“Rit was inspirerende tocht met mooi verhaal”: Jelle Wallays brengt tocht van 15.000 km door Europa tot een goed einde

Jelle Wallays heeft zijn huzarenstukje afgerond. De ex-renner (36) heeft maar liefst 15.000 km op de fiets afgelegd ten voordele van Kom op tegen Kanker. Donderdag 10 juli is er de aankomst in Brugge en vrijdag 11 juli staat er een tocht gepland van Brugge naar Roeselare.

“Jelle komt donderdagavond in Brugge aan”, vertelt PR-verantwoordelijke Bo Vanbeselaere. “Vrijdagmorgen geeft de Brugse burgemeester om half tien het startschot van de allerlaatste fietstocht naar Roeselare. Verwacht wordt dat er meer dan 100 deelnemers zullen zijn en de tocht, die via Torhout gaat, wordt begeleid door de politie.”

“Omstreeks 11 uur wordt Jelle in museum KOERS verwacht door het stadsbestuur waar hij een trofee mag in ontvangst nemen, er een eerste huldiging volgt en een receptie. ’s Avonds volgt er op het podium op de Grote Markt ook nog een interview door journalist Klaas Danneel.”

“Het bijeen gereden sponsorgeld voor Kom op tegen Kanker zal nu nog niet worden bekend gemaakt. Dat wordt pas meegedeeld wanneer de documentaire, die onderweg door het Roeselaarse productiehuis Moonshot werd gedraaid, in première gaat in het najaar.”

Deel van de pech

Guillaume Jaecques, medestichter en producer-directeur van Moonshot, blikt alvast tevreden terug op het avontuur van Jelle Wallays. “We hebben Jelle inderdaad gevolgd van begin tot einde en ook voor ons was het best een heftige periode. Over de hele rit waren er zeven mensen van ons bij betrokken en we hebben 16 afleveringen en 23 partnervideo’s gemaakt.”

“We hebben ook ons deel van de pech gekend. Zo is de batterij van een grote camera kapot gegaan, zijn er twee action camera’s en drie 360°-camerastatiefjes kapot en werd er een statief gestolen in Kroatië.”

“Ik heb voortdurend gefietst met nonkel Luc in gedachten” – Jelle Wallays

“Nu breekt ook voor ons een periode van rust aan en die is welgekomen. We hebben heel veel rondgereden voor dit project en 100 dagen is toch echt wel lang. Of we het nog zouden doen? Indien het een mooi project is, bah ja, waarom niet.”

“Maar laat ons maar eerst dit project volledig afwerken. Begin december komt de documentaire uit en maakt Jelle ook bekend hoeveel het bedrag precies is dat hij aan Kom op tegen Kanker kan overmaken.”

Blijven investeren

Ook Jelle Wallays is blij dat de opdracht volbracht is en de doelstellingen bereikt zijn. “Ik wilde door 23 landen van Europa fietsen en iedere dag 150 km afleggen. Dat schrok me wel een beetje af. Ik had geen enkele rustdag ingebouwd, maar wie kanker heeft, kan ook niet rusten of uitblazen in de strijd tegen de ziekte. Ik heb voortdurend gefietst met nonkel Luc in gedachten. Wanneer ik het moeilijk had, beet ik door omdat ik zo veel mogelijk geld wilde bijeen fietsen voor Kom op tegen Kanker. Het is heel belangrijk dat men kan blijven investeren in onderzoek om kanker te bestrijden.”

Meestal alleen op de fiets én tijdens de maaltijden, mentaal was het een zware uitdaging voor Jelle.
Meestal alleen op de fiets én tijdens de maaltijden, mentaal was het een zware uitdaging voor Jelle. © foto Mathew Lau

“Het was een zware tocht. Ik denk dat ik 80 procent van de tijd tegen wind heb gereden, ook in de laatste week, echt waar. Vanaf de tweede week heb ik ook twee weken regenweer gehad en dat was lastig. Je kledij wordt kletsnat en wanneer je bent aangekomen, moet je je fiets eerst wassen en onderhouden. Mentaal was het soms lastig. Maar anderzijds onthoud ik ook de mooie momenten ’s avonds met de mensen van Moonshot, met Ve of zoals de laatste week met Dries van Slagerij Dries die de laatste dagen mee fietste.”

De bekroning

“De laatste dagen waren het ook een beetje kortere ritten. Maandag zijn we van Duitsland tot in Nederland gefietst, dinsdag en woensdag waren volledig in Nederland, donderdag stond van de Nederlandse grens door Antwerpen naar Brugge op het programma.”

