Bioloog Lieven (37) uit Knokke-Heist spot zeldzame wolaap in de nevelwouden in Peru: “Plots hoorden we geritsel vlakbij”

Lieven Devreese (37) uit Knokke-Heist heeft iets met apen. Tien jaar geleden legde hij als eerste een uitgestorven gewaande rode franjeaap vast op de foto in de moeraswouden van Congo-Brazzaville. Nu trok de bioloog naar Peru op zoek naar de geelstaartwolaap, een van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld. En toen kwam dat magische moment. “Op 2.200 meter hoogte stond ik plots oog in oog met een jongvolwassen exemplaar”, doet Lieven zijn verhaal.

Lieven Devreese (37) is in Knokke-Heist vooral bekend als eigenaar van bioboerderij Het Polderveld in Westkapelle, maar de bioloog heeft een bijzondere liefde voor apen. Tien jaar geleden zette hij als eerste een uitgestorven gewaande rode franjeaap op de foto in de moeraswouden van Congo-Brazzaville. In mei trok Devreese richting Peru voor een andere, bijzondere missie: het spotten van de geelstaartwolaap.

Ernstig bedreigde apensoort

“Ik kreeg de kans om mee te gaan op expeditie met het project van een vriend uit Nederland”, vertelt Lieven. “Voor de expeditie in het laagland van start ging, reisde ik naar de voet van de Andes op zoek naar een ernstig bedreigde apensoort: de geelstaartwolaap. Deze soort leeft enkel in Peru en kan je alleen hoog in de bergen aantreffen”, weet de apenkenner.

De bijzondere apen leven in de moeilijk toegankelijke nevelwouden, waar het vaak mistig is, ongeveer tussen 1.800 en 3.000 meter boven zeeniveau. Lange tijd was er vrijwel niets gekend over deze apensoort, tot ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw herontdekt werden in het noorden van Peru. De laatste jaren zijn de apen ook op plekken meer naar het zuiden aangetroffen.

Lieven ging niet in het wilde weg zoeken in het bos. “Ik wist dat er in deze streek een waarneming was van een geelstaartwolaap: in vogelvlucht op zo’n twintig kilometer van de grote weg.” Devreese vermoedde dat er wel eens in de hele regio wolapen zouden kunnen leven en wilde bewijs verzamelen van hun bestaan. Half mei werd hij afgezet aan een hangbrug op 600 meter boven zeeniveau, bij het begin van de San José-vallei. “Ik ben met al mijn bagage helemaal omhoog gewandeld, een helse tocht over modderige bergpaadjes. Eenmaal boven heb ik hele vriendelijke mensen ontmoet in de dorpen”, zegt de bioloog.

Hulp van lokale bevolking

Lieven kon dan ook rekenen op de hulp van de lokale bevolking. Om een beeld te krijgen van welke apen in het nevelwoud leven, vroeg hij aan de mensen om alle apen die ze kenden op te sommen en te beschrijven. De zoektocht naar de apen kon beginnen en de derde dag boekten Devreese en zijn ter plaatse samengesteld team succes. “Het was een hele mistige ochtend en we wandelden rustig omhoog langs een nieuwe weg die aangelegd wordt door het nevelwoud”, beschrijft Lieven die dag.

“Apen zoeken gebeurt vooral op het gehoor: als de apen zich door de bomen bewegen maken de bladeren en de takken lawaai. Opeens hoorden we geritsel vlakbij. We gingen de steile bergflank naar beneden en daar was hij dan: een jongvolwassen geelstaartwolaapmannetje. Op 2.200 meter hoogte stond ik oog in oog met één van de vijfentwintig meest bedreigde primatensoorten ter wereld.”

Toekomstig project

Devreese heeft al plannen voor een volgende reis. “Ik zou volgend jaar graag twee maand naar Peru gaan om met alle mensen in de verschillende dorpen te praten. Zonder draagvlak van de brede bevolking is het niet mogelijk om een project rond natuurbescherming op te zetten. Ik wil luisteren naar hun vragen en samen met hen nagaan welke mogelijkheden zij zien om de apen en het bos te beschermen. Ik heb de Peruanen gezegd dat ik niets kan beloven, maar dat ik mijn best zal doen om financiering te zoeken om terug te keren met een project. Geïnteresseerde bedrijven of particulieren die willen helpen, mogen zich altijd melden”, besluit Devreese. (MM)

The post Bioloog Lieven (37) uit Knokke-Heist spot zeldzame wolaap in de nevelwouden in Peru: “Plots hoorden we geritsel vlakbij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gaël en zijn vriend missen vlucht naar Canada door vertraging NMBS en zijn 3.000 euro kwijt: “In Frankrijk wordt gevolgschade wél vergoed, waarom hier niet?”

