Voor Fons is klein écht fijn: negentiger scoort op facebook met miniaturen

Badkarren, strandcabines, vuurtorens en duikboten… Alfons Vantorre maakt ze al zo lang hij zich kan herinneren in miniformaat in zijn atelier vlak bij het strand van Zeebrugge. Een uit zijn voegen gebarsten hobby die ook deze zomer opnieuw de weg vindt naar ambachtsmarkten langsheen de hele kust.

Op vrijdag 4 juli blies Alfons 90 kaarsjes uit. “Dat ik stilaan een ouwe pé word”, reageert hij laconiek op de vraag hoe dat voelt. Al mogen er gerust nog wel wat jaren bij, voegt hij daar meteen aan toe. Want Alfons weet zich uitstekend bezig te houden. Hij maakt dag in, dag uit miniaturen van typische strandiconen: van strandcabientjes – tenten noemt Alfons ze – tot duikboten. En dat doet hij al zo lang hij zich kan herinneren.

Het begon in de nagelbak van zijn vader, waardoor hij als kind al gebiologeerd was. Zijn creatief en technisch talent op school ontplooien zat er evenwel niet in. Alfons is een van de jongsten van 14 telgen uit de vissersfamilie Vantorre, bekend door het boek De Kavijaks dat een van zijn broers in 1973 schreef en op basis waarvan Stijn Coninx in 2005 de gelijknamige tv-serie draaide. En hoewel hij vooral mooie jeugdherinneringen koestert – de familie betwistte de negatieve portrettering in de tv-serie nadien –, speelden ook oorlog en armoede er een belangrijke rol in. “Ik ging al vroeg werken”, vertelt hij. “Ik was metser, plongeur in een hotel, strandredder, werkte ook jarenlang op baggerschepen.”

https://rmgvideo.bbvms.com/p/kw_de_zondag/c/6771055.html?inheritDimensions=true&placementOption=default

Bijzonder verzoekje

Nadat zijn huis in Heist onteigend werd om de haven uit te breiden, bouwde hij samen met broer Jozef twee aanpalende woningen in Zeebrugge, waar hij vandaag nog altijd woont. Een huis met miniaturen, met een garage en een caravan met miniaturen, en achterin de tuin zijn atelier. Daar zaagt en schaaft, last, plakt en verft hij, winter en zomer. Hij leeft op als hij de machines demonstreert, die hij zich door de jaren heen aanschafte: een draaibank, de lintzaagmachine die hij volledig zelf ineenknutselde… Eerst maakte hij er miniatuurboerenkarren mee, ooit ook twee echte vissersbootjes, later badkarretjes. En met de variatie groeide de belangstelling.

Zomer en winter is Alfons nog aan de slag in zijn atelier in Zeebrugge.
Zomer en winter is Alfons nog aan de slag in zijn atelier in Zeebrugge. © JOKE COUVREUR Joke Couvreur

Er volgden strandcabientjes, kleine en grotere replica’s van de vuurtoren van Vosseslag, duikbootjes ook. Die hij geel schilderde, omdat hij nog een pot gele verf had staan. De mensen zagen er de yellow submarine van The Beatles in. Niet dat Alfons zelf iets met The Beatles had. “Als de mensen het graag zien, is het voor mij al lang goed. Daarom maak ik ook zitbankjes zoals je er op de zeedijk ziet staan. Daar kun je dan bijvoorbeeld een paar poppetjes in zetten, da’s schoon toch? Of visserskruisen, daar houden de vissersvrouwen van…”

“Als de mensen het graag zien, is het voor mij al lang goed”

Af en toe kreeg hij een bijzonder verzoekje. Zoals dat van een jongedame die hem vroeg om voor haar een ijskarretje te maken. Eentje zoals dat waarmee haar grootmoeder destijds ijsjes verkocht op de dijk in Heist, in nostalgisch rood en wit, zoals ze het op foto had staan. Al pratend over haar grootmoeder, werd het Alfons van langsom duidelijker: de grootmoeder was ooit een liefje van hem geweest.

