Jana Vanderfaeillie uit Reninge kreeg maandag te horen dat ze is geslaagd voor haar toelatingsexamen diergeneeskunde. Op zich al schitterend nieuws, zeker als je weet welke inspanningen ze hiervoor moest leveren. Een verhaal over dierenliefde en doorzettingsvermogen. “Alles heeft uiteindelijk geloond”, lacht Jana.
Jana Vanderfaeillie kreeg de liefde voor dieren met de paplepel mee. Ze groeide op tussen de paarden en neemt ook zelf deel aan jumpingwedstrijden. Haar grote droom: dierenarts worden. “Maar mijn middelbare school liep op zijn zachtst uitgedrukt niet van een leien dakje”, zegt Jana. “In het lager middelbaar zat ik in het tso. Maar ik kon me moeilijk concentreren tijdens de lessen. Ik zat altijd te prutsen: mijn haar knippen, balpennen uiteen schroeven en dat soort zaken. De leerkrachten zagen in mij niet meteen iemand die zou voortstuderen. Daarna volgde ik de richting bso landbouw aan het VABI in Roeselare. Dat is ook niet meteen de ideale vooropleiding om studies dierengeneeskunde aan te vatten. Ze vertelden me dat het eigenlijk een richting was om daarna te gaan werken, niet om hogere studies te doen. Ze gaven me niet echt veel kans op slagen.”
Doorzetter
Maar Jana is een doorzetter en gaf haar droom niet op. “Ik won overal informatie in en zocht uit wat de mogelijkheden waren”, zegt ze. “Eerst dacht ik aan de opleiding dierenartsassistent. Maar ik wilde zelf de handen uit de mouwen steken. Telkens als een dierenarts bij ons over de vloer komt om bijvoorbeeld een wonde te hechten bij de paarden of voor een kacheling (geboorte van een veulen, red.), ben ik er als de kippen bij om te helpen. Mijn papa gaf mij het laatste duwtje in de rug. Hij zei: het is erger om niet te proberen dan het te proberen en misschien te falen.”
Mijn middelbare school liep op zijn zachtst uitgedrukt niet van een leien dakje
“Ik volgde na mijn middelbaar een schakeljaar aan de Burgerschool in Roeselare en vervolgens nog een opleiding in Gent specifiek om mijn kennis op het vlak van chemie, wiskunde, biologie en fysica bij te schaven”, vervolgt Jana. “Dat waren vakken die ik in het middelbaar niet had. Ik wilde zo goed als mogelijk voorbereid zijn op het toelatingsexamen.”
Slechts veertig procent geslaagd
Begin juli trok Jana met een bang hartje naar haar toelatingsexamen diergeneeskunde in Kortrijk. In totaal namen 753 kandidaten deel, van wie slechts 299 deelnemers of net geen 40 procent slaagden. Alleen de beste 240 gerangschikte studenten mogen aan de opleiding diergeneeskunde beginnen. “Ik had er na het examen eerlijk gezegd geen goed oog in”, zegt Jana. “Ik had het naar mijn gevoel niet zo goed gedaan. Maar mijn moeder stelde me op mijn gemak. Om even alles van mij af te zetten, trok ik na het examen meteen naar Rock Werchter.”
Maandag kreeg Jana het goede nieuws dat ze geslaagd was en bij de beste 240 behoorde. “Ik wist met mijn geluk geen blijf, ik kan het nog altijd niet geloven”, glundert ze. “Ik sprong het hele huis rond van vreugde. Mijn ouders waren minstens even blij. Ook mijn grootouders waren in de wolken. Ik heb er veel voor gelaten: nooit uitgaan, weinig met mijn paard Chop Choi rijden en alleen op kot zitten om te studeren. Maar al mijn inspanningen hebben uiteindelijk geloond.”
Pop-up Hinnik
Eind september start Jana haar studies diergeneeskunde aan de universiteit in Gent. “Die zullen uiteraard ook best pittig zijn, daar ben ik mij ten volle van bewust”, zegt Jana. “Maar ik zal er alles aan doen om mijn droom te verwezenlijken. Mijn ouders steunen mij volop. Ik bedank iedereen die me op een of andere manier heeft geholpen en gesteund.”
In afwachting van de start van het nieuwe academiejaar, houdt Jana samen met haar ouders Mieke en Kris en haar zus Nina en broer Arne voor het tweede jaar de pop-up Hinnik aan de Hazewind in Lo open. “We serveren er ijsjes op basis van melk van onze paarden”, maakt Jana wat publiciteit. “Dit jaar verkopen we voor het eerst ook milkshakes. Maar de mensen kunnen hier ook terecht om gezellig wat te drinken terwijl de paarden in de weide even goeiedag komen zeggen.”
The post “Een droom die in vervulling gaat”, Jana (20) slaagt voor toelatingsexamen diergeneeskunde, ondanks moeilijke voorbereiding is provided by KW.be.