De Veurnse Zwemvereniging mag zich voortaan Koninklijk noemen. Provinciegouverneur Carl Decaluwé overhandigde de eretitel tijdens een officiële plechtigheid. “Bij ons moeten nieuwe leden minstens 25 meter kunnen zwemmen”, klinkt het bij de club. “Vanaf dat punt begeleiden we hen verder en leren we hen stap voor stap de vier zwemstijlen aan.”
Op 12 januari 1973 konden de eerste baantjes getrokken worden in het zwembad aan de Sint-Denisplaats. Luttele dagen later werd de Veurnse Zwemvereniging boven de doopvont gehouden. Sindsdien is VZV onafgebroken bezig om de zwemsport bij de inwoners in te burgeren.
Met een aangepast programma per leeftijdscategorie wist de VZV de plaatselijke jeugd naar het zwembad te lokken en brachten ze op die manier de jongeren een gezonde sportmodus bij. De Veurnse Zwemvereniging werd officieel opgericht op 15 januari 1973 door wijlen Gilbert Cole.
De VZV is een recreatieve, competitieve zwemvereniging waar het voor de zwemmers sportief en aangenaam moet blijven, met als doelstelling de zwemsport in al haar facetten te ontdekken, de lichaamsontwikkeling te bevorderen, net als de competitiesport, het karakter en de groepsgeest.
Generatie op generatie
De VZV bestaat momenteel exact uit 221 leden voor zwemmen, reddend zwemmen én waterpolo. In waterpolo zijn er nu 25 actief, zij het recreatief waar men matchen tegen bevriende clubs uit de omgeving speelt. Op dinsdagavond zijn er 24 volwassen zwemmers, of zij die in het verleden nog gezwommen hebben of zwemmers die hun stijl willen verbeteren.
Er is een voortdurende instroom van nieuwe leden en jongeren
Een mix van personen en karakters vormen van generatie op generatie een hechte groep, dankzij de grote trekpaarden Alain Ghyselbrecht en Jan Bartholomeus.
“Qua instroom van jongeren en nieuwe leden is het druk. We zitten met een 25 meter bad dat in die zin echter beperkingen heeft”, vindt Jan als secretaris.
“We kunnen niet meer zwemuren aanbieden. We willen op een degelijke manier les blijven geven. Per baan kunnen we nu ongeveer een achttal zwemmers in het water laten, om 45 minuten tot een uur te zwemmen.”
Familieclub
Jan is sinds begin de jaren negentig bij de Veurnse Zwemvereniging actief. “We vormen een familieclub: grootouders, ouders, kleinkinderen. Zij helpen elkaar belangeloos op een vriendschappelijke manier. Het zwemmen aanleren doen we niet. Vanaf zes jaar of het eerste leerjaar kunnen ze bij ons terecht.”
Het competitief niveau komt daaruit voort. In die groep zijn momenteel 22 zwemmers actief en zeven precompetitiezwemmers of zij die vanaf september op wedstrijd gaan. Jan heeft de voorbij jaren het zwemmen alvast enorm zien evolueren.
“Vanuit de federatie denken ze te veel dat we allemaal professionele clubs zijn. De eisen liggen steeds hoger. Wij zijn bezig met kinderen die klaargestoomd worden. We hebben niet elk jaar een topper en er moeten mogelijkheden zijn. Wij werken met vrijwilligers, maar kunnen ons mannetje staan. Zowel op provinciaal als op Vlaams niveau.”
Onderwijssysteem
Naast het zwemmen organiseert de VZV ook andere activiteiten. Zo is er voor de competitiezwemmers een jonge, enthousiaste groep in juli onder leiding van hoofdtrainer Pieter Bartholomeus een zomerstage in het Franse Duinkerke. “Niet ver van hier, ter voorbereiding op het Vlaams Zomercriterium, waar we met vijftien zwemmers aanwezig zullen zijn”, zegt hij.
Vijf jongeren hebben zich bovendien gekwalificeerd voor de Belgische Jeugdkampioenschappen (tot 14 jaar), die een week later plaatsvinden. Om te kunnen blijven meedoen, wordt de lat elk jaar hoger gelegd. “Onze trainers staan echter niet dagelijks vier à vijf uur aan het zwembad, dat is simpelweg niet haalbaar. Bovendien bevinden we ons, met de Franse grens vlakbij, letterlijk in een uithoek. We kunnen slechts uit een halve cirkel rekruteren.”
“En dan is er nog het verder studeren: zodra onze zwemmers 17 à 18 jaar zijn, trekken ze voor hun studies naar steden als Gent of Leuven, heel begrijpelijk. Zij die sport en studies willen combineren, sluiten zich om praktische redenen vaak aan bij een club in hun studentenstad, of stoppen gewoonweg.”
“Ons onderwijssysteem is namelijk niet afgestemd op de eisen van een topsport als zwemmen”, besluit Jan Bartholomeus.
The post Veurnse Zwemvereniging krijgt koninklijke titel: “Op een degelijke manier les blijven geven is het doel” is provided by KW.be.