Kustwacht verkrijgt langverwachte vergunning voor dronevluchten boven Noordzee: “Grote stap in de goede richting”

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) heeft in samenwerking met Defensie, gouverneur Decaluwé en DG Scheepvaart een permit to fly verkregen om met een drone te vliegen boven de Noordzee. Daardoor zullen tijdens de zomer dronevluchten plaatsvinden om bijvoorbeeld reddingsoperaties te ondersteunen of vervuiling te detecteren. Het is de eerste keer dat dergelijke operaties met een drone boven het Belgisch deel van de Noordzee worden uitgevoerd.

Voor dergelijke operaties met drones is in België een vergunning nodig van DG Luchtvaart. Die vergunning is nu eindelijk toegekend aan het agentschap MDK en Defensie, dankzij de grote inspanningen van luchtverkeersleider skeyes, dat samen met het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) ook zijn positief advies verleende.

Na een korte periode van kennisgeving aan alle andere operatoren in het luchtruim zullen de eerste dronevluchten begin augustus plaatsvinden. De operaties gaan door tot eind oktober.

Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder omarmt dit initiatief: “Drones zijn technologie van de toekomst. Ze zullen ons op veel manieren helpen, ook in mobiliteit en op zee. Als Vlaamse regering ondersteunen we elke vorm van innovatieve technologie.”

Voor Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van het agentschap MDK, betekent dit een grote stap in de implementering van drones in de dienstverlening. “Drones zullen ons in de toekomst zonder twijfel bijstaan bij reddingsacties op zee. Vandaag zetten we met de verkregen vergunning een grote stap in de goede richting. We hebben obstakels overwonnen doordat alle diensten elkaar hebben gevonden.”

Gesteund door Europa

De droneoperaties kaderen binnen de Multipurpose Maritime Operation (MMO) die momenteel plaatsvindt op het zuidelijke deel van de Noordzee en waarbij de Vlaamse en federale partners van de Kustwacht gedurende enkele maanden zullen samenwerken met de Franse Kustwacht. De drone die zal worden ingezet, type CAMCOPTER S-100, wordt ter beschikking gesteld door het EMSA (European Maritime Safety Agency).

Drone als redder

Het agentschap MDK zal de drone inschakelen bij reddingsoperaties in een zone nabij Koksijde. Het Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum (MRCC) gebruikt driftmodellen om te berekenen in welke richting een drenkeling afdrijft op basis van zijn laatst gekende locatie en tijdstip. Het MRCC zal de drone zoektochten laten uitvoeren op basis van deze modellen en patronen.

Ook bij grote operaties op zee kunnen drones hun nut bewijzen voor het MRCC, door bijvoorbeeld impact en schade vast te stellen op zee of bijvoorbeeld brandhaarden te detecteren vooraleer reddingsdiensten aan boord gaan.

“Dit project effent de weg naar de toekomst en biedt antwoorden op de uitdagingen van de steeds groeiende onbemande luchtvaart. Veel van de mogelijkheden kunnen we ons vandaag nog niet voorstellen, maar dankzij dit initiatief kunnen we er wél tijdig op inspelen”, voegt Johan Decuyper van skeyes eraan toe. “Bij skeyes geloven we al van meet af aan in het potentieel van drones. Daarom ondersteunen we baanbrekende projecten als deze met overtuiging en dragen we actief bij aan hun verdere ontwikkeling.”

Naast het agentschap MDK zijn ook Defensie, de federale wetenschappelijke instelling BMM, DG Leefmilieu, DG Scheepvaart en het agentschap Landbouw en Visserij betrokken. Verschillende diensten zullen de drone gebruiken voor betere handhaving, bijvoorbeeld om vervuiling op te sporen, inbreuken op de scheepvaartreglementen vast te stellen, controles op visserijregels uit te voeren of het verbeteren van de beeldopbouw van het Belgische deel van de Noordzee.

The post Kustwacht verkrijgt langverwachte vergunning voor dronevluchten boven Noordzee: “Grote stap in de goede richting” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘MasterChef’-presentator Gregg Wallace vernietigend voor BBC na beschuldigingen over wangedrag: “Ik laat me niet zomaar afzetten”

Gregg Wallace, een van de presentatoren van het populaire BBC-programma ‘MasterChef’, zegt dat een onderzoek naar beschuldigingen van wangedrag hem grotendeels vrijpleit. In een lang bericht op Instagram haalt hij zwaar uit naar de Britse openbare omroep BBC. "Ze verkopen ongefundeerde en sensationele roddels. Ik laat me niet zomaar afzetten."

Lees meer »

Unieke tentoonstelling over mottekastelen in Abdij Ten Putte in Gistel

Wie de komende weken door Gistel wandelt, zet een stap terug in de tijd. In Abdij Ten Putte is er tot 3 augustus de tentoonstelling ‘Bult in Zicht’ over mottekastelen, mysterieuze middeleeuwse versterkingen die eeuwen geleden het Vlaamse landschap domineerden.
The post Unieke tentoonstelling over mottekastelen in Abdij Ten Putte in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »