OPINIE – Verdriet een eigen gezicht geven, maakt het makkelijker om het aan te spreken

Marino Punk nam onlangs afscheid voor altijd van zijn geliefde Debbie. Op een plek die zij eerder zelf gekozen had: in de natuur, in de rust van de bomen en het groen. En begin deze week kreeg een jonge surfer een uitvaart op het strand van Zeebrugge. Alle aanwezigen signeerden zijn surfplank.

De trend om begrafenissen persoonlijker in te vullen is niet nieuw. Zelfs in kerken worden al jaren foto’s geprojecteerd en favoriete nummers gedraaid. Steeds meer mensen kiezen voor een afscheid dat bij hen past, of dat volgens hen past bij wie ze moeten loslaten. En nu kennen ook begrafenissen in open lucht een steile opgang, zoals blijkt uit een onze rondvraag bij begrafenisondernemers.

Eigen gezicht

Mooi vind ik dat. Minder pijn doet het niet. Maar het verdriet een eigen gezicht geven, maakt het een beetje gemakkelijker om het aan te spreken. En er met elkáár over te spreken. We leggen troosttuinen aan, organiseren concerten op begraafplaatsen op Allerheiligen en geven sterrenkindjes een plekje om te zijn. We organiseren rouwbeurzen waarop mensen die het zelf niet zo direct uit hun mouw kunnen schudden toch andere manieren van afscheid ontdekken. Zelfs als er niemand over is om je uit te zwaaien, is vandaag de kans groot dat een dichter dat alsnog ter harte neemt.

‘In the end’ willen de meesten van ons toch alleen maar meer warmte?

Ik vat het allemaal op als een teken van hoop. Een bewijs dat hoe hard onze samenleving vandaag ook is, er tegelijk van langsom intenser wordt gezocht naar meer nabijheid en verbondenheid. Een zoeken naar meer schoonheid en individualiteit ook. Om tot in onze kist of urne, uitgestrooid op zee of in een medaillon om iemands hals, gewoon te mogen zijn wie we zijn. Of doen we het net daarom? Als een opgestoken middelvinger naar de richting waarin de wereld vandaag doorslaat? Hoor mij bezig. Ik bedoel natuurlijk: als een uitgestoken hand. Schrap de middelvinger. Want ‘in the end’ willen de meesten van ons toch alleen maar meer warmte?

The post OPINIE – Verdriet een eigen gezicht geven, maakt het makkelijker om het aan te spreken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom Marc Coucke, Jan Boone en andere topondernemers geld stoppen in het bier van Average Rob: “Wat hij doet is, om het in zijn woorden te zeggen, echt ‘crazy shit’”

Een kransje Belgische topondernemers, onder wie Marc Coucke, stapt in ‘Tout Bien’, de bierproducent waarvan internetfenomeen ‘Average Rob’ oprichter en uithangbord is. Met het extra geld en de kennis van toppers uit de industriële wereld willen zij met het bij jongeren zeer populaire pilsmerk de gevestigde waarden in de biermarkt uitdagen. “Tout Bien is hip bij jongeren en dat is

Lees meer »

“Als ik in Jonas’ situatie zat, zou ik vanavond niet de gelukkigste zijn aan de eettafel”: Pogacar heeft andermaal bedenkingen bij tactiek van Visma-Lease a Bike

Een bizar beeld in het begin van de vijftiende etappe in de Tour. Terwijl Jonas Vingegaard op een minuut achterstand reed, vielen zijn ploegmaten vooraan het peloton aan. Ook gele trui Tadej Pogacar begreep de tactiek van Visma-Lease a Bike totaal niet. “Wij probeerden er juist voor te zorgen dat ze konden terugkeren.”

Lees meer »

VS trekken zich opnieuw terug uit UNESCO: “Steunt doelen die woke zijn en verdeeldheid zaaien”

Donald Trump trekt de Verenigde Staten terug uit UNESCO, zo heeft het Witte Huis laten weten aan de ‘New York Post’. Volgens woordvoerster Anna Kelly steunt de VN-organisatie doelen die “woke zijn en verdeeldheid zaaien, en sociale doelen die totaal niet aansluiten bij het beleid van gezond verstand waar Amerikanen in november voor gestemd hebben”. De organisatie zou bovendien anti-Israëlisch

Lees meer »