Ruim 20 procent gedetineerden te veel in West-Vlaamse gevangenissen: “Een onhoudbare situatie”

De overbevolking in onze gevangenissen blijven stijgen. In West-Vlaanderen verblijven gemiddeld 1.121 personen in detentie, terwijl de maximumcapaciteit slechts 926 plaatsen bedraagt. Goed voor een overbevolkingsgraad van liefst 21 procent. En dat heeft ook gevolgen voor het gevangenispersoneel: in West-Vlaanderen is gemiddeld 6,44 procent onder hen niet aan het werk. “De gevangenisteams doen wat ze kunnen, maar zitten echt op hun tandvlees”, zegt federaal parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit).

De situatie in de Belgische gevangenissen blijft achteruit gaan. Overbevolking, personeelstekort en hoge absenteïsmecijfers. Dat blijkt uit cijfers die Vooruit opvroeg bij de minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V).

Op nationaal niveau bedraagt de maximale capaciteit 11.040 plaatsen, terwijl er gemiddeld 12.748 mensen in onze gevangenissen verblijven. Voor West-Vlaanderen gaat het over 1.121 personen in detentie, terwijl er slechts 926 plaatsen zijn in de gevangenissen van Brugge, Ieper en Ruiselede en het detentiehuis van Kortrijk.

Hoog absenteïsme

“De overbevolking neemt alleen maar toe”, stelt federaal parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) vast. “De Belgische overbevolkingsgraad bedraagt 15,5 procent. In de gevangenis van Brugge is er een capaciteit van 612, maar een dagelijks gemiddelde van 825 personen. En dan hebben we het nog niet over de duizenden veroordeelden die thuis wachten om hun straf uit te zitten omdat de uitvoering werd opgeschort.

“Jonge cipiers aantrekken, blijft dus een uitdaging. En ook vrouwelijke cipiers zijn ondervertegenwoordigd” – Annick Lambrecht (Vooruit)

De overbevolking weegt ook enorm op het gevangenispersoneel. Hoewel het aantal cipiers steeg van 751 in 2020 naar 795 in mei 2025, verspreid over de drie West-Vlaamse gevangenissen, neemt de uitval alleen maar toe. In 2025 lag het gemiddelde absenteïsmepercentage op 6,44 procent. In Ieper is die het hoogst: 7,17 procent.

Job moet aantrekkelijker

“Een bijkomend probleem is de vergrijzing van het gevangenispersoneel. De gemiddelde leeftijd van het personeel ligt tussen 42 en 54 jaar. Jonge cipiers aantrekken, blijft dus een uitdaging. En ook vrouwelijke cipiers zijn ondervertegenwoordigd. De doelstelling om 40 procent vrouwen te behalen bij het bewakingspersoneel, wordt in Ieper niet bereikt. Daar is slechts 26 procent van de cipiers een vrouw. In Brugge is dan 42 procent vrouw. In 2023 lag dat cijfer nog op 47 procent.”

“Voor het gevangenispersoneel is het vijf ná twaalf. We moeten beschermen wie ons beschermt” – Annick Lambrecht (Vooruit)

Een onhoudbare situatie, vindt Lambrecht. “We moeten beschermen wie ons beschermt. Ons gevangenispersoneel doet wat het kan, maar zit echt op z’n tandvlees. België werd al meerdere keren veroordeeld. Dit is onaanvaardbaar en moet anders. In het parlement werd al een noodwet gestemd om de overbevolking aan te pakken, maar ook voor het gevangenispersoneel is het echt vijf ná twaalf.”

“De komende weken zal er sociaal overleg zijn om de werkomstandigheden van ons gevangenispersoneel te verbeteren en de job aantrekkelijker te maken. In september zullen we hier ook de minister over bevragen. Ons gevangenispersoneel werkt elke dag keihard voor onze veiligheid, dan moet dat ook beloond worden.”

The post Ruim 20 procent gedetineerden te veel in West-Vlaamse gevangenissen: “Een onhoudbare situatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik heb nog nóóit iemand onder druk gezet”: Miss België-organisatrice Darline Devos reageert op beschuldigingen

“Als ik dit hoor, dan breekt mijn hart. Dit voelt als een mes in mijn rug.” Dat reageert Miss-België-organisatrice Darline Devos (61) op de beschuldigingen die ex-miss Kenza Ameloot (23) uitte. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 spreekt Darline de aantijgingen van Kenza tegen. Daarnaast reageert Devos ook op het incident met de naaktfoto van Ameloot die op sociale media

Lees meer »