In aanloop naar de nationale feestdag op 21 juli zijn er in het Izegemse straatbeeld op verschillende locaties Belgische vlaggen opgehangen. Dat zorgt voor wrevel bij N-VA-voorzitter Diederik Pattyn, die hekelt dat Vlaams Belang, de coalitiepartner van meerderheidspartij STiP+, zichzelf verloochent. Vlaams Belang is het daar niet mee eens.
De voorbije jaren was er onder N-VA-bestuur in aanloop naar 21 juli geen Belgische vlag in het straatbeeld te zien. De nieuwe bestuursploeg van STiP+ en Vlaams Belang kondigde in zijn beleidsvisie echter aan dat het 21 juli op termijn zou willen opwaarderen. Dat is bij N-VA-voorzitter Diederik Pattyn in het verkeerde keelgat geschoten. In een tekst die hij onder de titel ‘De Vlaamse Leeuw zwijgt voortaan in Izegem’ op sociale media plaatste, hekelt hij die aanpak.
“Dat het nieuwe stadsbestuur de Belgische feestdag wil opwaarderen, verrast niet. STiP+ telt nu eenmaal flink wat ex-socialisten en unitaire liberalen. Maar ook Vlaams Belang zit in het bestuur, organiseert mee die ‘Belgische festiviteiten’ en hangt ook de stad vol met de Belgische driekleur. Ze ondertekende ook het ethisch charter, met daarin ‘Geen Vlaams-nationalisme in Izegem’. Een dure zelfverloochening, in ruil voor twee schepenambten.”
“Sommigen zullen nu wel met verwijten gooien en zeggen dat premier Bart De Wever (N-VA) communautaire kwesties ook laat rusten. Het verschil is dat N-VA zijn verantwoordelijkheid op Belgisch niveau neemt, om van binnenuit de welvaart van Vlaanderen te versterken. Vlaams Belang heeft die verantwoordelijkheid niét. Ze hoefde niets te redden in Brussel en Wallonië. Ze had de vrije keuze om trouw te blijven aan het Vlaams verhaal. Maar de partij kiest voor Belgisch bestuur in Izegem en ruilt de Vlaamse Leeuw voor de driekleur. Dit komt ongetwijfeld hard binnen bij hun kiezers.”
Flagrante leugens
Het antwoord van Vlaams Belang liet niet lang op zich wachten. “Normaal reageren we niet op dergelijke reacties, maar als de leugens dermate flagrant zijn… Het wordt nog maar eens bewezen dat N-VA macht verwart met degelijk besturen”, klinkt het. “Na twaalf jaar aan de macht is hun enige verdienste blijkbaar dat er geen Belgische vlag wapperde op 21 juli. Voor Vlaams Belang zal 21 juli altijd ondergeschikt blijven aan 11 juli. Dat betekent evenwel niet dat we licht van de zon ontkennen en dat 21 juli tot nader order nog altijd de nationale feestdag is. Met dank aan N-VA.”
Ook STiP+-voorzitter Dominique Stove reageerde intussen op de hetze. “Vlaggen zijn symbolen, maar respect is de echte vlag waaronder we besturen. Tien dagen voor 11 juli wapperen de Vlaamse Leeuwe fier, vijf dagen voor 21 juli de Belgische driekleur. Dat is geen aanval op identiteit, maar een uitgestoken hand naar iedereen. We sluiten niemand uit, ook niet wie zich meer thuis voelt onder de ene vlag dan onder de andere.”
“Als bestuur vertegenwoordigen we àlle inwoners, niet enkel wie het luidst roept”
“Neutraliteit is geen kleurloosheid, het is een bewuste keuze voor verbinding. Als bestuur vertegenwoordigen we àlle inwoners, niet enkel wie het luidst roept. We eren de Vlaamse feestdag met trots en erkennen tegelijk de Belgische context waarin we leven. Dat is geen zwakte, maar maturiteit. Wie echt gelooft in Vlaanderen hoeft niet bang te zijn van respect voor anderen. Want een sterkte identiteit groeit niet door uitsluiting, maar door openheid.”
21 juli wordt dit jaar in Izegem niet alleen gevierd met een kranslegging aan het oorlogsmonument, maar ook met een officiële speech van de burgemeester. De stad gaat een comité aanstellen om het evenement volgend jaar wat meer uitstraling te geven.
The post “De Vlaamse Leeuw zwijgt voortaan in Izegem”: N-VA en Vlaams Belang in de clinch over Belgische vlaggen in straatbeeld is provided by KW.be.