Vol leven

Een gevuld leven heeft hij gehad. En leeft hij nog altijd. Met stille verwondering stelt hij vast dat hij uitgegroeid is tot een bescheiden mediafiguur. Er waren in het verleden al meer interviews, een filmploeg van Iedereen beroemd stond al voor zijn deur, maar ook die van van Focus&WTV, hij wordt herkend aan de kassa in de supermarkt en de Facebookpagina over Alfons en zijn miniaturen die dochter Suzanne bijhoudt, telt intussen 20.000 volgers.

Samen met Suzanne brengt hij zijn miniaturen ook al jarenlang aan de man op zomerse markten en evenementen. Zo vind je hem op vrijdag 11 juli op de ambachtenmarkt op het Sint-Rochusplein in Blankenberge. En op zaterdag 2 augustus op Trammelant in De Haan. Voor die laatste, een jaarlijks retrofeest in belle-époquestijl, kocht hij zich speciaal een hoed zoals die destijds werden gedragen. Dan geniet hij van de sfeer en van de leuke babbels, maar ook van onverwachte ontmoetingen. Zoals met de zaakvoerder van The Woodbox, een houtverwerkingsbedrijf uit Houthulst, dat hem nu zijn restjes hout bezorgt. Of met een dame die hem herkent als een Vantorre. “Ze had De Kavijaks al zeven keer gelezen, zei ze. En ze ging het van zodra ze thuis kwam voor de achtste keer lezen!”, lacht hij.

Alfons werd zopas negentig: “Zijn lijf sputtert heel af en toe, maar zijn geest is nog jong”, aldus dochter Suzanne.
Alfons werd zopas negentig: “Zijn lijf sputtert heel af en toe, maar zijn geest is nog jong”, aldus dochter Suzanne. © JOKE COUVREUR Joke Couvreur

Een tevreden man, noemt Alfons zichzelf. “Content met mijn hobby, ja… Opvolging? Goh ja, dat kun je niet verwachten, toch?” Een van zijn acht kleinkinderen heeft er wel interesse, maar voorlopig te weinig tijd, voor. “Je moet dat graag doen, hé. Ervan leven gaat alleszins niet.”

Maar zelf gaat hij door, zo lang hij wil, op zijn manier. Zoals hij dat altijd al doet.

Volg Alfons op zijn Facebookpagina ‘Miniatuur Vantorre’

The post Voor Fons is klein écht fijn: negentiger scoort op facebook met miniaturen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het wordt behoorlijk luid”: Brugse modeontwerper Glenn Martens maakt debuut voor Maison Margiela op coutureweek Parijs

Een spannende dag voor Glenn Martens, én voor Belgische mode. De topdesigner uit Brugge stuurt straks zijn allereerste collectie voor modehuis Maison Margiela de Parijse catwalk op. Hij kiest daarbij al meteen voor het hoogste modeniveau: een haute-couturecollectie. Martens heeft trouwens grote schoenen te vullen, als opvolger van couturegenie John Galliano.

Lees meer »

1.000 manifestanten uiten ongenoegen over besparingen voor gemeenteraad in Gent: schepen blijft achter plannen staan

In Gent startte om 19 uur een extra gemeenteraad over de besparingen van 120 miljoen euro die de stad doorvoert. Ook vakbonden, personeel en het middenveld vragen meer duidelijkheid. Zo’n duizend manifestanten verzamelden voor aanvang aan de Botermarkt voor een aangekondigde protestactie. In afwezigheid van burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent) neemt Hafsa El-Bazioui (Groen) zijn plaats in. Zij keerde

Lees meer »

Aantal asielaanvragen van Congolezen verdubbeld

Tussen januari en mei dit jaar vroegen 954 Congolezen asiel aan in ons land. Dat is dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, meldt VRT NWS dinsdag. Daarmee staat Congo op de tweede plaats in de asielstatistieken van dit jaar. Enkel van Palestijnen kwamen er meer asielaanvragen.

Lees meer »