Bert en Mieke bundelen de krachten en lanceren met The Octave een eigen whisky: “Elf jaar op houten vaten gerijpt”

Mieke Coopman runt in Ledegem haar eigen wijnhandel, haar broer Bert is met zijn vrouw Deborah het gezicht van restaurant Maison Noire in Izegem. Naar aanleiding van het nakende vijfjarig bestaan van de horecazaak brengen ze onder het label van Duncan Taylor met The Octave een eigen whisky van Tullibardine Distillery uit. Naar wat verwijst de speciale naam, welke smaken proef je en wat voor taste-formules zijn er allemaal mogelijk?

Wat voor Mieke ooit begon als een hobby is uitgegroeid tot een mooi bijberoep. Naast haar job bij het gemeentebestuur van Ledegem heeft ze er ook net geen twintig jaar haar eigen wijnhandel Wijnen Coopman. Bert baat met zijn vrouw Deborah restaurant Maison Noire in de Lendeleedsestraat in Izegem uit. Met succes, want de zaak kreeg in de meest recente Gault&Millau-gids nog een knappe 12,5 op 20. Broer en zus bundelen nu de krachten, met de komst van hun eigen whisky.

Zelf geselecteerd

“Via haar wijnhandel voorziet mijn zus al 90 procent van wat je hier kan drinken”, vertelt Bert. “We hebben hier intussen een mooi whisky-aanbod uitgebouwd, maar een zelf geselecteerde whisky hadden we tot nu toe nog niet.”

“De voorzet werd gegeven door mijn medewerkster Martine Tant”, pikt Mieke in. “Door haar heb ik indertijd whisky leren ontdekken. We zijn samen in Brussel bij onafhankelijk bottelaar Duncan Taylor vatstalen whisky gaan proeven. Een intensieve job, want er was veel aanbod”, glimlacht ze. “Martine bracht meteen een staal onder mijn aandacht: Tullibardine, een single malt scotch whisky die in 2013 in de Schotse Highlands gedistilleerd is. Niet geturfd en niet aangelengd met water, wat het een complexere smaak geeft. De whisky heeft elf jaar op houten vaten gerijpt en mocht daarna nog negen maanden op een kleiner sherryvat – wat in het vakjargon een Octave heet – rijpen. Daardoor was er meer interactie tussen het hout en de lucht en is de smaak intensiever, met toetsen van gedroogd fruit en noten.”

Ook tastings

Met het vijfjarig bestaan van Maison Noire dat er zit aan te komen in het najaar besloot Mieke samen met haar broer een vat whisky te selecteren. “We hebben de whisky het label ‘especially selected bij Wijnen Coopman for Maison Noire’ meegegeven en hij is zowel in mijn wijnhandel als in het restaurant te koop. Op beide plekken kunnen we ook tastings organiseren, ik kom dat zelfs bij mensen thuis doen. We hebben 48 flessen die te koop zijn, voor 100 euro per fles. Een goede prijs voor een kwaliteitsproduct met een persoonlijke aanpak.”

Blijven investeren

Maison Noire blijft ondertussen vernieuwen. “We evolueren en evalueren, maar blijven ook investeren”, zegt Bert. “De whisky is daar een mooi extraatje van, maar we plannen ook enkele verbouwingen om na ons verlof in oktober er weer in een vernieuwd jasje in te vliegen”, geeft hij alvast mee.

The post Bert en Mieke bundelen de krachten en lanceren met The Octave een eigen whisky: “Elf jaar op houten vaten gerijpt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schuddebuiken op de wei met Steven Goegebeur en co

Zo’n 400 bezoekers kwamen zaterdagavond naar Comedy in de Wei van de Landelijke Gilde en Ferm Pulderbos. De organisatie had geluk, want Pulderbos ontsnapte aan grote stortbuien. Er waren wat malse vlagen, maar al bij al had het evenement niet veel te lijden onder het wisselvallig weer.

Lees meer »

Wat ooit begon met 6.200 euro levert vandaag élke werknemer een aandelenpakket van diezelfde prijs op: wie is Maarten Michielssens, de CEO van EnergyVision?

Hij bestormt met zijn bedrijf EnergyVision de energiemarkt met opvallende formules als ‘gratis’ zonnepanelen, gaat met de groten der aarde op foto, Marc Coucke stopt miljoenen in z’n bedrijf én hij bracht vandaag zijn bedrijf voor het eerst naar de Brusselse beurs. Daarmee is hij het eerste bedrijf dat dit doet sinds eind 2021. Nog straffer: hij wil élke (ex-)werknemer

Lees meer »

“Goed gedrag in de cel biedt geen enkele garantie thuis”: hoe kon Mirsad H. (35) zijn ex in brand steken ondanks strenge voorwaarden?

Hoe kon dit gruwelijk feit gebeuren? Dat is de vraag die blijft nazinderen nadat Mirsad H. (35) brandversnellers over zijn ex goot en haar in brand stak in Houthalen-Helchteren. Dula K. (41) vecht nog steeds voor haar leven in het brandwondencentrum, haar man kon vrijdagnacht gevat worden nadat hij zich urenlang had verschanst op een dak. We doken in het

Lees meer »

Fran Vanhoutte finisht 9de op 200 meter EK skeeleren

Fran Vanhoutte is zondag op de eerste dag van de Europese kampioenschappen skeeleren in het Duitse stadje Gross-Gerau op de negende plaats geëindigd op de 200 meter.
The post Fran Vanhoutte finisht 9de op 200 meter EK skeeleren appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Duizend manifestanten uiten hun ongenoegen aan stadhuis in Gent: extra gemeenteraad rond besparingen start om 19 uur

In Gent staat vanavond, om 19 uur, een extra gemeenteraad gepland over de besparingen van 120 miljoen euro die de stad doorvoert. Ook vakbonden, personeel en het middenveld vragen meer duidelijkheid. Zo’n duizend manifestanten verzamelen inmiddels aan de Botermarkt voor een aangekondigde protestactie. In afwezigheid van burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent) neemt Hafsa El-Bazioui (Groen) zijn plaats in. Zij

Lees meer »