De Struise Brouwers verkopen hoofdgebouw in Vleteren: “We zitten in slechte papieren”

“De Struise Brouwers zijn zeker niet failliet, maar we kunnen niet ontkennen dat we in minder goede papieren zitten”, aldus hoofdaandeelhouder-bestuurder Urbain Coutteau. “Het hoofdgebouw, de voormalige school in de Kasteelstraat, staat te koop. Bij een verkoop kunnen we eventueel verder huren, en zijn we bijna uit de problemen. Maar naar goede gewoonte kan het brede publiek elke zaterdagnamiddag van 14 tot 18 uur onze artisanale biertjes verder komen proeven in de Kasteelstraat 50 in Oostvleteren”.

Urbain Coutteau begon in 2001, samen met enkele stille vennoten, met de eigen artisanale brouwerij De Struise Brouwers, als hobbyproject.

Ze maakten vrij snel naam, aanvankelijk vooral bij Scandinavische en Amerikaanse bierkenners. Daarna verwierven ze ruimere bekendheid in eigen land. Op de website Ratebeer, waar bierdrinkers uit de hele wereld aan biersoorten cijfers toekennen, voerden ze in 2008 de ranglijst van ‘Beste brouwers ter wereld’ aan.

Ook met hun biertjes zoals Pannepot, Black Albert en Cuvée Delphine behaalden ze tal van prijzen wereldwijd. Officieel heet het bedrijf VDACO bvba.

Beter kopen dan huren

“Onze filosofie is steeds geweest: beter kopen dan huren. En daarin zijn we misschien iets te ver gegaan. De problemen begonnen, zoals bij erg veel bedrijven wereldwijd, met de covidpandemie.”

“Die hebben we gedurende een drietal jaar moeten uitzweten. We werden ook gedwongen om te investeren in een eigen bottelarij met twee afvulmachines, want het uitbesteden aan andere brouwerijen daarvan was niet meer betaalbaar.”

“Dat vergde natuurlijk enorme investeringen. Maar het gaf ons een gevoel van vrijheid en van rust”, vertelt Urbain Coutteau.

Taboe

“Dan volgde de wereldwijde inflatie, die zorgde voor een grote stijging van de grondstofprijzen. Iets dat wij niet konden doorrekenen aan onze klanten. Net als de energieprijzen: elektriciteit maal twee, gas maal drie! In vijf jaar tijd zijn de loonkosten voor de werkgever gestegen met zowat 30%.”

“Wij hadden drie mensen in dienst, en daarin moest geschrapt worden. Door al deze factoren kwamen wij, net zoals erg veel andere bedrijven, in moeilijkheden. Maar meestal wordt daar niet over gepraat, het blijft een groot taboe”, aldus nog Coutteau.

“De beslissing om niet meer te huren, maar om steeds te kopen, heeft ons wat kort gezet. Maar voor ons hoofdgebouw moeten we nog slechts twee jaar afbetalen. Nu zou de richtprijs 750.000 euro bedragen. Indien we kunnen verkopen aan iemand die verder aan ons wil verhuren, zijn we gered.”

Herschikken

“We kochten ook de loods van de technische dienst van de gemeente, in de Hendrik Deberghstraat. Hiervoor moeten we ook nog wat verder afbetalen. Indien we één van de gebouwen verkocht krijgen, kunnen we verder werken, zij het dan als huurder. En dan kunnen we ons ook financieel herschikken”, besluit Urbain Coutteau.

De Struise Brouwers zijn voor het grote publiek alleen te bezoeken op zaterdagnamiddag van 14 tot 18 uur. In het didactisch lokaal, waar dertig tapkranen met verschillende bieren staan opgesteld, is het meestal aanschuiven. Toegang via een kleine poortgang, schuin over het voormalige gemeentehuis. De enige verwijzing is een bord op het voetpad. Meer info: www.Struise.com.

The post De Struise Brouwers verkopen hoofdgebouw in Vleteren: “We zitten in slechte papieren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koala Flynn, Kookaburra Lucie en Kangoeroe Juul maken Vlaamse kinderen gevoelig voor bosbranden: “We denken na over vervolgboek rond overstromingen”

Kathleen Luyckx, die twaalf jaar geleden emigreerde naar Australië, was de voorbije weken even terug in Wijnegem. Om de familiebanden aan te halen, maar ook om samen met haar neef en illustrator Raf de Nederlandse vertaling voor te stellen van het in haar nieuwe thuisland bejubelde kinderboek rond een ongewoon thema: bosbranden.

Lees meer »

“Zelensky wil Poetin kleur laten bekennen door hem uit te nodigen aan de onderhandelingstafel”: kolonel Housen over wat we mogen verwachten van nieuwe gesprekken

Rusland en Oekraïne gaan vandaag opnieuw onderhandelen. Hoe ernstig moeten we deze gesprekken nemen? Hebben de dreigementen van Donald Trump aan het adres van de Russische president dan toch effect gehad? Defensie-expert kolonel Roger Housen ziet drie redenen waarom we niet te veel toegevingen van Rusland mogen verwachten: “Pas als ‘de grondoorzaken van de oorlog’ weggenomen zijn, zullen er gesprekken

Lees meer »