Unieke tentoonstelling over mottekastelen in Abdij Ten Putte in Gistel

Wie de komende weken door Gistel wandelt, zet een stap terug in de tijd. In Abdij Ten Putte is er tot 3 augustus de tentoonstelling ‘Bult in Zicht’ over mottekastelen, mysterieuze middeleeuwse versterkingen die eeuwen geleden het Vlaamse landschap domineerden.

Deze tentoonstelling is een initiatief van de provincies West- en Oost-Vlaanderen met de steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed en reist langs verschillende locaties in de regio. In Gistel wordt ze ondergebracht op een symbolische plek: de historische site van de Abdij Ten Putte.

“Als stad zijn we trots deze unieke expo te mogen ontvangen. Mottekastelen roepen niet alleen het verleden op, ze tonen ook hoe onze dorpen en steden gegroeid zijn”, zegt Ann Bentein (Team Burgemeester), schepen van Cultuur.

Mottekastelen ontstonden rond het midden van de elfde eeuw en bestonden uit twee aarden heuvels omgeven door een houten palissade en een diepe gracht. Op de hoogste motte, het opperhof, stond een houten toren met een belangrijke militaire functie. De lagere motte, het neerhof, was het centrum van het dagelijkse leven waar men woonde en werkte. Er stond ook een kapel. Veel dorpen, ook in onze streek, zijn uit zo’n neerhof gegroeid.

Herkenningspunten

Hoewel ze uit aarde en hout bestonden, waren mottekastelen allesbehalve primitief. Ze waren het exclusieve terrein van de adel, een toonbeeld van macht en rijkdom. Het bouwen van een mottekasteel vroeg om grond, hout, planning én veel mankracht, een investering die niet iedereen zich kon permitteren. De hoge torens waren niet alleen strategisch geplaatst, maar ook bedoeld om van ver gezien te worden. Ze vormden herkenningspunten in het landschap, bakens van gezag.

“Dankzij sterke visualisaties en interactieve elementen worden bezoekers echt ondergedompeld in de wereld van de mottekastelen. Zo brengen we het verleden tot leven voor een breed publiek”, aldus gedeputeerde Kelly Detavernier (N-VA). Aan de hand van maquettes, archeologische vondsten, visuele reconstructies en interactieve elementen ontdekken jong en oud hoe de mottekastelen functioneerden en waarom ze zo’n belangrijke rol speelden in het feodale Vlaanderen. De expo is gratis te bezoeken.

(TVA)

The post Unieke tentoonstelling over mottekastelen in Abdij Ten Putte in Gistel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaams begrotingsevenwicht van 2027 komt in het gedrang door inflatie en enkele federale beslissingen

Bij ongewijzigd beleid zal de Vlaamse regering haar ambitie moeten bijstellen om tegen 2027 een begrotingsevenwicht te bereiken. Dat blijkt uit berekeningen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het sociaal-economische overlegorgaan van de Vlaamse regering waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn. Het begrotingstekort zou in 2027 735 bedragen en tegen 2029 oplopen tot 1,65 miljard.

Lees meer »

Elias Van Breussegem mikt op zes op een rij in de Mosselkoers: “Deze reeks springt in het oog, maar uitzonderlijk is ze niet”

Belgisch kampioen Elias Van Breussegem rijgt de overwinningen aan elkaar. Na het BK tijdrijden in Brasschaat legde de renner van Shifting Gears een foutloos parcours af. In Bever, Wachtebeke, Poperinge en zondag in Rozebeke dikte Van Breussegem het zegetotaal tot elf eenheden aan. Dinsdag trekt Van Breussegem, die er in 2023 won, naar de Mosselkoers in Houtem-Vilvoorde. Zou zes op

Lees meer »

Vier poolvossen uit Poolse bontindustrie vinden permanente thuis in De Zonnegloed: “Ze hebben recht op een waardig leven”

Dierenopvangcentrum De Zonnegloed ontvangt vier poolvossen die zijn gered uit de bontindustrie in Polen. De dieren zijn allemaal al volwassen en naar schatting tussen 6 en 8 jaar oud. “Ze krijgen bij ons voor het eerst ruimte, veiligheid en zorg voor de rest van hun leven”, zegt oprichter Karel Ackaert van wild animal sanctuary De Zonnegloed in Vleteren.
The

Lees meer »

Zijn sprinttrein kampt met kwaaltjes, zoals een zitvlak dat lijkt op een rijsttaart, maar dat deert hem niet: hoe Milan eindelijk raak schoot

Zes jaar – 113 ritten – was het geleden dat Italië nog eens won in de Tour. Jonathan Milan bevrijdde in Laval zijn land, maar ook ploeg Lidl-Trek. Terwijl zijn sprinttrein kampt met fysieke kwaaltjes en ook al eens noodgedwongen werd omgegooid qua volgorde, lijkt de zware eerste Tour-week geen invloed te hebben op de Reus uit Buja. “Vrijdag verbeterde

Lees meer »