Oostende waarschuwt inwoners voor jonge meeuwen op straat: “Ze denken dat ze al kunnen vliegen, maar ze kennen de wereld nog niet”

De stad Oostende en het Vogelopvangcentrum slaan alarm, want jonge meeuwen – zogeheten ‘nestspringers’ – belanden steeds vaker op straat, waar ze kwetsbaar zijn voor verkeer en andere gevaren. Daarom lanceert Stad Oostende een warme oproep aan inwoners en bezoekers om extra alert te zijn voor jonge meeuwen die hun vleugels, nog net iets te vroeg, willen uitslaan.

Het is weer zover. De zomerzon schijnt, de zee lonkt… en de jonge meeuwen springen van de daken. Deze zogeheten ‘nestspringers’, jonge – puberende – Zilvermeeuwen en Kleine Mantelmeeuwen, verlaten hun nest op het dak nog vóór ze echt kunnen vliegen. Ze belanden op straat, op parkings, ingesloten terrassen of zelfs in winkels. En helaas worden er jaarlijks honderden overreden of gewond aangetroffen.

“Oostende zonder meeuwen, dat zou Oostende niet meer zijn”, zegt schepen van Dierenwelzijn Fabrice Goffin. “Meeuwen maken deel uit van onze kustnatuur. Zeker nu, na het broedseizoen, verdienen jonge vogels onze aandacht. Een beetje oplettendheid kan een groot verschil maken.”

Meeuwen in de puberteit

Begin juni kwamen ze nog als pluizige bolletjes uit het ei. Nauwelijks een maand later zijn ze groter, nieuwsgieriger en vooral… overmoedig. Ze proberen hun eerste vlucht – vaak met een pijnlijke landing als resultaat.

Claude Velter, directeur van het Vogelopvangcentrum Oostende, ziet het elk jaar gebeuren. “Ze denken dat ze al kunnen vliegen, maar ze kennen de wereld nog niet. Sommigen belanden in de schaduw onder een auto, anderen lopen gewoon de winkel binnen. Voor veel mensen is dat verrassend, soms zelfs traumatisch.”

Het Vogelopvangcentrum vangt in deze periode dagelijks jonge meeuwen op. Soms tot 500 per jaar. “We krijgen telefoontjes uit heel Vlaanderen. Dit weekend nog een jonge meeuw uit Brussel. Meeuwen broeden nu overal, vooral op daken. En op warme dagen kunnen die temperaturen oplopen tot 60 graden, wat het risico nog vergroot”, aldus Velter.

Wat kun jij doen?

Zie je een jonge meeuw op straat die niet wegvliegt of gewond lijkt? Breng het dier dan naar het Vogelopvangcentrum aan de Nieuwpoortsesteenweg 642. Kan je dat niet zelf, bel dan het centrum op 059/80.67.66. Het meeuwenteam staat paraat. Een kleine tip van de professionals: leg de meeuw voorzichtig in een kartonnen doos met een doek. Niet voederen, gewoon rustig laten rusten. Het meeuwenteam doet de rest.

Deze zomer is jouw oplettendheid letterlijk van levensbelang voor honderden jonge meeuwen. Door simpelweg even stil te staan bij een fladderend bolletje op straat, help je mee aan het behoud van een iconisch stukje Oostende. (ZB)

Meer info vind je op de website van het Vogelopvangcentrum Oostende www.vogelopvangoostende.be.

The post Oostende waarschuwt inwoners voor jonge meeuwen op straat: “Ze denken dat ze al kunnen vliegen, maar ze kennen de wereld nog niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaamse getuigt over hel in Gaza: “Ik sprak een meisje van 11: ‘Zou het niet beter zijn mochten de Israeli’s één grote bom op ons gooien, zodat we allemaal dood zijn?’”

“Op alle mogelijke manieren worden hier levens kapotgemaakt.” Terwijl de bommen blijven vallen op Gaza en de Palestijnen geen kant uit kunnen, is de Vlaamse Caroline Willemen (39) voor Artsen zonder Grenzen naar de Gaza-strook getrokken. “De schaal van het verlies dat mensen hier lijden, is niet te vatten.”

Lees meer »

Limburger op Most Wanted-lijst na moordpoging op ex van baruitbaatster

Steven Achten (45) uit Hechtel-Eksel staat vanaf nu op de Belgische Most Wanted-lijst. Hij is daarmee de tweede Limburger ooit op die lijst. De man moet nog acht jaar uitzitten voor de schietpartij op de ex-man van zijn vriendin. De Vietnamese vrouw (en uitbaatster van een massagesalon) zelf ging niet op de loop en moest wel naar de gevangenis.

Lees meer »

WWF slaat alarm: één op vier Afrikaanse zoetwatervissen bedreigd

Hoewel in 2024 maar liefst 28 nieuwe zoetwatervissoorten zijn ontdekt in Afrika, is liefst 26 procent van alle Afrikaanse zoetwatervissen met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een alarmerend rapport dat het Wereldnatuurfonds (WWF) donderdag publiceert ter voorbereiding van de Ramsar COP15-conferentie in Victoria Falls, Zimbabwe.

Lees meer »