Wat als je uren op de trein vastzit, je vlucht en aansluiting mist en veel geld kwijt bent, maar de NMBS ‘geen vertraging’ registreert? Het overkwam Gaël Casneuf (21) en zijn vriend vorige week. “Volgens het systeem kwam de trein op tijd aan, terwijl we onze vlucht naar Canada misten”, vertelt hij aan HLN-consumentenexperte Safia Yachou. Ombudsrail bevestigt: “De NMBS

Lees meer »

Leopoldsburg krijgt 2,2 miljoen euro extra voor ontsluiting gevangenis

De ontsluiting van de toekomstige gevangenis en kmo-zone in Reigersvliet krijgt een stevige financiële injectie. Een jaar na de eerste toekenning van 800.000 euro bevestigt burgemeester Marleen Kauffmann (Pro CD&V) nu dat Vlaanderen via het Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) 2025-2027 bijkomend 2,2 miljoen euro uittrekt voor dit strategisch mobiliteitsproject.

Lees meer »

IN BEELD – Opnamedag twee bij ‘Tien Om Te Zien’ in Westende met bezoek van Jan Smit én twee bekende backing vocals tijdens zijn optreden

Dinsdagavond: het was wat frisjes tijdens de tweede opname van ‘Tien Om Te Zien’ in Westende. Toch stoorde dat het aanwezige publiek niet dat terug met velen waren afgezakt aan de Rotonde in Westende.
The post IN BEELD – Opnamedag twee bij ‘Tien Om Te Zien’ in Westende met bezoek van Jan Smit én twee bekende backing vocals tijdens

Lees meer »

Stad zoekt uitbater voor horecazaak in de ‘Villa’

Op de jongste gemeenteraad werd een leidraad goedgekeurd voor het vinden van een concessiehouder voor een horecazaak in de ‘Villa’ op de Kazernesite. “We hebben via VLAIO al een subsidie van 195.000 euro verkregen voor investeringen in het sterk verouderde gebouw”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V Plus).
The post Stad zoekt uitbater voor horecazaak in de ‘Villa’ appeared first

Lees meer »

Geliefde treurwilg belandt op geparkeerde wagen en een enorme brand in een groentenbedrijf: 5 niet te missen regioverhalen van het weekend

Bij diepvriesgroentenbedrijf Horafrost in Staden brak vrijdag brand uit. De brandweer was het hele weekend in de weer en zaterdag moesten 3.000 buurtbewoners hun woning verlaten. Een grote treurwilg kwam zondag deels naar beneden en belandde op een auto en de weg. En gemiddeld om de twee weken ontdekt de politie een synthetisch drugslab. Deze regioverhalen kleurden het weekend.

Lees meer »

“Ik wil stoppen in schoonheid”: Huisarts Hervé Mahieu (69) uit Wervik is na 45 jaar op pensioen

Na een loopbaan van maar liefst 45 jaar als huisarts geniet Hervé Mahieu (69) van zijn welverdiend pensioen. “Het zal een grote aanpassing zijn”, vertelt hij in zijn prachtige tuin op de Steenakker. De dokter maakte een hele evolutie mee. Van een bomvolle wachtzaal bij hem thuis tot huisarts op afspraak en sinds juni vorig jaar naar de groepspraktijk Hedera

Lees meer »

EU-meerjarenbegroting groeit van 1200 naar 2000 miljard euro

De nieuwe meerjarenbegroting (MFK) van de EU groeit van 1200 miljard naar 2000 miljard euro, zo blijkt uit het woensdag gepresenteerde voorstel van de Europese Commissie. De nieuwe MFK loopt van 2028 tot 2034. De afgelopen jaren droegen EU-lidstaten 1,1 procent van hun bruto nationaal inkomen af aan de EU, dat wordt vanaf 2028 ruim 1,26 procent.

Lees meer »