Oostende blaast geliefde strandtradities nieuw leven in met Fortenbouw en Vliegerfestival: “Een feest voor jong en oud, geworteld in onze geschiedenis”

Wie deze nazomer voet aan wal zet op het strand van Oostende, voelt het onmiddellijk: er hangt iets bijzonders in de lucht. Twee evenementen, de Kiwanis Oostende Noordzee Fortenbouw en het Lupulus Vliegerfestival, halen lang gekoesterde tradities terug naar de kust. “Deze evenementen zijn niet zomaar strandactiviteiten, ze maken deel uit van ons collectieve geheugen”, klinkt het alvast bij schepen Niko Geldhof.

De zee blijft, maar tradities zijn soms verdwenen. Tot nu. Zaterdag 30 augustus wordt het Groot Strand bij Blue Buddha Beach opnieuw het toneel van zandforten zoals in vervlogen tijden. Drie weken later, op zaterdag 20 september, kleur het strand van Mariakerke met het vrolijke spektakel van het Vliegerfestival. Twee evenementen die stevig verankerd zijn in het verleden, maar met een duidelijke stap vooruit.

“De Fortenbouw is een traditie van meer dan honderd jaar oud, en het Lupulus Vliegerfestival is ontstaan in 1985 en stopte exact tien jaar geleden”, legt Niko Geldhof, schepen van Toerisme uit. “Met deze twee pakken we de draad weer op en leggen we de basis voor een reeks nieuwe evenementen die helemaal passen bij onze Oostendse tradities.”

Zand, teamspirit én historisch erfgoed

Op zaterdag 30 augustus verandert het Groot Strand in een levendige arena. Kinderen en hun begeleiders graven, bouwen en plaatsen hun vlag terwijl de zee op haar beurt antwoordt. Wat op het eerste zicht eenvoudig amusement lijkt, heeft een diepe historische betekenis. “De Fortenbouw is een traditie van meer dan honderd jaar oud”, vertelt schepen Geldhof. “De eerste officiële editie was in 1923, en in de jaren ’60 en ’70 kreeg het internationaal aanzien, onder meer door grote kranten zoals Le Soir. Met deze heropleving geven we dit erfgoed nieuwe glans én maatschappelijke diepgang.”

Organisator Kiwanis Oostende Noordzee koppelt het evenement aan haar missie voor kinderen in kwetsbare situaties. “Serving the children of the world is geen slogan, maar een werkwoord”, klinkt het bij Kiwanis. De deelname is gratis, teams bestaan uit zes personen (waarvan minstens vier kinderen) en elke groep krijgt één uur om een fort tussen palen te bouwen. Het fort met de paal die het langst blijft staan, wint.

“Kinderen kunnen gratis deelnemen”, vult Geldhof toe. “We willen drempels wegnemen en zoveel mogelijk jonge Oostendenaars laten meedoen. Het plezier staat centraal, maar er zijn ook mooie prijzen te winnen – voor het sterkste fort én het meest creatieve ontwerp.” Sponsors kunnen deelnemen als paalsponsor, waarmee ze hun steun en zichtbaarheid combineren. Inschrijven kan tot 15 augustus via de website. Registratie start om 12.30 uur en het evenement begint om 14 uur.

Dansende vliegers boven Mariakerke

Drie weken later laat Oostende opnieuw zijn gezicht zien. Zaterdag 20 september kleurt het strand van Mariakerke met een vlucht van kleurrijke vliegers tijdens het Lupulus Vliegerfestival. Vliegers in alle vormen en kleureen nemen de lucht in. Het is een opgedane traditie sinds 1985, die exact tien jaar geleden stopte. “Het Vliegerfestival van Oostende was een vaste waarde”, vertelt Niko Geldhof. “De laatste editie was tien jaar geleden, maar mensen herinneren het zich als gisteren. We willen die magie terugbrengen – kleinschalig, bedachtzaam én met grote dromen.”

Het event is een samenwerking tussen Brouwerij Lupulus, Vayamundo, True Colors en de Stad Oostende. De focus ligt op duurzaamheid, familieplezier en een vleugje verwondering. Op het strand komt ook een tijdelijke Lupulus Bar, met bieren – al dan niet alcoholisch – en de nieuwe Loumonade, die 21 juli werd gelanceerd.

Het festival is gratis en open voor iedereen, met registratie voor amateur-vliegeraars (0–106 jaar) vanaf 11 uur. De locatie is vlot te bereiken met tramhalte Mariakerke Duinenkerkje.

The post Oostende blaast geliefde strandtradities nieuw leven in met Fortenbouw en Vliegerfestival: “Een feest voor jong en oud, geworteld in onze geschiedenis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ga terug naar Marokko, waar jullie thuishoren”: vrouw dient klacht in nadat ex in haar naam dreigbrief naar moskee stuurt

“Dit is een stalkingsverhaal.” De tweede dreigbrief aan moskee Al Kafaalah op de Turnhoutsebaan in Borgerhout blijkt niets met met racisme of extremisme te maken te hebben. Het Antwerpse parket onderzoekt namelijk of de ex-vriend van de vrouw, wiens naam onder de brief staat, de dreigementen schreef en opstuurde. “Dit zijn geen pesterijen meer, want dit kan écht gevaarlijk worden”,

Lees meer »

Dit zijn de meest bizarre plekken van West-Vlaanderen

Halve Bruggeling Kamiel De Bruyne en zijn vriendin Karen François pakken uit met een boek met 50 bizarre plekken in ons land. Ook in onze provincie ontdekten ze enkele pareltjes.
The post Dit zijn de meest bizarre plekken van West-Vlaanderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ferre Vancoillie probeert stap voor stap te groeien bij De Haan: “Eerst vaste waarde bij de beloften worden”

Ferre Vancoillie wordt in augustus 18 jaar. Tijdens het afgelopen kampioenschap mocht hij al twee keer opdraven bij de eerste ploeg. Ook bij de eindrondewedstrijd in Zerkegem stond hij mee op het wedstrijdblad. We spraken Ferre op een zwoele vrijdagnamiddag in zijn woning in Bredene, kort nadat de examens waren afgelopen.
The post Ferre Vancoillie probeert stap voor stap

Lees meer »

Minister Crevits bezoekt zomerschool in Knokke-Heist en onderstreept stijgend belang: “Bereiken 8 procent meer leerlingen dan vorig jaar”

Hoog bezoek voor De Pluim in Knokke-Heist. Vlaams minister Hilde Crevits bracht er een bezoek aan de zomerschool en onderstreepte het stijgend belang van dergelijke initiatieven in Vlaanderen. “Het concept raakt steeds meer verankerd. Voor veel kinderen is dit de ideale manier om een achterstand weg te werken”, stelt Crevits, die niet toevallig voor Knokke-Heist koos als locatie om de

Lees meer »