De firma Smart-IJs is een begrip in de regio wat betreft ijs, ijscoupes en ijstaarten. Daar hoort zelfs een ijssalon-tearoom bij, aan de Noordakkerstraat. Maar uniek voor ons land is dat ze hun ijsroutes doen met omgebouwde Smart-auto’s. Dat ze ambachtelijk ijs verkopen, is geen goedkope slogan. “We melken ’s morgens onze koeien en ’s namiddags verandert die melk in allerlei soorten ijs”, zeggen de uitbaters Patrick Van Lerberghe en Kevin Vanbelle. “Verser kun je ijs niet maken.”
“Eigenlijk hebben we het idee van onze Smart-auto’s gehaald bij de legendarische ijsventer Omer Herpoel”, vertelt Patrick Van Lerberghe.
“Die reed in de jaren zestig met zo’n gemotoriseerde driewielige bakfiets – een triporteur – en iedereen kende die. Toen hij ermee stopte, zochten we iets gelijkaardig. Maar zo’n moto’s zijn quasi niet meer te vinden en dus dachten we in 2001, dat we met een kleine Smart volgens hetzelfde concept konden werken.”
“We bouwden die auto volledig om tot een volwaardige ijskar, zochten een gepast muziekske en de formule sloeg meteen aan. Eigenlijk lanceerden we een kleine foodtruck avant-la-lettre. Zo’n auto is ludiek, herkenbaar, degelijk en verbruikt weinig. Bovendien is het de ideale eye-catcher, waar je zelfs een feestzaal mee kan binnenrijden.”
“Ik bied negen verschillende smaken ijs aan, waaronder altijd drie verrassingen. En vergis je niet: je kan er probleemloos tot zo’n 125 klanten mee bedienen.”
Ambachtelijk ijs
Ondertussen beschikt Smart-IJs over vijf Smart-wagens voor feestjes en ijsroutes, één grote bestelwagen ijs voor evenementen en een in 2010 opgetrokken ijssalon-tearoom aan de Noordakkerstraat in Wingene.
Met hun ijsroutes bedienen ze niet alleen Wingene en Zwevezele, maar ook onder meer Oostkamp, Veldegem, Ardooie, Pittem en Schuiferskapelle. Uniek voor Smart-IJs is dat ze al drie generaties een volwaardig melkveebedrijf runnen met 45 melkkoeien en 80 runderen.
“Ambachtelijk ijs dat rechtstreeks van weidemelk wordt gemaakt, heeft een volle smaak en dat proef je natuurlijk”, zegt Van Lerberghe met overtuiging. Bovendien hanteren we de kortste keten: gras, koe, melk, room, ijs, klant.” Duurzaamheid is ook geen ijdel woord. De firma draait op 220 zonnepanelen en een heuse windmolen.
Dat er veel crèmekarren verdwijnen, verwondert Van Lerberghe niet. “Vooreerst hou je aan een ijskar geen voltijdse job over”, reageert hij.
“Het is tenslotte een typische zomeractiviteit. Wij rijden ook alleen rond in de maanden juni, juli en augustus, van 19 tot 22 uur. Bovendien lopen de kandidaten niet zo dik, die graag willen werken bij mooi weer en wanneer andere mensen aan het feesten zijn. Wij hebben zo’n 15 jobstudenten en flexi’s in dienst. Voor elke Smart heb je toch minstens vier chauffeurs nodig. Dat vraagt heel wat organisatie en planning.” Bestaat er zoiets als ijstrends? “Jazeker”, reageert Van Lerberghe.
“Vandaag is Dubai-ijs de nieuwste hype (chocolade met pistache) in zoverre zelfs dat er soms geen pistache te krijgen is. Speculoos-ijs en cuberdon-ijs doen het ook nog altijd prima. Een verrassende trend is ook dat mensen vandaag liever een plastic bakje ijs hebben dan een hoorntje, ook al zorgt dat voor meer afval. Dat vind ik merkwaardig.”
Leuke job
In die 24 jaar heeft het duo Van Lerberghe en Vanbelle wel een en ander meegemaakt. Zoals die gepensioneerde mevrouw , waarvoor de familie als verrassing een Smart-ijskar had besteld. “Toen we daar aankwamen en die mevrouw onze auto zag, riep ze blij verrast: ‘Oh, geweldig. Van zo’n auto heb ik altijd al gedroomd!’ Die vrouw dacht echt dat ze onze Smart als cadeautje kreeg”, lacht Van Lerberghe.
Wat is er zo leuk aan de job? “Vooral het contact met de mensen, de vele gesprekjes over de gezondheid, de familie…,” ervaart Patrick Van Lerberghe. “Tijdens de coronaperiode lagen we volledig plat. Toen pas heb ik ten volle beseft, wat ik miste. En ik heb me voorgenomen: ik blijf dit doen, tot ik niet meer kan.”
(GG)
The post Smart-IJs ut Wingene werkt met omgebouwde… Smart-auto’s: “Melk van ons ijs zit ’s ochtends nog in de koe” is provided by KW.be.