Zeehondjes blijven weg van Oostendse strand, stad zoekt naar reden: “Ze komen heel kort aan wal, maar blijven niet meer”

De rustende zeehondjes zijn al jaren een extra attractie op het Klein Strand van Oostende. Sinds de stad er een vaste afsluiting plaatste, blijven de diertjes er echter zo goed als weg. “Een combinatie van het plaatsen van de afsluiting en het broedseizoen van de zeehondjes”, zegt Inge Debruycker van het North Seal Team. De bevoegde schepen is daar echter niet van overtuigd.

Heel veel mensen proberen al jaren een glimp op te vangen van de rustende zeehondjes. Die zwemmen tot aan het Klein Strand tussen het staketsel en de westelijke strekdam. Daar liggen ze dikwijls te zonnebaden op het strand ter hoogte van de waterlijn.

Vaste afsluiting

Ruim een maand geleden werd door de stad een vaste afsluiting geplaatst ter vervanging van de wegneembare constructie die oud en versleten was. “Om de dieren te beschermen tegen eventuele loslopende honden en ook om hen de nodige rust te gunnen”, klonk het toen bij schepen van Dierenwelzijn Fabrice Goffin (Vooruit Plus).

“Als we de afsluiting moeten verplaatsen, dan gaan we dat ook doen. We willen alle twijfel uit de wereld helpen” – schepen Fabrice Goffin

Alleen is er sindsdien van rustende zeehondjes op het Klein Strand geen sprake meer. Of toch maar heel weinig. “Af en toe komt er nog eens eentje piepen, maar niet meer de grote massa”, zegt Inge Debruycker. Op topdagen liggen er nochtans soms wel achttien tegelijk. “Ook wij zoeken daar de reden voor, maar vermoedelijk heeft de nieuwe vaste afsluiting daar iets mee te maken. Het is goed dat de stad dat gedaan heeft, maar we vrezen dat die ter hoogte van de rotsen verkeerd geplaatst werd. Dat is de plaats waar de zeehondjes het liefst gingen uitrusten en door die omheining zijn ze hun geliefkoosde plaats kwijt.”

Volop puppyseizoen

Al is er ook een andere reden waarom er momenteel minder zeehondjes naar het Oostendse strand afzakken. “Tussen midden april en midden juli is het sowieso een minder drukke periode”, weet Inge. “In die periode worden de meeste zeehondjes geboren en dat gebeurt meestal in Nederland. Het is nu volop puppyseizoen. Na een viertal weken beginnen ze rond te zwerven. Maar dit jaar is het uitdrukkelijk rustig. Het zijn gewoontediertjes en als er iets verandert, dan snappen ze dat niet zo goed.”

Onderzoeken

Schepen Fabrice Goffin is echter niet overtuigd dat de afsluiting de reden is waarom de zeehondjes wegblijven. “Dat is uiteraard een theorie die momenteel de ronde gaat, maar toch ben ik daar niet van overtuigd”, duidt de schepen. “Als een zeehond uit het water komt, dan zien ze troebel. Per definitie kunnen ze dus niet rechtstreeks naar de omheining – die dezelfde kleur heeft als het zand – kijken. De zeehondjes liggen vaak te rusten aan de rotsen op het strand, maar ik heb ze ook al in het midden van het Klein Strand gezien ter hoogte van de waterlijn.”

Toch is het volgens de schepen opmerkelijk te noemen dat er momenteel heel weinig zeehondjes naar het Oostendse strand afzakken. “We gaan uiteraard onderzoeken hoe dat komt”, gaat de schepen verder. “En als we daarvoor de afsluiting moeten verplaatsen, dan gaan we dat ook doen. We willen alle twijfel uit de wereld helpen. We moeten dus op zoek naar de reden waarom ze niet meer aan land komen, want ze zwemmen zeker nog tot aan het strand. Ze komen dan heel kort aan wal, maar blijven niet meer. We hebben afgelopen weekend een overleg gehad met het North Seal Team en we zijn ermee bezig.”

The post Zeehondjes blijven weg van Oostendse strand, stad zoekt naar reden: “Ze komen heel kort aan wal, maar blijven niet meer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het gaat goed met Eddy”: boezemvriend Roger De Vlaeminck stelt gerust na operatie Merckx

De onlangs tachtig jaar geworden Eddy Merckx heeft vrijdag een heupoperatie ondergaan. Een prothese, na een eerdere val met de fiets, had voor complicaties gezorgd en hierdoor moest de wielerlegende opnieuw onder het mes. Boezemvriend Roger De Vlaeminck kreeg Eddy Merckx vandaag/maandag aan de lijn en kon melden dat de “Kannibaal” het goed stelt, maar nog wel een tijdje het

Lees meer »

Schepen Mieke Hoste (63) wordt waarnemend burgemeester: “Een bekroning van mijn politieke carrière”

De Brugse schepen Mieke Hoste (Vooruit) wordt de komende drie weken waarnemend burgemeester. Ze vervangt Dirk De fauw, die op vakantie vertrekt naar Tanzania. “Een hele eer, ik zie het als een bekroning van mijn politieke carrière”, zegt de politica.
The post Schepen Mieke Hoste (63) wordt waarnemend burgemeester: “Een bekroning van mijn politieke carrière” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het beleg van Oostende

Bij mooi weer verovert een grote troepenmacht, via de Visserskaai, de Oostendse stranden. De veroveraars meten hun plekje af en zetten een kampement op, spreiden handdoeken en trekken badpakken aan. De zee lonkt, het water is warm en een heerlijk briesje blaast de hitte van de treinrit weg. Een bataljon perfect opgeleide redders houdt de
The post Het beleg

Lees meer »

Kortrijkse buurten klagen over rioolwater dat bij hevige regen in hun kelder stroomt: “Een vieze, stinkende smurrie zeker 6 keer per jaar”

In een aantal Kortrijkse buurten, onder meer rond de Gillonlaan, klagen inwoners over wateroverlast, omdat de riolering overloopt bij hevige regen. Dat was zondag nog het geval. In sommige kelders stond er tot 30 centimeter hoog een "vieze, stinkende drek afvalwater". "En dat minstens 6 keer per jaar", klinkt het. De stad wil de rioleringen nu vaker onderhouden, maar raadt

Lees meer »

Originele Birkin-tas geveild voor 7 miljoen euro

De originele Birkin-tas is door veilinghuis Sotheby’s in Parijs geveild voor ruim 8,5 miljoen dollar, waar na aftrek van kosten zo’n 7 miljoen euro van overblijft. Het gaat om een prototype van de handtas uit 1985 die werd ontworpen voor de Brits-Franse actrice en zangeres Jane Birkin.

Lees meer »