Elf jaar al is landelijk Kortrijk in de ban van het windturbinedossier. Terwijl er nog een procedure tegen de milieuvergunningen van de vier windturbines van Yard Energy Development en Electrabel loopt, werd de omgevingsvergunningsaanvraag van Spark Power een maand geleden goedgekeurd. Het bedrijf wil aan de andere kant van de E403 een bouwwerk met een tiphoogte van 230 meter plaatsen. De bewoners van de Einde Munkendoornstraat verzetten zich hevig met een online petitie en protestborden. Ondertussen dient Stad Kortrijk haar advies te verlenen tegen 8 augustus.
Het verhaal van de windturbines langs de E403 tussen Bellegem en Rollegem blijft maar duren. Ondertussen wordt er al elf jaar geprocedeerd. Terug naar het begin. In juni 2014 dient het bedrijf Yard Energy Development een aanvraag in om drie windmolens met een tiphoogte van oorspronkelijk maximaal 150 meter te plaatsen langs de autosnelweg. Er is meteen stevig verzet van de omwonenden. Een actiecomité dient een collectief bezwaarschrift in, ondertekend door 1156 personen.
Een jaar later komt Electrabel als partner bij de aanvraag. Het aantal windturbines stijgt naar vier en ook de maximale tipgrootte wordt verhoogd in de plannen: de vier windturbines zouden voortaan maximaal 185 meter hoog zijn. Tien jaar later, na een lange procedureslag, komt er in februari van dit jaar terug schot in de zaak. Vlaams Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (CD&V) keurt de milieuvergunning voor de vier windturbines goed, onder enkele voorwaarden. Een van de belangrijkste bezwaren bleef dat de toegangsweg naar een windmolen over waardevol agrarisch gebied zou lopen. Minister Brouns benadrukt dat de hinder en milieueffecten tot een aanvaardbaar niveau beperkt blijven en dat de turbines voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften en ruimtelijke ordening.
Alle hens aan dek in Rollegem en Bellegem. Het actiecomité trekt nog eens heel luid aan de alarmbel. Ze staan klaar met enkele protestborden op 17 maart om de Kortrijkse gemeenteraadsleden welkom te heten. Het punt stond immers op de agenda van de raad. Het Kortrijkse stadsbestuur zou beroep aantekenen tegen de milieuvergunning van de meest noordelijke windturbine. Die ligt volgens hen te dicht bij de dorpskern van Rollegem. Te weinig, vindt de buurt. Zij tekenen beroep in tegen de vier windturbines. Het is een paar maanden windstil.
Vijfde windturbine
Tot er midden juni een spreekwoordelijke orkaan door landelijk Kortrijk raast. Het bedrijf Spark Power diende immers een omgevingsvergunningsaanvraag in voor een vijfde windturbine, die aan de andere kant van de autosnelweg zou komen. De turbine is hoger dan de andere vier met een tiphoogte van 230 meter. Ter vergelijking: de Eiffeltoren is 312 meter hoog. Het zet de Einde Munkendoornstraat op stelten. Kristof De Meulemeester woont op een boogscheut van waar het bouwstel zou komen. Het gele blad van de omgevingsvergunningsaanvraag hangt aan de overkant van de straat, net voor z’n deur. Hij ontvangt ons samen met enkele buurtbewoners bij hem thuis.

“Wij vielen echt uit de lucht”, klinkt het. Het nieuws rond de vijfde windturbine kwam ook voor hen uit het niets. Het is vooral de immense hoogte die hen zorgen baart. De vergelijking met de Eiffeltoren wordt ook door hen gemaakt. “Bijna de hoogte van de Eiffeltoren? Dat is crazy! Parijs is een uitgestrekte stad. Van overal zie je de Eiffeltoren. Dat zal hier niet anders zijn. Dit is de vernieling van de allerlaatste groene open ruimte in Groot-Kortrijk.” Ze vragen zich af of de windturbine niet kan komen in een industriegebied. Geert Maris van Spark Power legt uit dat de gekozen locatie, rekening houdend met alle parameters, de meest geschikte was in Kortrijk. “Bovendien wordt de plaatsing langs autosnelwegen aangemoedigd.”

