Didier Pillaert kent het Roeselaarse huishouden door en door. De jurist is al 32 jaar ambtenaar bij de stad en hij rijdt (of fietst) nog iedere dag als een tevreden man van en naar het werk. Het pensioen mag gerust nog enkele jaren wegblijven. Wij gingen op de koffie bij Didier in het stadhuis.
Hoe zou je je band met Roeselare omschrijven?
Didier Pillaert: “Als een supergoede match. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik Hooglede heb verlaten voor Roeselare. Ik werk enorm graag voor de stad en ook veel van mijn engagementen in mijn vrije tijd zijn Roeselaars. Zo zit ik al meer dan 20 jaar in het Berek van de Maten van Peegie, ben ik even lang lid van het Roeselare Awards-comité en speel ik ook toneel bij de Verenigde Vrienden in Rumbeke.”
Heb je mooie jeugdherinneringen aan Roeselare?
“Absoluut. Ik ben er naar het College geweest en heb me daar geamuseerd. Ook mijn uitgaansleven speelde zich af in Roeselare. Villa ’t Eksternest en het zaaltje boven Al Garda op de toenmalige Colruytsite werd dan vaak afgehuurd door jongeren en er werden daar leuke feestjes gehouden. We spraken dan met de vrienden af op café om dan samen naar die feestjes te gaan. En onze 100 dagen vieren in De Beurs. Ook leuk. Ik croste dan met mijn Caminobrommertje heen en weer tussen Hooglede en Roeselare. Ja, ik heb mijn deel gedaan (lacht).”
Wat is je favoriete plek in Roeselare?
“Niet ver van waar we wonen: de Grote Bassin. Een wandeling rond de Grote Bassin is precies 5 km en dat is ideaal om eens uit te blazen of om een podcast te beluisteren terwijl ik wandel. Wanneer ik met de fiets naar het werk rij, rij ik altijd langs daar.”
Welke lokale horecazaak kun je aanraden?
“Dat zijn er enkele. Ik ga graag op café naar Den Arend, ik kom goed overeen met Jean-Claude. Maar ook in Bar Giraf en in Romen drink ik graag iets. Dat zijn supergezellige zaken. Als je een favoriet eetadresje vraagt, dan stel ik het Koerskaffee bij Sharon graag voor. Het is ook de ontmoetingsplaats van de KMK-vrienden, waarvan ik ook lid ben. Ik eet er meestal een slaatje kip of garnaalkroketten en vanaf nu is ook de Roeselaarse kaaskroket een van mijn favorieten.”
Ga je soms shoppen?
“Het gebeurt dat Tine en ik eens ‘naar ’t stad’ gaan om te winkelen. Ik vind dat iedereen zijn of haar gading vindt in onze winkels en boetieks.”
Wat is er het meest veranderd in Roeselare sinds je jeugdjaren?
“De verkeersdrukte. Die is enorm toegenomen. Wie met de fiets de stad binnenrijdt, moet laveren tussen de wagens. Er is ook veel minder tolerantie onder de mensen en het respect tegenover ordehandhavers zoals politie, gemeenschapswachten, brandweerlui en hulpverleners is vaak ver te zoeken. Dat stoort mij enorm.”
“Ik zou een groot park met een open zwembad aanleggen”
“De sociale media is de laatste jaren een echte gamechanger geworden. Er wordt veel gebruik, maar ook misbruik van gemaakt. Ik denk dat sociale media een van de redenen is waarom de mensen zo gestresseerd zijn geworden.”
Als je zelf een ding zou mogen realiseren, wat zou dat zijn?
“Het zijn er eigenlijk twee: ik zou eerst en vooral het mobiliteitsinfarct proberen weg te werken. Ik verwacht dan ook veel van het nieuwe mobiliteitsplan waaraan de Roeselaarse inwoners ook hun inbreng hebben. Ten tweede zou ik een groot park met een open zwembad aanleggen. In tijden van meer warme zomers zou dat een welgekomen verfrissing zijn voor alle Roeselarenaars.”
Welke persoon of vereniging verdient meer erkenning?
“Ongetwijfeld de personen die ons erfgoed digitaliseren, ons erfgoed koesteren en ontsluitbaar maken voor ons. Dan denk ik aan historici zoals Geert Hoornaert, John Goddeeris of Johan Strobbe die nu uitpakt met een schitterend boek waarin hij Roeselaarse verhalen heeft gebundeld. Voor een geschiedenisliefhebber zoals ik is dat heel leuk.”
Wil je oud worden in Roeselare?
“Dat ben ik 100 procent zeker. Ik heb het geluk dat ik nog vijf jaar mag werken en dat ik samen met Tine met pensioen kan gaan in 2030. We zullen hier zeker blijven wonen. Voor ons geen B&B in Frankrijk (lacht). We houden allebei te veel van onze stad.”
Precies tussen de twee in
Didier Pillaert is opgegroeid in Hooglede, maar woont ondertussen 35 jaar in Roeselare. “Mijn echtgenote Tine Vanallemeersch is een rasechte Roeselaarse en ik ben een Hoogledenaar. We wonen in de Hoogleedsesteenweg in Roeselare op precies 3 km van het centrum van Roeselare én van Hooglede.”
Na een jaar aan de balie, drie jaar bij een verzekeringskantoor en een jaar als jurist bij Paul Gheysens (Ghelamco) startte Didier Pillaert 32 jaar geleden als ambtenaar bij de stad Roeselare. De jurist is er nu verantwoordelijk voor Relatiebeheer (hij is de verbindingsfiguur tussen burgers/ondernemers en de stad bij projecten) en hij is ook coördinator bestuurlijke handhaving (overlastproblematiek, sanctionerend ambtenaar, secretaris politiezone RIHO).
The post Ambtenaar Didier (61) is thuis in Roeselare: “De Roeselaarse kaaskroket is een van mijn favorieten” is provided by KW.be.