Broodcultuur officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Caroline Gennez, Vlaamse minister van Cultuur, besliste op 9 juli om drie nieuwe erfgoedelementen te plaatsen op de Inventaris Vlaanderen voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Naast diamantbewerking, het leren en gebruiken van braille behoort nu ook de broodcultuur officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Op initiatief van het Bakkerijmuseum Veurne kwam deze erkenning tot stand.

Wat maakt brood & broodcultuur zo waardevol? Dat was de centrale vraag gedurende het hele erkenningstraject, dat door het Veurnse Bakkerijmuseum in 2020 werd gestart. Samen met bakkers en de betrokken gemeenschappen werkte het museum aan het aanvraagdossier en het creëren van een breed draagvlak. Via infomomenten, interviews, enquêtes en bevragingen gaf het Bakkerijmuseum, samen met de werkgroep én de brede erfgoedgemeenschap, een definitie waarin iedereen zich kon vinden.

Centrale rol in het dagelijkse leven

Deze erkenning als immaterieel cultureel erfgoed onderstreept de diverse tradities, technieken en gebruiken die al generaties lang verbonden zijn met het bakken, delen en waarderen van brood in Vlaanderen. De broodcultuur omvat een diepgeworteld ambacht, een sociale traditie en een culinaire identiteit die leeft in bakkersateliers, gezinnen en gemeenschappen. Van zuurdesembrood, flatbreads tot pistolets, van kerstbroden tot klaaskoeken: brood speelt een centrale rol in het dagelijkse leven én in feestelijke rituelen.

Ambitie voor Belgisch niveau

De erkenning is een waardering voor zowel het ambacht van professionele bakkers als hobbybakkers, en voor iedereen die bijdraagt aan het doorgeven van deze levende traditie. Ook de culturele en sociale betekenis van brood binnen de samenleving wordt in de kijker gezet. Het erkennen van de broodcultuur biedt ook nieuwe kansen voor educatie, publiekswerking en duurzame ondersteuning van het ambacht. Zo kunnen toekomstige generaties blijven genieten van én bijdragen aan de rijke broodcultuur. Dit is dan wel een Vlaamse erkenning, maar broodcultuur is uiteraard een gedeeld Belgisch erfgoed. In heel het land bestaan gelijkaardige tradities, broden, technieken én waardering voor brood. Daarom is het de ambitie om de broodcultuur uiteindelijk ook op Belgisch niveau te laten erkennen. De eerste contacten met de andere gemeenschappen in België zijn inmiddels gelegd met het oog op een toekomstige gemeenschappelijke erkenning.

Symbool van verbondenheid en traditie

Veurnse schepen Fre Devos: “Het Bakkerijmuseum kneedde het deeg en nu proeft Vlaanderen mee van het resultaat. Maar het traject is nog niet uitgerezen: we mikken nu op een nationale erkenning.”

Kathou Wagemans (Instituut Brood & Gezondheid vzw):”Brood is niet alleen een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks voedingspatroon, maar ook een symbool van verbondenheid en traditie. Het verenigt ons in rituelen en feestelijkheden, vormt een brug tussen generaties, en weerspiegelt de geborgenheid van een gemeenschap die samenkomt om te delen, vieren en herinneren.”

Tom Quintelier (Federatie Grote Bakkerijen België): “Brood is alomtegenwoordig in onze maatschappij. Niet alleen bij het ontbijt, in de brooddoos, het broodje onderweg, de zondagse koffiekoek…maar ook in onze taal. Als warme broodjes over de toonbank gaan, brood op de plank, zijn broodje is gebakken… Brood is bovendien gezond, voedzaam, betaalbaar en brengt mensen samen. Brood is een basisbehoefte. Onze broodcultuur is Immaterieel Cultureel Erfgoed” (MVQ)

The post Broodcultuur officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Premier De Wever zegende het huwelijk in en hun ringen werden gebracht door een poes in een Bentley: misschien nu al dé Belgische trouwpartij van het jaar

Een poes in een Bentley. Een openingsdans met een wit paard. Een bloemenboog waar een maand aan is gewerkt. En een huwelijksinzegening door premier De Wever. Enigszins onder de radar, maar nu toch uitgelekt, vond deze week in Antwerpen hét glamourhuwelijk van het jaar plaats. “Onze kat door dat gangpad doen rijden: daar hebben we maanden op geoefend.”

