Twintig procent van alle landbouwbedrijven in West-Vlaanderen wordt geleid door een vrouw. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) opvroeg.
Het aandeel vrouwelijke bedrijfsleiders in de Vlaamse land- en tuinbouwsector blijft groeien. Twintig procent van alle Vlaamse landbouwbedrijven wordt vandaag geleid door een vrouw. Vijf jaar geleden was dit nog 19%. Ook in West-Vlaanderen wordt exact twintig procent van alle landbouwbedrijven door vrouwen gerund.
“Vrouwen nemen steeds vaker het voortouw in de Vlaamse land- en tuinbouw”, stelt Vandromme. “De evolutie naar meer gendergelijkheid in leidende functies kunnen we alleen maar toejuichen.”
Dieren populair
Tussen de Vlaamse provincies zijn er amper verschillen, maar tussen de verschillende deelsectoren zijn die er wel. Zo blijkt dat vrouwelijke bedrijfsleiders het sterkst aanwezig zijn in de sector overige grasdieren (31 procent in West-Vlaanderen), gevolgd door de varken- en pluimveehouderij (29 procent) en de akker- en tuinbouw (telkens 21 procent).
Minst populair bij vrouwelijke land- en tuinbouwers is de melkveesector (13 procent).
Vlaams Landbouwinvesteringsfonds
“We mogen verwachten dat het aandeel vrouwelijke bedrijfsleiders nog verder zal stijgen”, aldus Loes Vandromme. “Dat blijkt namelijk uit het aantal starters en overnemers die VLIF-steun (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds, red.) aanvragen voor de opstart of overname van een landbouwbedrijf. In 2023 werden 52 van de 199 geselecteerde dossiers (26 procent) ingediend door vrouwen. In 2024 steeg dat aantal naar 93 op 239 dossiers, goed voor 39 procent van het totale aantal aanvragen.
“Vrouwelijke ondernemers hanteren een andere vorm van leiderschap en hebben meer oog voor het sociale en maatschappelijke aspect” – Loes Vandromme, Vlaams parlementslid
In West-Vlaanderen kregen vorig jaar 98 landbouwers VLIF-steun bij een bedrijfsstart of -overname. 38 procent daarvan – in absolute cijfers 37 – zijn vrouwelijke landbouwers.
Hoopgevend
“De instroom van de vele jonge landbouwsters is een zegen voor de broodnodige generatiewissel in onze landbouwsector”, klinkt het bij Vlaams landbouwminister Jo Brouns (CD&V). “Slechts 13 procent van de bedrijfsleiders ouder dan 50 jaar heeft vandaag een opvolger. Het is hoopgevend te zien hoe steeds meer jonge vrouwen met frisse ondernemerszin de riek opnemen. Hen zekerheid en kansen bieden blijft ons doel, ook de komende jaren.”
Loes Vandromme beschouwt deze evolutie als een inhoudelijke verrijking. “Vrouwelijke ondernemers hanteren vaak een andere vorm van leiderschap en hebben meer oog voor het sociale en maatschappelijke aspect. Deze evolutie kunnen we alleen maar positief noemen.”
The post 1 op 5 West-Vlaamse landbouwbedrijven gerund door vrouw: “Trend zal alleen maar verder stijgen” is provided by KW.be.