Christiane (91) opent nog elke dag haar buurtwinkel in Merkem: “Zo blijf ik de een en de ander zien”

Het leven heeft Christiane Gheeraert (91) en haar familie niet gespaard. Daarom blijft haar buurtwinkeltje in Merkem bij Houthulst open. Elke dag, zolang het kan. “En als God het belieft.”

Je bent er zo voorbij gereden. In een huisje op het platteland bij het dorp Merkem baat Christiane Gheeraert al meer dan een halve eeuw een kleine kruidenierswinkel uit. “De naam van mijn winkel? Ik heb nooit een gegeven. Wanneer ik begon? Het jaar dat ze de BTW invoerden.” Een gerestaureerde windmolen is een herkenningspunt voor wie haar winkeltje zoekt. “Mijn vaders moeder is afkomstig van die ‘meuln’.”

Uitgestorven

Terwijl Christiane gelijkaardige buurtwinkeltjes zag uitsterven, bleef de tijd bij haar stilstaan. Toch krijgt ze nog volk over de vloer. “Ik mag niet klagen. Het is niet meer zoals vroeger, toen ik nog sigaretten verkocht. Ik blijf wel elke dag open. ‘s Avonds sluit ik wat eerder omdat de thuisverpleegster komt. De mensen komen langs voor wijn, koffie, confituur, groene ‘mentjes’, mayonaise… allemaal gewone dingen. Je moet niks uitzetten dat niet zou weggaan hé. Ik heb ‘e bitje van soortn’, maar ik ga niet zeggen dat ik alles heb.”

Broers gestorven

In de woonkamer achter de winkelruimte hangt een oud familieportret. “Ik ben geboren in dit huis en maakte er veel miserie mee. Ik heb een triestig leven gehad. Mijn broers waren twee jaar jonger, een identieke tweeling. Ze werkten in de melkerij in de buurt en waren elk ‘in kennis’ met een zus. Van het ene moment op het andere mocht een van hen er niet meer komen, waarop hij zichzelf tekortdeed (zelfmoord pleegde, red.).”

“De andere broer huwde uiteindelijk met iemand die werkte op de burelen van de melkerij, maar dat was geen gemakkelijke. Plots kwam z’n zoon langs om te zeggen dat hij zich ook had tekortgedaan, zoals z’n broer. Die datums, hun verjaardagen, elk jaar weer… dat is niet makkelijk voor mij. De zoon van m’n broer is de enige dichte familie die ik nog heb. Ikzelf trouwde nooit en heb dus geen kinderen. Ik had amper tijd: we hielden vroeger ‘bjièstn’. Ik moest koeien melken met twee bidons, zo doen ze dat nu niet meer. Mijn vader verkocht de koeien in 1969, waarop ik begon met een winkel in de woning.”

Tegenslagen

“Sindsdien was m’n moeder niet meer ‘goed’, nog een tegenslag. Een klep van haar hart werkte niet meer. De voorlaatste dag van 1984 ging ik ‘s avonds rond 21.30 uur slapen. Na drie kwartier liep mijn vader naar boven. Ze was opgestaan om naar het toilet te gaan buiten, maar de koude was op haar hart geslagen. Het deed haar in een rusthuis belanden en op de dag van haar begrafenis was het gesmoord, gesneeuwd, gevrozen… sommigen kregen hun poort niet open. Ik stond daar wel, maar met een keelontsteking. Dus ik moet niet veel bofn met heel mijn leven enni.”

Aan de muur hangt ook een foto van een hondje. “Op 27 juli zal het twee jaar geleden zijn dat Blackie overleed, in september zou zij veertien worden. Als je niemand meer hebt, mag je elke dag opendoen hé. In mijn winkel zie ik de een en de ander nog eens. Het verandert de dag een beetje en de tijd passeert. Ik doe het graag, zie mensen, blijf in gang. Daar heb ik deugd van. Hoe meer je zit, hoe slechter.”

Peppol

“Christiane maakt zich zorgen”, weet Bart Castelein die vlakbij De Boot uitbaat, een vzw gespecialiseerd in ecotoerisme. “Ze vreest dat ze haar winkel op 1 januari moet sluiten naar aanleiding van Peppol, het nieuw digitaal betalingssysteem. Misschien is er voor haar wel een uitzondering mogelijk. We proberen haar te helpen waar we kunnen. Het zou zonde zijn voor haar en de wereld als zij op die manier een einde ziet aan ‘haar lank leven’. Al wie bij ons komt packraften, wandelt daar voorbij. Ik zeg hen dat ze eens moeten binnenlopen. Zo’n winkeltjes bestaan niet meer. Het is onze enige overgebleven kruidenierszaak, de ‘Delhaize van Merkem’.”