Lees meer »

Bryan Coquard krijgt gele kaart en boete na botsing met Philipsen en reageert aangeslagen: “Het was echt niet mijn bedoeling”

Een gele kaart, boete, puntenaftrek en verschillende schaafwonden. Dat is de balans die de Fransman Bryan Coquard (33) na etappe drie in de Tour kan opmaken. De renner van Cofidis botste met Jasper Philipsen in de tussensprint, waana onze landgenoot stevig ten val kwam en noodgedwongen de Tour moest verlaten. Coquard reageerde na afloop aangeslagen op het incident.

Lees meer »

TC Logan scoort in interclubfinale: “Supertrots op onze ploegprestatie”

In interclub tennis kroonde TC Logan zich vorig jaar in de reeks Dames 40/3 tot Vlaams kampioen. De vrouwenploeg koos ervoor om dit jaar iets hoger te mikken en men lijkt opnieuw voor succes te gaan. Als gewestelijk kampioen D 40/2 spelen zij in september de Vlaamse eindronde.
The post TC Logan scoort in interclubfinale: “Supertrots op onze ploegprestatie”

Lees meer »

Voormalige voetbalpreses Willy Lamaire (78) is de nieuwe voorzitter van Soncotra Volleybalclub Poperinge: “Uit liefde voor deze sport”

Soncotra Poperinge heeft een nieuwe voorzitter en zijn naam doet wel een belletje rinkelen in voetbalmiddens. Voormalig BS Poperinge en KVK Westhoek-voorzitter Willy Lamaire engageert zich voor maximaal twee jaar als voorzitter van de Poperingse volleybalclub.
The post Voormalige voetbalpreses Willy Lamaire (78) is de nieuwe voorzitter van Soncotra Volleybalclub Poperinge: “Uit liefde voor deze sport” appeared first on

Lees meer »

Nieuwe pluim op de hoed van Wim Fissette? Wimbledon-finaliste Iga Swiatek kan vierde tennisster zijn met wie hij grandslam wint

“Ik wil Iga helpen om ooit Wimbledon te winnen”, zei Wim Fissette als nieuwe coach van Iga Swiatek eind vorig jaar. Zaterdag kan het al zover zijn. Swiatek snelde tegen Belinda Bencic (6-2, 6-0) naar de finale. Na Kim Clijsters, Angelique Kerber en Naomi Osaka kan Fissette met een vierde verschillende speelster een grandslamtitel winnen. Wat is – naast aardbeien

Lees meer »

Gemeenteraad keurt nieuw woonproject aan Mierendreef eindelijk goed: “Evenwicht gevonden tussen bezorgdheden en noden”

Na twee eerdere weigeringen heeft de gemeenteraad van Kuurne het verkavelingsproject aan de Mierendreef goedgekeurd. Projectontwikkelaar Woningbouw Paul Huyzentruyt kan nu 28 nieuwe woningen bouwen, zij het onder strikte voorwaarden. “We hebben een evenwicht gevonden tussen de bezorgdheden van de buurtbewoners en de noden van onze gemeente”, aldus schepen van Omgeving Willem Vanwynsberghe.

Lees meer »

45ste Kinderstoet in Pittem meest succesvolle editie in tien jaar

Maandag stond binnen de 45ste editie van de ‘Dag van het Kind’ de Kinderstoet volledig in het teken van de kinderen. Net als de voorgaande jaren kregen de toeschouwers een voorproefje op de onderwerpen die tijdens de stoet op Zotte Maandag zullen passeren.
The post 45ste Kinderstoet in Pittem meest succesvolle editie in tien jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Machtsstrijd binnen het team, mindere resultaten en het vertrek van kopstukken: waarom Christian Horner de laan wordt uitgestuurd bij Red Bull

De bom is gebarsten bij Red Bull Racing. Teambaas en CEO Christian Horner is na ruim twintig jaar uit zijn functie ontheven, zo bevestigen bronnen vanuit de fabriek in Milton Keynes – waar het personeel woensdagochtend is ingelicht – aan het Nederlandse De Telegraaf. Laurent Mekies wordt doorgeschoven vanuit zusterteam Racing Bulls om Horner per direct op te volgen. Red

Lees meer »