Nick Ervinck vult voor de zesde keer kunsthal in Sint-Pieters-Kapelle met tentoonstelling Sculptural II

Beeldhouwer Nick Ervinck is een veelmaker met een missie. Zijn sculpturen zijn weelderig, technologisch vernieuwend en inhoudelijk diepgravend. Voor de zesde zomer op rij is zijn werk te zien in kunsthal K.E.R.K. in Sint-Pieters-Kapelle, dit keer samen met dat van zes andere beeldend kunstenaars.

De tentoonstelling Sculptural II is een visueel manifest over de toekomst van de mens, de technologie en de beeldhouwkunst zelf.

Een onrustig brein in 3D

“Laat je niet misleiden door het medium”, waarschuwt Ervinck wanneer hij vertelt over zijn 3D-geprinte sculpturen. “Er komt geen beitel aan te pas, maar onderschat het proces niet. Alles begint in mijn hoofd. Ik ben van nature ongedurig – en dat is een goudmijn voor inspiratie.”

Die inspiratie komt van overal: reizen, boeken, gesprekken met vrienden… Zelfs een vegetarische hamburger die ‘bloedt’, kan een artistieke gedachte ontketenen. Maar altijd zit er een dieper, haast wetenschappelijk denkproces achter. “Ik ben een handelend denkende kunstenaar”, zegt hij. “Mijn werk vertrekt niet langer van de drang om te tonen, maar van een filosofische noodzaak.”

Beeldhouwkunst is fysiek, en daardoor uitermate geschikt om abstracte thema’s tastbaar te maken

Ervinck noemt zichzelf een ‘kunstenaar van zijn tijd’ – en dat is geen holle slogan. Zijn sculpturen reflecteren over posthumanisme, artificiële intelligentie en genetica. “We leven in een wereld waarin robots ouderen verzorgen en genetisch gemanipuleerd voedsel in de winkelrekken ligt. Dat roept vragen op. Mijn werk probeert die vragen zichtbaar te maken, zonder ze per se te beantwoorden.”

Spanningen en verbondenheid

Voor Sculptural II zocht Ervinck de dialoog op met drie Vlaamse en drie Nederlandse collega’s. “Geen thematische eenheidsworst”, benadrukt hij. “Ik zocht net de verschillen op, én de gedeelde ernst. Alle deelnemende kunstenaars beschouwen de beeldhouwkunst als hun artistieke essentie. Hun werken zet ik tegenover enkele van mijn eigen sculpturen. Ze verschillen, botsen zelfs soms, maar er ontstaat ook een subtiele verbondenheid.”

Zo is er onder meer werk te zien van Caspar Berger, die “The Hand of God” maakte voor de nis naast het altaar. Folkert De Jong brengt dystopisch werk met een humoristische ondertoon. Anne Wenzel toont een ruige maar kwetsbare buste. Joke Raes reflecteert de biologische schoonheid van de natuur, en Willem Boel bouwt monumentale installaties uit industrieel afval.

“Het zijn werken die niet over gisteren spreken, maar over morgen,” aldus Ervinck.

Spirituele motor

De locatie speelt een sleutelrol. De voormalige kerk ademt stilte en geschiedenis – precies wat Ervinck zoekt. “Ik probeer bewust lucht te laten tussen de werken. Beeldhouwkunst moet kunnen ademen. De ruimte doet zijn ding. Dat zorgt voor een extra laag, voor spiritualiteit.”

De tentoonstelling krijgt een tweede luik in NQ Gallery in Antwerpen. “Ik geloof sterk in kruisbestuiving tussen stad en platteland,” zegt Ervinck. “Zo bereiken we een breed publiek: de toevallige passant én de doorgewinterde kunstliefhebber. En ja, ook potentiële verzamelaars.”

Sculptuur als toekomsttaal

Wat de tentoonstelling écht bijzonder maakt, is de manier waarop ze de beeldhouwkunst herdefinieert. “Het is beeldhouwkunst, but not as you know it”, zegt Ervinck met een glimlach.

“We tonen geen klassieke monumenten, maar sculpturen die de toekomst verbeelden. Niet met woorden, maar met vormen. Geen nostalgie, maar een vooruitblik.”

(PG)

Sculptural II loopt nog tot 31 augustus in K.E.R.K. aan het Jonkvrouw Gelaplein in Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke). De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken van 11 tot 17 uur, met uitzondering van maandag. Meer info vind je op kunsthallemiddelkerke.com, nikipedia.be en cultuurstek.be, of via 059 31 95 53.

The post Nick Ervinck vult voor de zesde keer kunsthal in Sint-Pieters-Kapelle met tentoonstelling Sculptural II is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beach Festival Nieuwpoort trapt vierde editie af met een sterke line-up vol classics op een zonovergoten Maritiem Park

De vierde editie van Beach Festival Nieuwpoort is zaterdag 19 juli met een muzikale knal van start gegaan. Onder een stralende zon wisten 7.500 enthousiaste festivalgangers de weg te vinden naar het Maritiem Park voor een eerste dag vol muziek, sfeer en classics van toen en nu.
The post Beach Festival Nieuwpoort trapt vierde editie af met een sterke

Lees meer »

Brandweer heeft terrein Tomorrowland vrijgegeven: “De bedoeling is dat alle grote artiesten gaan optreden”

Het festival Tomorrowland in Boom gaat ondanks de brand op het hoofdpodium gewoon door. De mainstage is volledig verwoest tijdens de brand, waarvan de oorzaak nog niet gekend is. Er zijn geen slachtoffers gevallen. “Het zal zonder mainstage zijn, maar we gaan er een mooi festival van maken”, klinkt het bij de organisatie. Vandaag verwacht het festival al 38.000 kampeerders.

Lees meer »

Miljoenen condooms en anticonceptiepillen van USAID dreigen verloren te gaan in loods in Geel

In een loods in Geel dreigen miljoenen condooms, anticonceptiepillen en hiv-medicatie vernietigd te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant The Washington Post. Het gaat om een voorraad voorbehoedsmiddelen van de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID. Die organisatie moet er van president Trump mee stoppen. Daardoor dreigen wereldwijd voorraden verloren te gaan, onder meer dus in een opslagplaats in de

Lees meer »