Komend weekend start de voetbalcompetitie in de Jupiler Pro League. Met de Supercup is al een eerste prijs binnen. Dankzij wellicht meer dan 100 miljoen euro aan inkomsten uit transfers start Club Brugge het seizoen met een recordomzet. Maar dat heeft ook een keerzijde.
Met de uitgaande transfers van Ferran Jutgla (5 miljoen euro), Maxim De Cuyper (20 miljoen), Chemsdine Talbi (20 miljoen) rinkelt de kassa van Club Brugge. Als ook Ardon Jashari, Joël Ordoñez en Raphaël Onyedika aan buitenlandse ploegen verkocht raken, rijft blauw-zwart in augustus 100 miljoen euro of meer binnen.
Record
Club Brugge maakt enorme winst, terwijl vele andere eersteklassers in de rode cijfers zitten. “Hoeveel de omzet dit jaar bedraagt, zullen we pas in het najaar te weten komen. Maar ik verwacht een record”, zegt sporteconoom Wim Lagae, hoogleraar aan KU Leuven, gespecialiseerd in sportmarketing.
In het seizoen 2002-2023 ging het om een omzet van 175 miljoen euro, waarvan 10 miljoen euro winst. In 2023-24 om ‘amper’ 165 miljoen euro, met een winst van 3 miljoen euro, omdat Club de Champions League miste. Het voorbije jaar had Club hierdoor al 60 miljoen euro aan extra inkomsten.
Volgens sporteconoom Trudo Dejonghe, docent aan KU Leuven gespecialiseerd in sporteconomie, is dit te danken aan het sportmodel dat voormalig ceo Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe uitgedokterd hebben.
“In feite heeft Club de strategie van sportmanager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte van KAA Gent overgenomen” – Trudo Dejonghe
“In feite hebben ze de strategie van sportmanager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte van KAA Gent overgenomen: beloftevolle spelers goedkoop aantrekken en nadien met een meerwaarde duur verkopen.”
Wim Lagae vult aan: “Niet alleen de scoutingcel van Club werkt goed, ook hun commercieel team doet het uitstekend. Club is een entertainment- en mediamerk geworden. Blauw-zwart heeft een community uitgebouwd, met veel trouwe abonnees die ook bereid zijn om merchandising te betalen. Het succes is niet alleen te danken aan de goede transferpolitiek.”
Hij wijst ook op het groot belang van het Belfius Base Camp, het hypermodern oefencomplex in Westkapelle: “Als een jonge speler, die wil overkomen naar Club, dit ziet, aarzelt hij niet langer om een contract te tekenen. Ook de medische omkadering is er perfect. Bovendien trainen de beloftes van Club NXT er ook, wat hen doet dromen en motiveert om ooit in de eerste ploeg te geraken.”
Het financieel succes van blauw-zwart heeft ook een keerzijde. “Clubliefde bestaat niet meer. Zelfs jeugdproduct Maxim De Cuyper is na twee seizoenen verkast naar Brighton. Spelers zien Club als een springplank naar de Engelse, Duitse, Spaanse of Italiaanse competitie”, stelt Trudo Dejonghe.
“Niet alle transfers lukken, sommige spelers floppen en worden overbetaald. Denk maar aan Yaremchuk, Boyata en zelfs Nilsson. Zo ondergraaf je het verdienmodel. Denk maar aan de problemen die KAA Gent, Anderlecht en Antwerp FC hebben. Dé grote vraag bij de start van het seizoen is of Club na de vele uitgaande transfers een voldoende waardevol team zal kunnen opstellen, dat opnieuw voor de titel gaat én de twee voorrondes van de Champions League overleeft.”
Onvoorspelbaar
Volgens Wim Lagae is het mooie aan voetbal de onvoorspelbaarheid van de sportieve uitslagen: “Een groter budget hebben, betekent niet automatisch dat je op het einde van het seizoen nummer één staat. Club kan verliezen tegen de laatste. Union werd met veel minder financiële middelen en met een aftands stadion zonder vip-ruimte kampioen.”
“Een nieuw stadion met 40.000 zitjes en meer vip-ruimte is een turbo voor de commerciële werking” – Wim Lagae
Is de groepsfase van de Champions League bereiken dit seizoen een must? Trudo Dejonghe: “Club heeft dankzij de vele transfers een gezonde cash flow. De financiële cel van Club zal wel slim genoeg zijn om die onzekere inkomsten niet in hun budget te voorzien. Anderlecht deed het eens en was bijna failliet, paars-wit is het nog altijd niet volledig te boven gekomen. En enkel omdat sterspeler Boussoufa in een cruciale wedstrijd een penalty miste!”
Stadion
Volgens Wim Lagae verwachten de fans dat Club elk jaar minstens tweede eindigt en overwintert in Europa: “Voor de spelers is dit belangrijk, zo kunnen ze zich in de kijker spelen in Europa en naar een hogere competitie trekken.”
Rest nog het belang van een nieuw stadion voor Club. Deze zomer zal de Raad voor Vergunningsbetwistingen oordelen of de bezwaren van zeventien buurtbewoners tegen de Vlaamse omgevingsvergunning terecht zijn.
Trudo Dejonghe stelt: “Jan Breydel is versleten, de fans aanvaarden niet dat er daar nog jaren gespeeld wordt. Een nieuw stadion is 10.000 extra abonnementen. Reken de opbrengst uit! Ook voor KAA Gent was een nieuwe tempel een hefboom.”
Wim Lagae beaamt: “Een nieuw stadion met 40.000 zitjes en meer vip-ruimte is een turbo voor de commerciële werking. De inkomsten op wedstrijddagen zullen fiks stijgen. Maar de sportieve prestaties blijven het belangrijkst: daarvan hangen de Europese premies en de Belgische tv-rechten af.”
The post “Recordomzet betekent niet dat je kampioen speelt”: sporteconomen buigen zich over de zomer en competitiestart van Club Brugge is provided by KW.be.