol met wol’.

• Het openluchtmuseum heeft drie belangrijke evenementen doorheen het jaar. Op 1 mei is er de Dag van de kunst waarbij een tiental kunstenaars hun werk tentoonstellen. Hoogtepunt van hun jaarwerking is de Dag van de ambachten, dit jaar op zaterdag 10 augustus. Vorig jaar zakten 1.300 mensen af. Op 5 oktober staat de Dag van de Volksspelen gepland.

In het kort

Openluchtmuseum Bachten De Kupe is gelegen aan het Sint-Mildredaplein 1B in Izenberge, en open van 5 april tot en met 2 november. Tijdens de schoolvakanties van dinsdag tot en met zondag open van 14 uur tot 17.30 uur en buiten de schoolvakanties – elk weekend en feestdagen – van 14 uur tot 17.30 uur. Groepen en scholen kunnen daarbuiten ook reserveren. Je betaalt 6 euro per persoon. Kinderen en 65-plussers betalen 4,5 euro.

Meer info op www.museumbachtendekupe.be.

The post In openluchtmuseum Bachten De Kupe komt geschiedenis tot leven: “We bouwen alles nog met de hand” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zoals bekende voetballer die van de bus stapt”: hoe wereldtoppaard Ermitage met teamgoud op EK de hype waarmaakt

Het EK-teamgoud van de Belgische jumpingploeg is al op zak: ruiter Gilles Thomas finishte vrijdag ijzersterk met Ermitage Kalone en jaagt morgen (14u) nog op een individuele medaille. Ermitage maakt dit seizoen zijn reputatie als wereldtoppaard met een internationale fanbase helemaal waar. Wat maakt de superhengst tot een hype en waarom zwicht eigenaar Joris Van Dijck niet voor de miljoenen

Lees meer »

Voorzitter Russisch Hooggerechtshof overleden “na ernstige ziekte”

De voorzitter van het Russische Hooggerechtshof is overleden in Moskou. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS. De entourage van Irina Podnosova (71) zegt dat ze leed aan “een ernstige ziekte” en specificeerde later dat het om “kanker” ging. Ze werd vorig jaar nog maar aangesteld, nadat ook de vorige voorzitter in functie was overleden.

Lees meer »

Mirko neemt afscheid van het voetbal na 45 jaar op het veld: “Hij was er voor de jonge gasten”

Meer dan duizend wedstrijden en 637 doelpunten. Op zijn vijftigste en na zijn laatste match afgelopen zaterdag hangt Mirko Paglia zijn voetbalschoenen definitief aan de haak. De spits, die opgroeide op de terreinen van Zandvliet Sport, begint aan een nieuw hoofdstuk: dat van trainer. Samen met jeugdvriend Jan Cornelissens (41) neemt hij het roer over bij zijn eerste en laatste

Lees meer »

Yann en Caroline volgen Tour de France op de voet met hun mini-flandriens: “Eddy Merckx blijft populairst”

Yann Simperl (52) en Caroline Gyselynck (50) maken ondertussen al 11 jaar de populaire mini-renners van The Original Flandriens. Elke renner passeert nog altijd door de handen van het koppel, die ze zelf schilderen. Ook tijdens de Tour de France zijn ze volop in de weer om naast de geliefde retrorenners ook de gele- en groene truiwinnaars te maken.

Lees meer »

Meerbeek-coach David Verbeek en zoon Arne staan in Beker van België oog in oog met jongste zoon Robbe (KAC Betekom): “Ons gezin kijkt hier al lang naar uit”

Op de competitiestart van het provinciale voetbal is het nog even wachten, maar komend weekend gaat de Beker van België wel officieel van start. Ook bij nieuwbakken tweedeprovincialer Standaard Meerbeek staat iedereen op scherp voor het duel tegen KAC Betekom – in het bijzonder coach David Verbeek (47), die het samen met zijn zoon Arne (22) opneemt tegen jongere zoon

Lees meer »

Koning Filip was nooit eerder zo scherp in toespraak: waarom hij vond dat hij niet kon zwijgen over Gaza

Koning Filip, doorgaans diplomatiek en braaf in zijn bewoordingen, heeft zijn meest beladen tv-toespraak gegeven. Hij veroordeelt fors en onomwonden de schending van de mensenrechten in Gaza. De koning neemt zo een harder standpunt in dan zijn eigen regering, waar ze er maar niet in slagen het eens te raken over hoe streng ze Israël moeten aanpakken. Waarom is Filip

Lees meer »

Een wit blad en 36 uur de tijd: hoe logistiek dreamteam erin slaagde om tijdig een hoofdpodium te bouwen voor Tomorrowland

Toen de iconische mainstage van Tomorrowland woensdagavond in lichterlaaie stond, leek het festival een deel van zijn ziel kwijt. Maar nog voor de laatste rookpluim was opgetrokken, zat een klein logistiek ‘dreamteam’ al samen. Een relaas van hoe 21 mensen het onmogelijke klaarspeelden, met een beetje hulp van Metallica. “Onze mensen moesten zich op vakantie excuseren bij familie.”

Lees meer »

Wat betekent het zomerakkoord voor jouw pensioen?

De federale regering wil naar eigen zeggen de pensioenen betaalbaar houden door enkele ingrijpende hervormingen. De – duurdere – ambtenarenpensioenen gaan er op termijn uit. Daarnaast zal wie langer werkt dan de wettelijke pensioenleeftijd meer pensioen krijgen. Wie vroeger wil stoppen, zal echter minder krijgen. Zo is overeengekomen in het zomerakkoord.

Lees meer »