Steun gemeente

Ook de gemeente wil bijspringen waar nodig. “Het kan niet de bedoeling zijn om mensen, die vooral een winkeltje hebben voor sociaal contact, te doen sluiten door nieuwe regelgeving”, vindt Jeroen Vandromme, burgemeester van Houthulst (Lijst Bugemeester). “We gaan met Karlos Debouck, onze schepen van lokale economie, kijken hoe we kleine ondernemers kunnen informeren en begeleiden waar nodig.”

Christiane stapt traag met een wandelstok, maar blijft te been. “Ik mag niet klagen. Ik ben enkele keren in de kliniek beland. Zeven jaar geleden viel ik in mijn kelder. Mijn bloed, dacht ik, maar het waren evenwichtsstoornissen. Sindsdien ben ik niet meer in m’n kelder geweest. Ik weet wat ik moet doen en laten. Zoals mayonaise, dat eet ik beter niet meer. Hoe het voor mij verder moet met dat nieuw betaalsysteem? Ik weet het niet. Het liefst zou ik voortdoen. Zo lang het gaat en als het God belieft.” (TP)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

The post Christiane (91) opent nog elke dag haar buurtwinkel in Merkem: “Zo blijf ik de een en de ander zien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Weerbericht – Bewolkt met buien, aan zee blijft het droog

Dinsdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met in de voormiddag vooral buien in de zuidelijke landshelft, in de namiddag ook elders. Aan zee blijft het overwegend droog. De maxima schommelen tussen 17 graden in de Hoge Ardennen en lokaal 23 graden in Laag- en Midden- België. De westzuidwestenwind is matig en aan de kust soms vrij krachtig met pieken tot

Lees meer »

Van “Alle begrip. We vieren hier wel feest” tot “Ze gaan mij écht moeten tegenhouden”: bezoekers Dreamville reageren verdeeld op noodscenario van Tomorrowland

Het feest is in volle gang, maar langzaam sijpelt ook het nieuws Dreamville binnen dat hen vrijdag mogelijk een extra dagje camping wacht. “Wij gaan feesten. Dreamville wordt morgen de nieuwe mainstage”, klinkt het vooruitzicht bij sommigen, maar waar anderen wel gefundeerde bedenkingen bij hebben.

Lees meer »

“Al spelenderwijs Nederlands leren”: Lions Club Klein-Brabant schenkt taalspelletjes aan Sociaal Huis Bornem voor kinderen met taalachterstand

Al spelenderwijs leert men…Nederlands. Ook deze zomer organiseert het Sociaal Huis van Bornem taallessen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Lions Club Klein-Brabant schonk voor 1.300 euro aan taalspelletjes. “We horen van leerkrachten dat deelnemende kinderen veel vlotter meekunnen aan het begin van het schooljaar”, aldus gezinscoach Lana Vynck.

Lees meer »

KIJK. Voorzichtig spektakel aan nieuwe hoofdpodium op Tomorrowland, andere podia feeëriek verlicht

Tomorrowland ging vandaag volledig en voor alle bezoekers met een ticket open. De organisatie van het festival volgt daarin het eerste scenario dat op tafel lag na de grote brand op woensdag, waarbij het hoofdpodium volledig afbrandde. De nieuwe mainstage ging met een vertraging open. Volgens de burgemeester van Boom heeft het festival “gezien de omstandigheden een perfecte opening gekend”.

Lees meer »

Ondanks moeizame reis naar Schoten: Kenianen groeien uit tot publiekslievelingen op folklorefestival

Schoten leeft al de hele week op het ritme van Hello! Schoten én de djembés van de Keniaanse groep. Michael, Winnie en co hebben zich tijdens deze succesvolle editie van het folklorefestival opgeworpen als publiekslievelingen. Hun geroffel, uitbundige danspassen en tribale kreten in het Swahili werken aanstekelijk. “Maar de liefde is wederzijds”, voelt de bandleider.

Lees meer »

Ruim 560 bezwaren tegen komst van islamitisch ontmoetingscentrum in Menen

In Menen zijn meer dan 560 bezwaren ingediend tegen de komst van een islamitisch ontmoetingscentrum in een vroegere zaak voor interieurinrichting. De vzw Attawba wil er onder meer huiswerkklassen en cursussen organiseren. In de vergunningsaanvraag is ook sprake van een gebedsruimte. Het stadsbestuur maakt voorlopig niet bekend waar de bezwaren over gaan. Het overgrote deel van de tegenstanders, meer dan

Lees meer »