Protest met petitie
De buurtbewoners blijven niet bij de pakken zitten. Op verschillende plekken in Bellegem en Rollegem duiken er protestborden op. Er is bovendien een online petitie die op het moment van schrijven 386 handtekeningen telde. De Einde Munkendoornstraat hangt vol posters met een QR-codes die je doorverwijzen naar de online petitie. Enkele argumenten die we lezen in de online petitie: windmolens maken lawaai, veroorzaken een stroboscopisch effect, tasten de biodiversiteit aan, hebben een impact op de waarde van de huizen in de buurt… “De nieuwe afstandsregels (niet dichter dan driemaal de tiphoogte, red.) zijn gerespecteerd, alsook de strenge regels van geluid en slagschaduw”, weerlegt Geert Maris van Spark Power. En toch blijkt bij enkele bewoners dat ze veel meer dan de toegelaten uren slagschaduw per dag zouden hebben. Er zouden ook al vier woningen liggen binnen een straal van 300 meter. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid doordat dat ‘zonevreemde’ woningen zijn, woningen die in de ‘verkeerd bestemde zone’ liggen.

Maris roept op om het grotere plaatje niet te vergeten bij dergelijke projecten “Windenergie is een grondstof van hier. We moeten ervoor zorgen dat we minder afhankelijk zijn van energiebronnen uit andere landen. Laten we onze economische welvaart zelf in handen nemen, want dit heeft er een rechtstreekse link mee.” Hij benadrukt ook dat onze provincie beter kan. Uit cijfers blijkt dat West-Vlaanderen op de voorlaatste plek komt qua aantal turbines. “Nochtans is West-Vlaanderen economisch een van de meest dynamische provincies. En toch is het een windrijke provincie.” Er zou dus veel potentieel zitten. Er is trouwens een coöperatieve waar de buurtbewoners in kunnen meestappen.
Op de jongste gemeenteraad
Het is op z’n zachtst gezegd een casus die de meningen verdeelt, ook politiek. Op de jongste gemeenteraad van 7 juli bracht Carmen Ryheul (Vlaams Belang) de vergunningsaanvraag op de agenda. “Deze mastodont bedraagt zeven keer de hoogte van de kerktoren van Rollegem. Dit is de overtreffende trap van ruimtelijke ontwrichting. Het landelijke Rollegem dreigt uit te groeien tot een windturbinepark. Dit is dorpsgebied dat nooit op dergelijke schaal ontworpen is.” Ze riep schepen van Ruimtelijke Ordening Hannelore Vanhoenacker (TBSK) ook om de inwoners snel duidelijkheid te geven. Stad Kortrijk is voor alle duidelijkheid niet de vergunningverlenende overheid, maar dient wel een advies te geven. “De bezorgheden zijn begrijpelijk”, zei Vanhoenacker. “Een dergelijk project heeft veel impact op de leefomgeving en de bewoners.”
Het stadsbestuur laat voorlopig alleszins nog niet in haar kaarten kijken. Het openbaar onderzoek – en dus ook de periode waarin bezwaar kan worden ingediend – loopt nog tot en met 26 juli. Het Kortrijkse schepencollege is van plan om op 5 augustus het advies te verlenen. Daar hebben ze strikt genomen tot 8 augustus de tijd voor. Ondertussen wachten de buurtbewoners af tot duidelijk wordt wat de inhoud wordt van de omzendbrief van Vlaams Minister Jo Brouns. Dat zou de zaak zomaar kunnen veranderen. Zijn Rollegem en Bellegem nog niet moegestreden na elf jaar? “We moeten doorgaan! Wij zullen niet opgeven.”
The post Bellegem en Rollegem in de ban van windturbine van 230 meter hoog: “Vernieling van de allerlaatste open ruimte in Groot-Kortrijk” is provided by KW.be.