Wingene financieel gezonder dan het lijkt: “Door de fusie bevinden we ons in een uitzonderlijke situatie”

Nu de stad Gent met grote financiële kopzorgen kampt, onderzocht journalist Phebe Somers voor de Krant van West-Vlaanderen hoe de steden en gemeenten in West-Vlaanderen er financieel eigenlijk voorstaan. Over het algemeen ziet de situatie er wel iets rooskleuriger uit, hoewel de cijfers voor Wingene dat tegenspreken. Vlaams parlementslid en professor bestuursrecht Brecht Warnez (CD&V) spreekt van een tijdelijke situatie.

De financiële situatie van een stad of gemeente kun je het best meten aan de hand van de zogenaamde ‘autofinancieringsmarge’. Dat is het bedrag per inwoner dat overblijft na de betaling van de dagelijkse werking en de periodieke aflossing van de schulden. Hoe lager dat cijfer, hoe minder ruimte er is om nieuwe investeringen te realiseren.

In West-Vlaanderen lag de gemiddelde autofinancieringsmarge in 2024 op 263 euro per inwoner. In Wingene is dat cijfer 103, wat nog redelijk is. Maar voor 2025 daalt dat cijfer dramatisch tot amper 32 euro per inwoner. In datzelfde artikel laat parlementslid Brecht Warnez verstaan dat gemeenten met slechte cijfers maar twee opties hebben: snoeien in de uitgaven of de belastingen verhogen. Moeten de inwoners van fusiegemeente Wingene zich zorgen maken?

Uitzonderlijk

CD&V-parlementslid Brecht Warnez relativeert. “Wingene bevindt zich door de fusie in een uitzonderlijke situatie. In tegenstelling tot andere gemeenten kan Wingene zijn meerjarenplan pas eind dit jaar voorleggen. Dat betekent concreet dat alle geplande investeringen voorlopig en noodgedwongen in ons éénjarenplan voor 2025 zitten, als een voorlopige theoretische oefening. Alsof we bijvoorbeeld de twee vrijetijdscentra in Ruiselede en Wingene – kostprijs pakweg 20 miljoen – dit jaar al gaan realiseren. Dat gebeurt natuurlijk niet. De bedoeling is uiteraard om al onze geplande investeringen – toch goed voor in totaal zo’n 60 miljoen – eind dit jaar te spreiden over zes jaar. Je zal zien dat de cijfers voor 2026 én de autofinancieringsmarge voor Wingene er dan veel beter zullen uitzien en dat er van noodgedwongen besparingen dan geen sprake is.”

Eerlijker verdelen

“Het zou natuurlijk een stuk makkelijker zijn, mochten we vanuit Vlaanderen een steviger duwtje in de rug krijgen”, stipt Warnez opnieuw aan. “In West-Vlaanderen krijgen we gemiddeld 464 euro per inwoner. Ter vergelijking: Antwerpen krijgt 1.807 euro per inwoner. Het wordt dringend tijd dat we die middelen eerlijker verdelen.”

The post Wingene financieel gezonder dan het lijkt: “Door de fusie bevinden we ons in een uitzonderlijke situatie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jaarrekeningen van Vlaamse productiehuizen kleuren bloedrood: “Komende maanden zullen de eerste faillissementen volgen”

Bazen van productiehuizen die in tranen uitbarsten als opnieuw een programmavoorstel sneuvelt. Jaarbalansen die bloedrood kleuren. Afvloeiingen en afdankingen. Er raast een zware storm over de (meeste) Vlaamse productiehuizen: sommige zagen hun winst in 2024 met 150 procent dalen. De gouden tijden in tv-land hebben plaatsgemaakt voor onrust, onzekerheid en twijfel. De grote vraag: wie zal het overleven en kan

Lees meer »

Nu ook zwem- en surfverbod op Spaarbekken door blauwalgen

Steeds meer plaatsen met water krijgen af te rekenen met blauwalgen, wat voor huidirritatie kan zorgen. Na het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke eerder deze week werden nu ook blauwalgen gevonden op het Spaarbekken van Nieuwpoort. Er geldt een zwemverbod en verbod voor alle surfsporten.
The post Nu ook zwem- en surfverbod op Spaarbekken door blauwalgen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Festivalgangers uit 200 landen volgen inferno op Tomorrowland live via sociale media: “Hart gebroken”

De brand in Tomorrowland verspreidt zich razendsnel over de hele wereld. Poolse kranten, Spaanse tv-journaals, Indiase nieuwssites: overal wordt meegeleefd met de ramp die het geliefde festival treft. Niet in het minst door de internationale bezoekers uit 200 landen: “Terwijl we op de partyflight zaten richting Brussel, zagen we boven Boom het podium branden.”

Lees meer »

Mag ik een jaar vroeger op pensioen? En heb ik een pensioenmalus aan mijn rekker? Onze pensioenexperte beantwoordt lawine aan HLN-lezersvragen na zomerakkoord

De regering-De Wever klopte afgelopen nacht een hoop details af over de pensioenhervorming. En die roept duidelijk nog altijd veel vragen op. Mag u nu wel of niet vroeger op pensioen als u vroeg begon te werken? Riskeert u een pensioenmalus of zit u safe? En zal u moeten boeten voor periodes van ziekte? Onze redactie is overspoeld met vragen.

Lees meer »

KLJ Aartrijke organiseert allereerste tractorrace

KLJ Aartrijke organiseert zondag zijn allereerste tractorrace vlakbij Kasteel d’Aertrycke. “De enige tractorrace in West-Vlaanderen deze zomer, vindt plaats in Aartrijke en inschrijven is nog steeds mogelijk”, aldus hoofdleider Thomas Van de Voorde.
The post KLJ Aartrijke organiseert allereerste tractorrace appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Dj-prins’ Emmanuel gaat Bedrijfsmanagement en Marketing studeren in Leuven

Prins Emmanuel (19) begint in september aan een bacheloropleiding in Internationaal Bedrijfsmanagement en Marketing aan de Hogeschool UCLL in Leuven. Deze driejarige opleiding wordt in het Engels gegeven. De jongste zoon van koning Filip en koningin Mathilde zat afgelopen academiejaar nog op een Spaanse voetbalschool en kwam onlangs in het nieuws met zijn onverwachte dj-carrière.

Lees meer »

“Naast zo’n 200-tal renners ook verzorgers en zelfs helikopters”: Johan (66) heeft zijn eigen Tour de France-peloton in zijn woonkamer

De wielrenners doorkruisen niet enkel Frankrijk, maar ook de woonkamer van Johan Rosseel. Daar bouwde hij een peloton helemaal na. “Met zo’n tweehonderdtal renners, maar ook met onder andere verzorgers en zelf helikopters”, aldus Johan die enkele meters verder een verzameling van enkele honderden wagens uit de Tourkaravaan heeft.
The post “Naast zo’n 200-tal renners ook verzorgers en zelfs

Lees meer »