In de dorpskerk van Machelen namen dinsdag ruim 500 aanwezigen afscheid van ereburgemeester Georges Peirs. Hij was 36 jaar lang burgemeester in Zulte en overleed kort voor zijn 93ste verjaardag. Op de uitvaart werd stilgestaan bij zijn politieke nalatenschap, maar vooral ook bij de mens Georges Peirs. “Een man van vele talenten”, sprak zoon Olivier.
Ereburger van Zulte, ereburgemeester van Zulte, Officier in de Orde van Leopold II en erevoorzitter van tal van lokale verenigingen: de lijst met de verwezenlijkingen van Georges Peirs is lang. “Wat papa bereikt heeft in het leven, zullen de meesten hem niet zo gemakkelijk nadoen”, vatte zoon Olivier Peirs het samen.
Vooraan de kerk stond echter geen staatsieportret van Georges Peirs, omgord met zijn mooiste sjerp, maar een kiekje uit de oude doos van Georges met zijn saxofoon. Als eerste burgemeester van de fusiegemeente Zulte, is de impact van Peirs nauwelijks te overschatten. Zowel zoon -en huidig schepen- Olivier, als huidig burgemeester Simon Lagrange dankten hem dan ook uitvoerig voor zijn 36 jaar inzet.
Duivenmelker, muzikant en vader
Op de uitvaart werd echter niet alleen Georges de burgemeester herdacht. Familie en vrienden herinnerden zich ook Georges de duivenmelker, Georges de muzikant, Georges de bedrijfsleider en bovenal: Georges de liefhebbende vader, grootvader en echtgenoot.
“Naast de politiek heeft mijn vader ook een geweldige carrière uitgebouwd bij zeemvellenbedrijf Colle”, sprak zoon Olivier. “Hij was ook sportief, kon een aardig balletje trappen en was een goede wielrenner. Velen weten ook dat hij een groot talent had voor muziek, met de saxofoon als zijn favoriete instrument. Ook in de duivensport kaapte hij regelmatig de eerste prijs weg in de rangschikking. Georges Peirs, een man van vele talenten.”
“Hoewel hij veel verplichtingen had , kunnen we papa niet bestempelen als een afwezige vader. Hij maakte tijd voor zijn gezin en vergat zeker zijn vrouw niet, onze mama. Telkens ik mijn vader een bedankswoord hoorde uitspreken, noemde hij zijn vrouwtje Rosa. Omdat hij wist dat het zonder haar niet gelukt zou zijn.”
Vaste waarde
Naast Olivier laat Peirs nog twee kinderen en zeven kleinkinderen achter. Ook kleindochter Aurélie nam het woord tijdens de uitvaart. “Jouw hart kende geen grenzen, je wist als geen ander hoe je mensen zich welkom moest laten voelen. Op zondag, rond zeven uur, was het voor ons telkens weer thuiskomen: samen rond de open haard in de living. Jouw aanwezigheid was een vaste waarde.”
“Nergens kan ik komen zonder dat mensen naar mijn achternaam vragen. Verbaasd, maar vol trots kon ik steeds zeggen dat Georges Peirs inderdaad mijn pépé was. Telkens volgden verhalen waaruit ik kon afleiden hoe geliefd je was.”
Kleinzoon Henri Peirs, intussen de derde generatie Peirs die verkozen werd in Zulte, haalde eveneens herinneringen op aan de bezoekjes bij zijn grootvader.
“Er waren twee zekerheden bij elke bezoek aan mémé en pépé”, zei Henri. “Eerst kwam de klassieke begroeting oe ist?, meteen gevolgd door de belangrijkste vraag: hoe is het in de gemeente? Hoewel pépé in 2006 officieel afscheid nam van de politiek, heeft hij de gemeente nooit losgelaten.”
Hoogwaardigheidsbekleders
De politieke wereld was Georges Peirs evenmin vergeten, daarvan getuigden de vele hoogwaardigheidsbekleders die de ereburgemeester een laatste groet kwamen brengen. Naast de burgemeester en zowat de voltallige gemeenteraad van Zulte, waren ook de burgemeesters van Deinze, Dentergem, Waregem en Aalter aanwezig. Ook Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter en minister Vincent Van Peteghem kwamen naar de uitvaart.
(JF)
The post Meer dan 500 mensen nemen afscheid van ereburgemeester Georges Peirs in Zulte is provided by KW.be.