Het eerste halfjaar zit erop voor de nieuwe Waregemse gemeenteraad. We vroegen aan vier politici hoe het met hen gaat. Vandaag is het de beurt aan Maxim Laporte (33), die zich in de vorige legislatuur ontpopte tot het actiefste raadslid. Hij verraste dan ook vriend en vijand toen hij er begin maart een punt achter zette. “Al sluit ik niet uit dat ik me ooit opnieuw verkiesbaar stel”, zegt hij.
Is Maxim Laporte weg uit de Waregemse gemeenteraad, in de nationale politiek speelt hij nog altijd mee op het hoogste niveau, zij het als woordvoerder. Hij stond in voor de Nederlandstalige communicatie van – even diep ademhalen – de toenmalige ministers Sophie Wilmès (MR), Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Paul Van Tigchelt (Open VLD), vooraleer hij sinds februari de honneurs waarneemt voor de huidige minister van Energie, Mathieu Bihet (MR). Zijn vaak onvoorspelbare job lag mee aan de basis van zijn beslissing om te stoppen als fractieleider van Team Waregem.
Je was amper weg van de schoolbanken toen iemand van het kabinet van Sophie Wilmès bij jou aanklopte. Hoe had ze jou gevonden?
“Ik was al een tweetal jaar actief bij Jong VLD, had een jaar eerder al gesolliciteerd voor een functie als adviseur bij Open VLD en was bovendien vlot detacheerbaar als ambtenaar bij de FOD Financiën. Uiteraard moest ik nog solliciteren, maar ik kreeg de job. Tot op vandaag vind ik het fantastisch wat ik mag en kan doen – en dat al acht jaar onafgebroken. Al besef ik dat het morgen voorbij kan zijn. In dat geval kan ik mijn vroegere job bij de FOD Financiën gewoon opnieuw opnemen.”
Welke leuke verhalen kan je kwijt over de ministers voor wie je gewerkt hebt?
“Ik kan uiteraard niet zomaar uit de biecht klappen, maar ik kan wel zeggen dat het stuk voor stuk harde werkers zijn met veel dossierkennis. Het meest onder de indruk ben ik toch van Vincent Van Quickenborne. Hij ligt momenteel wat minder goed in de markt door het fel overdreven ‘pipigate’, maar ik heb van dichtbij kunnen meemaken hoe onwaarschijnlijk zijn werkethiek is, net als zijn fenomenale dossierkennis en zijn gevoel voor communicatie.”
“Laat mij een aanmoediging zijn voor andere jonge mensen met een beperking”
“Hij verwerkt dossiers en nota’s aan een ongelofelijke snelheid. Gaf je hem een nota, dan las hij die vijf minuten en kon hij meteen een vurig pleidooi houden op basis daarvan. Dat was indrukwekkend. Hij legt de lat ook hoog voor zijn medewerkers – en terecht.”
Je werk wordt duidelijk gewaardeerd, anders blijf je niet overeind op dat niveau als woordvoerder. En dat terwijl je een visuele beperking hebt.
“Kijk, het is niet omdat je een beperking hebt, dat je niets kunt bereiken. Integendeel, door hard te werken heb ik bewezen dat je ondanks alles ver kunt geraken. Mijn sterkte? Ik ben altijd zeer goed voorbereid. Ik vermoed dat dat een vorm van overcompensatie is door mijn visuele handicap. Laat dit een aanmoediging zijn voor andere jonge mensen met een beperking die nog op zoek zijn naar werk.”
Kan dit een opstap zijn naar een nationale politieke carrière?
“Neen, als ik opnieuw een politiek mandaat nastreef, dan zal dat op lokaal niveau zijn, in Waregem. Ik sluit dat niet uit, maar enkel op voorwaarde dat ik een minder drukke job heb en mijn vele hobby’s kan blijven uitoefenen. Overigens blijf ik nu nog altijd actief bij Team Waregem, zij het achter de schermen. Ik voel me erg thuis in die partij, waar zoveel ondernemende mensen actief zijn.”
De kiezer heeft je alleszins beloond als lokaal politicus. Uit een onderzoek blijkt dat je het meest actieve gemeenteraadslid was.
“Ja, en het grappige is dat dat onderzoek uitgevoerd werd door Groen, wellicht in de hoop en de overtuiging dat een van hun raadsleden als primus zou eindigen (lacht).”
Als ik jou één dossier laat noemen waarin je veel werk hebt gestoken, welke kies je dan?
“Het idee om een rolstoel met mountainbikebanden te plaatsen op de begraafplaats van Waregem. Mensen die moeilijk te been zijn, hadden daar veel baat bij. Het was een proefproject, maar jammer genoeg is het nadien niet uitgebreid naar andere plaatsen in de stad. Sterker nog: intussen staat er opnieuw een gewone rolstoel op die begraafplaats. Dat vind ik echt ontgoochelend.”
Zijn er Waregemse politici van andere partijen die toch op jouw sympathie kunnen rekenen?
“Ja, natuurlijk. In de eerste plaats denk ik dan aan gewezen burgemeester Kurt Vanryckeghem, die altijd aanspreekbaar was. Soms had ik nog maar net een probleem aangekaart, of hij had het al opgelost. Ik heb ook wel een zekere sympathie voor Simon Wemel van Groen, omdat hij zijn dossiers goed opvolgt, altijd hoffelijk blijft in zijn reacties en nooit op de man speelt.”
Waar ga je tot slot het liefst iets drinken in Waregem?
“Dat is toch in café Ter Leie in Sint-Eloois-Vijve, de thuisbasis van onze cafévoetbalploeg SEV’92, waar ik tot voor kort acht jaar lang trainer was.”
The post “Ondanks mijn visuele beperking ben ik ver geraakt”: in gesprek met ex-raadslid Maxim Laporte (33) is provided by KW.be.