Lieven Devreese (37) uit Knokke-Heist heeft iets met apen. Tien jaar geleden legde hij als eerste een uitgestorven gewaande rode franjeaap vast op de foto in de moeraswouden van Congo-Brazzaville. Nu trok de bioloog naar Peru op zoek naar de geelstaartwolaap, een van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld. En toen kwam dat magische moment. “Op 2.200 meter hoogte stond ik plots oog in oog met een jongvolwassen exemplaar”, doet Lieven zijn verhaal.
Lieven Devreese (37) is in Knokke-Heist vooral bekend als eigenaar van bioboerderij Het Polderveld in Westkapelle, maar de bioloog heeft een bijzondere liefde voor apen. Tien jaar geleden zette hij als eerste een uitgestorven gewaande rode franjeaap op de foto in de moeraswouden van Congo-Brazzaville. In mei trok Devreese richting Peru voor een andere, bijzondere missie: het spotten van de geelstaartwolaap.
Ernstig bedreigde apensoort
“Ik kreeg de kans om mee te gaan op expeditie met het project van een vriend uit Nederland”, vertelt Lieven. “Voor de expeditie in het laagland van start ging, reisde ik naar de voet van de Andes op zoek naar een ernstig bedreigde apensoort: de geelstaartwolaap. Deze soort leeft enkel in Peru en kan je alleen hoog in de bergen aantreffen”, weet de apenkenner.
De bijzondere apen leven in de moeilijk toegankelijke nevelwouden, waar het vaak mistig is, ongeveer tussen 1.800 en 3.000 meter boven zeeniveau. Lange tijd was er vrijwel niets gekend over deze apensoort, tot ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw herontdekt werden in het noorden van Peru. De laatste jaren zijn de apen ook op plekken meer naar het zuiden aangetroffen.
Lieven ging niet in het wilde weg zoeken in het bos. “Ik wist dat er in deze streek een waarneming was van een geelstaartwolaap: in vogelvlucht op zo’n twintig kilometer van de grote weg.” Devreese vermoedde dat er wel eens in de hele regio wolapen zouden kunnen leven en wilde bewijs verzamelen van hun bestaan. Half mei werd hij afgezet aan een hangbrug op 600 meter boven zeeniveau, bij het begin van de San José-vallei. “Ik ben met al mijn bagage helemaal omhoog gewandeld, een helse tocht over modderige bergpaadjes. Eenmaal boven heb ik hele vriendelijke mensen ontmoet in de dorpen”, zegt de bioloog.
Hulp van lokale bevolking
Lieven kon dan ook rekenen op de hulp van de lokale bevolking. Om een beeld te krijgen van welke apen in het nevelwoud leven, vroeg hij aan de mensen om alle apen die ze kenden op te sommen en te beschrijven. De zoektocht naar de apen kon beginnen en de derde dag boekten Devreese en zijn ter plaatse samengesteld team succes. “Het was een hele mistige ochtend en we wandelden rustig omhoog langs een nieuwe weg die aangelegd wordt door het nevelwoud”, beschrijft Lieven die dag.
“Apen zoeken gebeurt vooral op het gehoor: als de apen zich door de bomen bewegen maken de bladeren en de takken lawaai. Opeens hoorden we geritsel vlakbij. We gingen de steile bergflank naar beneden en daar was hij dan: een jongvolwassen geelstaartwolaapmannetje. Op 2.200 meter hoogte stond ik oog in oog met één van de vijfentwintig meest bedreigde primatensoorten ter wereld.”
Toekomstig project
Devreese heeft al plannen voor een volgende reis. “Ik zou volgend jaar graag twee maand naar Peru gaan om met alle mensen in de verschillende dorpen te praten. Zonder draagvlak van de brede bevolking is het niet mogelijk om een project rond natuurbescherming op te zetten. Ik wil luisteren naar hun vragen en samen met hen nagaan welke mogelijkheden zij zien om de apen en het bos te beschermen. Ik heb de Peruanen gezegd dat ik niets kan beloven, maar dat ik mijn best zal doen om financiering te zoeken om terug te keren met een project. Geïnteresseerde bedrijven of particulieren die willen helpen, mogen zich altijd melden”, besluit Devreese. (MM)
The post Bioloog Lieven (37) uit Knokke-Heist spot zeldzame wolaap in de nevelwouden in Peru: “Plots hoorden we geritsel vlakbij” is provided by KW.be.