Kortrijkse moslimgemeenschap Atakwa wordt na bijna negen jaar procedureslag erkend: “Verheugd en opgelucht”

Na bijna negen jaar procedureslag wordt de Kortrijkse moslimgemeenschap Atakwa eindelijk erkend. Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) maakte dat vandaag bekend. Atakwa diende in 2017 een erkenningsdossier in. Vele procedureslagen volgden. “Onze werking werd nauwgezet doorgelicht en we kregen van alle diensten een positief advies,” aldus woordvoerder Yassin El Attar. Ondertussen zijn de verbouwingen in de moskee in de Brugsesteenweg nog volop aan de gang.

Het dossier rond de vergunning van de Atakwa-moskee in de Brugsesteenweg loopt al héél lang. In 2015 koopt Atakwa het voormalige gebouw van Bio Planet. In Kortrijk zouden ondertussen immers om en bij de 8.000 moslims gevestigd zijn. Die hebben een voldoende ruime plek nodig. De huidige moskee in de Stasegemsesteenweg is te klein geworden voor de gemeenschap, dus worden de nodige procedures al snel opgestart: er dient een bouwvergunning (voor de verbouwingen, red.) en een erkenningsvergunning voor de moskee rond te geraken. Atakwa wordt voor alle duidelijkheid een islamitisch en cultureel centrum, en niet enkel een moskee.

Beide staan volledig los van elkaar. Omwille van vooral praktische redenen – er moest eerst nog gezocht worden naar de juiste middelen om te verbouwen – duurt het tot december 2020 vooraleer er een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning wordt ingediend. Daarop worden er 777 bezwaarschriften ingediend. In juni 2021 wordt, rekening houdend met de argumenten uit die bezwaarschriften, de vergunning goedgekeurd. Die wordt op zijn beurt betwist door de partij Vlaams Belang die het dossier tot op het hoogste niveau procedeert: de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die oordeelt dat de bouwvergunning kan doorgaan. In maart 2023 kunnen de verbouwingen dus starten.

Erkenning als geloofsgemeenschap

In 2017 dient Atakwa een erkenningsaanvraag voor moskee in bij de Vlaams regering. Dat gebeurt binnen het decreet van de lokale geloofsgemeenschappen. Dat is hetzelfde decreet dat gebruikt wordt bij de andere erediensten van andere geloofsovertuigingen. Op dat moment was Liesbeth Homans (N-VA) minister van binnenlands bestuur. Zij besliste destijds om het decreet te hervormen. Daardoor is de erkenningsaanvraag van Atakwa nooit behandeld geweest tijdens haar termijn.

Het was wachten tot de ondertussen nieuwe minister van binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) in het najaar van 2021 het nieuwe decreet invoert. Atakwa krijgt tot het najaar van 2022 de tijd om de aanvraag te actualiseren. Via de verkorte procedure waar ze recht op had worden alle nodige adviezen – OCAD, staatsveiligheid, ADIV, de federale politie, de antiwitwascel, de provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk (waar de lokale politiezone toe behoort, red.) en ISD – gegeven. Op dat moment ziet het ernaar uit dat de erkenning rond kan geraken.

Toch niet. In mei 2024 krijgt Atakwa melding dat het decreet weer is aangepast. Ze moeten met andere woorden de erkenningsaanvraag nog eens actualiseren. Stad Kortrijk moet opnieuw een advies verlenen. Op de gemeenteraad van 17 februari van dit jaar wordt dat behandeld. Het stadsbestuur verleent een positief advies en wordt daarin gesteund door oppositiepartij Groen. Al is er één oppositiepartij die zich vanaf het prille begin met hand en tand verweert tegen de plannen: Vlaams Belang Kortrijk. In oktober 2018 organiseerde de partij zelfs een protestactie in samenwerking met Voorpost. Drie jaar later kwam er nog een protest waarop ook Filip Dewinter aanwezig was. Kopman Wouter Vermeersch kwam in februari lang tussen op het punt. Zijn partij hekelde het feit dat niet geweten is “waar de vele miljoenen vandaan komen”.

Erkenning

Ondertussen was het verder wachten geblazen. Tot vandaag. Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) maakte bekend dat Atakwa officieel erkend wordt door de Vlaamse regering. “De werking werd nauwgezet doorgelicht en we kregen van alle diensten een positief advies”, reageert Atakwa-woordvoerder Yassin El Attar.We zijn verheugd en opgelucht dat de erkenning nu eindelijk een feit is. Het stelt ons in staat om onze werking verder te professionaliseren. We zullen nog meer kunnen inzetten op het bouwen van bruggen tussen verschillende gemeenschappen en het bieden van een tegengewicht tegen de polarisatie die onze samenleving ondermijnt.”

“Het is heel moeilijk om jezelf te verdedigen tegen aantijgingen die helemaal nergens op gebaseerd zijn. Met deze adviezen wordt eindelijk duidelijk dat dit pure stemmingmakerij was. We hopen dat het de betrokkenen noopt tot introspectie en terughoudendheid. We willen nogmaals benadrukken dat we erkenning zochten als lokale geloofsgemeenschap, niet zozeer omwille van subsidies maar vooral omdat we het belangrijk vinden dat we ons als lokale geloofsgemeenschap maximaal inschakelen in het weefsel van onze samenleving. Deze erkenning is geen eindpunt maar de doorstart van onze werking. Er ligt nog heel wat werk op de plank. We staan te popelen om eraan te kunnen beginnen.”

The post Kortrijkse moslimgemeenschap Atakwa wordt na bijna negen jaar procedureslag erkend: “Verheugd en opgelucht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diamantbewerking in Vlaanderen erkend als erfgoed: Brugs diamantmuseum ijverde mee voor erkenning

Vlaamse minister van Cultuur Caroline Gennez (Vooruit) heeft drie nieuwe erfgoedelementen toegevoegd op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Bruggeling John A. Rosenhøj, stichter van het Diamantmuseum in de Katelijnestraat in Brugge, is trots dat “Diamantbewerking in Vlaanderen” nu officieel deel uitmaakt van deze lijst. Hij ijverde mee voor die erkenning. Het diamantslijpen werd meer dan 500 jaar

Lees meer »

Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, sterke Evenepoel eindigt uiteindelijk als zesde

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

Werken aan de Drapstraat zijn achter de rug 

Goed nieuws voor inwoners en handelaars in Nazareth-De Pinte want op vrijdag 11 juli om 16 uur gaat de volledig vernieuwde Drapstraat opnieuw open voor alle verkeer. De straat was sinds 17 februari afgesloten voor ingrijpende wegenwerken.

Lees meer »

Tegenstanders van Poetin sterven op mysterieuze wijze: van val uit het raam tot vergiftiging, ook Belg in de lijst

Wie de Russische president Vladimir Poetin voor de voeten loopt, heeft veel kans om op mysterieuze wijze te overlijden. Tegenstanders vallen uit een raam, worden vergiftigd of sterven bij een vliegtuigcrash. Dat gebeurt al meer dan twintig jaar, maar sinds de Russische invasie in Oekraïne lijkt het tempo serieus opgedreven. Het meest recente slachtoffer is de ex-minister van Transport, maar

Lees meer »