Kurt Vanneste (61) gaat na 41 jaar op pensioen. Hij sloot de deuren van zijn kapsalon in de Knesselarestraat en is sinds 1 juli officieel gepensioneerd. Toch blijft Vanneste nog erg actief in allerlei verenigingen, en als OCMW-raadslid. “Ik ben nog te jong om niets te doen”, lacht Vanneste.
Het kapsalon van Kurt Vanneste (61) is al een beetje afgebroken als we hem twee dagen na zijn officieel pensioen spreken. “Stilaan gaat alles weg. We blijven hier wonen en richten deze ruimte opnieuw in, daarom doe ik alles weg”, vertelt hij. Veertig jaar lang hield hij zijn zaak in hetzelfde pand open. “Ik heb een jaar ietsje verderop gezeten, maar wel altijd in Oedelem. Dat was niet vanzelfsprekend, want ik was afkomstig uit Beernem. Het duurde even voor ik aanvaard werd, want in het begin zeiden ze dat ik een vreemde was. Gelukkig kwam mijn vrouw uit Oedelem en raakte ik zo wel ingeburgerd.”
Vooraleer Vanneste kon beginnen als kapper, moest hij nog voorbij de rechtbank passeren. “Toen moest je meerderjarig zijn om als zelfstandige te beginnen. Meerderjarige leeftijd lag toen nog op 21 jaar, en ik was pas 20 jaar oud. Voor een periode van drie maanden heb ik me in de rechtbank in bijzijn van mijn ouders laten ontvoogden, want ik wilde per se starten op 1 juli en ik was pas jarig in maart. Dat was veel gedoe, maar ik wilde zo snel mogelijk beginnen”, lacht Vanneste.
“Voor een periode van drie maanden heb ik me in de rechtbank in bijzijn van mijn ouders laten ontvoogden”
“Ik heb me snel in het verenigingsleven gegooid en werd voorzitter van de plaatselijke middenstand in Oedelem. Nadien ging ik in de politiek en zat ik in de gemeenteraad. Sinds de laatste verkiezingen zetel ik in de OCMW-raad. Daarnaast ben ik buurtambassadeur. Als kapper ben je voor veel andere bewoners laagdrempelig. Mensen zijn niet bang om binnen te komen en te vertellen over wat er aan de hand is”, zegt hij.
In Okra-bestuur
“Sinds ik mijn pensioen aankondigde, kwamen hier al veel verenigingen over de vloer. Iedereen wil graag dat ik bij hen vrijwilliger word. Van het zangkoor tot Okra en de pluktuin, ze passeerden allemaal.” De lokale afdeling van Okra had dat goed begrepen, want zij belegden op 1 juli meteen een extra bestuursvergadering. “Dat deden ze speciaal voor mij, en bovendien werd ik meteen in het bestuur opgenomen”, zegt Vanneste.
Ook collega’s stoppen
De klanten moeten sinds 1 juli op zoek naar een andere kapper en dat belooft niet gemakkelijk te worden. “Toevallig gaan net drie mannenkappers in de buurt stoppen. Ikzelf, de mannenkapper in Beernem en in Assebroek is er ook een collega die dit of volgend jaar gaat stoppen. Een echte mannenkapper vind je niet vaak meer. Bij ons kwamen sommige mannen zelfs louter om zich te scheren. Die kwamen elke week langs. De jeugd doet dat niet meer, hé”, vertelt hij.
Zijn keuze om alleen mannen te kappen, was snel gemaakt. “Ik heb heel even ook vrouwen gedaan, maar een man moet dan te lang wachten. En dat hebben mannen niet graag. Het moet vooruit gaan”, lacht hij.
Vanneste herinnert zich nog tal van opvallende momenten doorheen zijn carrière. Het opvallende ‘staartje’ waarvoor veel mannen zich lieten inspireren door renner Eddy Planckaert was daar een van. “Dat was een echte rage. Het moest in een ander kleur geverfd worden dan de rest van hun haar. Ik heb er honderden zo geknipt”, lacht hij. Ook aan de week voor vakantieperiodes houdt hij gouden herinneringen over. “In die laatste week werden, zeker in de bouwsector, heel wat gekkigheden beleefd. Bij weddenschappen durfden die mannen al eens hun haar op het spel te zetten. Op vrijdagavond laat kwam hier eens een groepje toe waarbij een van hen zich moest kaal scheren. ’s Anderendaags kwam zijn vrouw langs om te vragen wat er was gebeurd, want over twee weken zou het koppel trouwen. Ik heb moeten uitleggen dat ik haar partner tot drie keer toe heb gevraagd of hij zeker was over zijn nieuw kapsel”, lacht hij.
In de gevangenis
Daarnaast ging Vanneste ook aan huis knippen bij mensen die minder mobiel zijn. “Of in ziekenhuizen en rusthuizen, tot de gevangenis in Ruiselede toe”, zegt hij. Nu is het voor hem tijd om zijn agenda wat meer zelf in te delen. “Ik wil nog veel doen, maar nooit vaste volledige dagen. Dan behoud ik mijn vrijheid. We zullen ook vaker op reis gaan.”
The post “Iedereen wil graag dat ik bij hen vrijwilliger word”: Kapper Kurt Vanneste (61) hangt schaar aan de haak is provided by KW.be.