“En vrijdag volgt de bekroning: dan fietsen we met al wie dat wil onder politiebegeleiding van Brugge naar Roeselare. We vertrekken om half tien in Brugge en hopen om 11 uur in Roeselare bij KOERS aan te komen. Om 19.45 uur word ik op de Grote Markt van Roeselare verwacht voor een huldiging.”

Geen zwart gat

“Ik zal niet in een zwart gat vallen na afloop. Ik ben voortdurend op ideeën aan het broeden, al dan niet sportieve. Er komt een documentaire in december, waarom zou ik er ook geen boek over schrijven? Het was een heel inspirerende tocht met een mooi verhaal. Verder zullen er ook spreekbeurten in scholen en bedrijven volgen. Zo kom ik op 15 juli in Staden om mijn verhaal te doen en op 20 juli teken ik present op De Ruiter voor een eetfestijn ten voordele van KOTK. Je ziet, het is nog niet voorbij.”

The post “Rit was inspirerende tocht met mooi verhaal”: Jelle Wallays brengt tocht van 15.000 km door Europa tot een goed einde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een nieuwe ‘Babbelkarre’ trekt binnenkort door Roeselare: “Proberen de mensen uit hun huizen te krijgen”

Dienstencentra JEUN trekken binnenkort naar de Roeselaarse wijken met een nieuwe ‘Babbelkarre’. Het rijdende ontmoetingspunt is bedoeld om buurtbewoners te verbinden door een babbel en een koffie. De vorige kar gaf de geest, maar dankzij de acties van De Warmste Week kon een nieuwe worden aangekocht.
The post Een nieuwe ‘Babbelkarre’ trekt binnenkort door Roeselare: “Proberen de mensen uit

Lees meer »

Birgit Van Mol presenteert weer ‘Telefacts zomer’: “Onze vakantieplannen? Die hangen vooral af van mijn man”

Ze stond ooit dag in dag uit aan de nieuwstafel, maar vandaag is Birgit Van Mol (57) net zo vaak te vinden in een podcaststudio en op reportages. Het voormalige nieuwsanker ruilde enkele jaren geleden het VTM NIEUWS in voor diepgravende misdaadverhalen in ‘Telefacts zomer’ en ‘De Kroongetuigen’. “Ik heb het gevoel dat ik al meerdere carrières achter de rug

Lees meer »

“Soms is leven keihard wanneer dingen te mooi lijken”: Jasper Philipsen, succesvol geopereerd aan sleutelbeen, komt terug op zware crash in Tour

Jasper Philipsen (27) is in het ziekenhuis van Herentals succesvol geopereerd aan zijn gebroken sleutelbeen. De renner van Alpecin-Deceuninck smakte gisteren in de derde Touretappe zwaar tegen de grond bij de tussensprint en liep daarbij, naast een sleutelbeenbreuk, ook minstens één gebroken rib op. Philipsen reageerde nu via Instagram voor het eerst.

Lees meer »

Spaarbekken aan Motte beschermt huizen en straten tegen wateroverlast: “Blij dat overstromingsgebied gerealiseerd is”

De provincie Vlaams-Brabant heeft aan de Motte in Tielt-Winge een overstromingsgebied ingericht. Dat moet de wateroverlast voor de buurt helpen voorkomen. Huizen liepen er in het verleden onder water en ook straten kwamen blank te staan. “Er is een knijpconstructie aangelegd om water gecontroleerd door te laten en we nemen ook maatregelen tegen erosie”, legt gedeputeerde Tom Dehaene uit.

Lees meer »

De Tourkoorts neemt toe in Westouter: heel wat Vlamingen kamperen nu al op de Zwarteberg in afwachting van de Ronde van Frankrijk

De eerste etappe van de Tour de France mag dan wel pas zaterdag passeren op de Mont Noir, de échte wielerfans staan er nu al met hun campers en tenten klaar. Zo ook Jan Van Overschelde (62) en Hilde Mervilde (60), die donderdag hun camper parkeerden en al volop aan het verbroederen zijn met andere kampeerders. “Op de Mont Ventoux

Lees meer »

Dunes brengt eerste EP uit: “Escapisme is iets van onze generatie”

Arthur Cornelis (24), Mauro De Decker (22) en Jana Arutyunov (20), twee Brugse rasmuzikanten en een Wenduinse met een wondermooie stem, vonden elkaar in het eigenzinnige muziekproject Dunes. Met hun eerste worp ‘Sooner or Later’ brengt het trio een voorsmaakje van de EP ‘Escapism’ die later deze zomer verschijnt: indiepop van de bovenste plank, straight outta Wenduine.
The post

Lees meer »