Remi Standaert (69) richtte 40 jaar geleden garage Standaert Remi op: “Intussen is met kleinzoon Remi ook de derde generatie al aan de slag”

Volbloed Oostkerkenaar Remi Standaert mag zich een tevreden man noemen. Hij wordt in september 70 en is goed herstellend van leukemie. Veertig jaar geleden richtte hij zijn garage Remi Standaert op, die nu wordt gerund door zijn zoon Peter-Jan. “En intussen is ook mijn kleinzoon, ook met de naam Remi, actief in de zaak”, zegt Remi. “Het is mooi dat we het bedrijf in ons eigen Oostkerke met de familie kunnen blijven runnen.”

De onafhankelijke en familiaal gerunde autogarages zijn dezer dagen nog maar erg dun bezaaid. En deze waar al de derde generatie actief is, mogen we gerust een grote uitzondering noemen. Zo’n uitzondering is garage Remi Standaert langs de Koolkerksesteenweg in Oostkerke. “Op 18 juni 1985 schreef ik mijn eerste factuur als zelfstandig garagist en autoverkoper”, vertelt Remi Standaert, met een beetje hulp van zijn vrouw Martine Hillegeer voor de exacte datum. Remi wordt in september 70 jaar en is goed herstellende van de ziekte leukemie die bij hem 3,5 jaar geleden werd vastgesteld. “Het heeft me wel al veel van mijn krachten gekost, maar al bij al gaat het nu behoorlijk goed”, klinkt het.

Mecano

Remi groeide op samen met zijn broers Pedro en Dirk op de boerderij van zijn ouders langs de Hoekestraat in Oostkerke. “Maar ik begreep al vlug dat er niet echt een toekomst zat in het verderzetten van de kleinschalige boerderij. En mijn interesse lag ook niet bij de boerenstiel. Al van kindsbeen wist ik dat ik mechanicus wilde worden en dan nog liefst van al wilde ik aan auto’s werken. Ik vroeg en kreeg ‘Mecano’ voor Sinterklaas en toen ik wat ouder was, sleutelde ik met met mijn broers en vrienden aan bromfietsen en auto’s. We crosten er volop mee rond op de velden rond de boerderij en amuseerden ons kostelijk”, vertelt Remi, die een opleiding A2 Mechanica volgde aan het toenmalige VTI in de Boeveriestraat. “De stiel van het aan auto’s werken, heb ik al doende moeten leren bij diverse garages waar ik werkte. Vooral bij garagist Louis De Backer heb ik veel geleerd. Ook toen ik mijn legerdienst deed, mocht ik aan auto’s werken.”

“Wie van een grote garage komt, en zeker een merkenconcessie, zegt ons dat het hier nog goed betaalbaar is”

Remi’s grote droom was echter een eigen autogarage uit de grond stampen en dat in zijn eigen Oostkerke. En zo geschiedde dus ook in 1985, toen hij langs de Koolkerksesteenweg een huis kocht en er naast de loods van bouwondernemer Karel Van Kerrebroeck een loods bouwde om zijn garage in onder te brengen. “Nogal wat mensen die me kenden van bij de andere garages waar ik voorheen werkte, zijn me gevolgd waardoor ik al vlug een ruim klantenbestand had”, weet Remi nog. “Met onze garage hebben we er altijd voor bekend gestaan om de mensen behoorlijk snel en aan democratische prijzen te helpen. En mensen met beperkte middelen kon ik ook aan een autootje helpen. Wat ik heb weten evolueren doorheen de jaren? De elektronica die wel heel sterk zijn opgang maakte. Dat was toch wel een uitdaging voor mij. En de dankbaarheid bij de mensen is ook wel wat verminderd, heb ik de indruk. Overigens wilde ik nooit gebonden zijn aan één merk; anders heb je niets meer te zeggen.”

Dankbaarder

Daar sluit ook Remi’s zoon Peter-Jan (41) zich bij aan. Hij is intussen zo’n twintig jaar actief in de garage, waarvan tien jaar als zaakvoerder. “Als garagist moet je vrij kunnen zijn”, zegt Peter-Jan. “Welke evoluties ik nu al zie? In mijn ervaring worden de mensen net wél opnieuw dankbaarder. Wie van een grote garage komt, en zeker een merkenconcessie, zegt ons dat het hier nog goed betaalbaar is. En wie hier al langere tijd komt, merkt wel dat we iets duurder zijn geworden dan vroeger. Maar we kunnen niet anders omdat de onderdelen duurder worden. En de personeelskost – ik werk met twee medewerkers – is ook erg gestegen. Wat ik ook wel merk, is dat veel kleine, zelfstandige garages zoals de onze doorheen de voorbije jaren verdwenen zijn of ze zijn deel gaan uitmaken van grotere groepen.” Maar bij garage Standaert lijkt de verder familiale opvolging al verzekerd. “Ook mijn kleinzoon Remi (de zoon van Peter-Jan, red.) werkt intussen mee in de zaak. Het is mooi dat we het bedrijf in ons eigen Oostkerke met de familie kunnen blijven runnen”, besluit Remi.

The post Remi Standaert (69) richtte 40 jaar geleden garage Standaert Remi op: “Intussen is met kleinzoon Remi ook de derde generatie al aan de slag” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het is tijd voor iets nieuws”: Dominique Dewulf stopt met ‘De Kortrijkse Moorden’

Dominique Dewulf (47), de Heulse illustrator van de stripreeks ‘De Kortrijkse Moorden’, besloot dit hoofdstuk af te sluiten en te stoppen met de reeks. “Mijn focus ligt nu meer op humor, cartoons en andere vormen van expressie die me momenteel meer voldoening geven.”
The post “Het is tijd voor iets nieuws”: Dominique Dewulf stopt met ‘De Kortrijkse Moorden’ appeared

Lees meer »

Je kan er haast niet naast kijken: dit is het “grote voordeel” dat Tim Merlier in elke sprint heeft op Jonathan Milan

Twee op twee voor Tim Merlier (32) tegen Jonathan Milan (24) in deze Tour. Maandag was het verschil een banddikte, zondag bijna een halve fiets. Het grote verschil tussen de twee snelste renners ter wereld? Vooral hun sprinthouding. “Milan moet minstens 245 watt meer leveren om dezelfde snelheid te halen.” Maar er wordt keihard aan gewerkt, laat Lidl-Trek weten.

Lees meer »

Op visite bij oudste zomerschool van Vlaanderen, Wereldhelden in Antwerpen: “Hier leren ze spelenderwijs Nederlands”

In haar plan om meer leerlingen behoorlijk Nederlands bij te brengen, wil Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) de zomerscholen meer ondersteuning geven. Een bezoekje aan de oudste zomerschool van Vlaanderen, Wereldhelden in Antwerpen, toont aan dat dat een goed idee is. “Voor veel kinderen en jongeren is dit hun eerste kennismaking met een Vlaamse school.”

Lees meer »