In Heuvelland gaan ze volop de strijd aan met de Afrikaanse klauwkikker. Maar het is lang niet het enige invasieve exotisch dier dat onze biodiversiteit in gevaar brengt. Ook vier andere soorten moeten we in de gaten houden in onze provincie.
Onder meer het veranderende klimaat, het veelvuldig wereldwijde transport en/of het ontbreken van natuurlijke vijanden zorgen er voor dat steeds meer exotische soorten zich hier kunnen vestigen. Sinds 2015 is er een Europese verordering betreffende invasieve, uitheemse soorten, met een lijst die soorten bevat waarvan de bestrijding over de landsgrenzen heen moet aangepakt worden. Een soort wordt als een ‘invasieve uitheemse soort’ bestempeld als ze een negatieve impact heeft op de natuur, landbouw, volksgezondheid of infrastructuur. Sommige soorten hebben ook een impact, maar staan niet op die lijst, zoals de Canadese gans en de buxusmot. Soorten als de Amerikaanse stierkikker, de Chinese muntjak en de wasbeer(hond) hebben het potentieel om zich ook in West-Vlaanderen te vestigen. Ook planten kunnen trouwens invasief zijn. Onder meer Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en watercrassula baren zorgen en worden actief bestreden.
Dit zijn vijf dieren waarvoor we moeten opletten:
Afrikaanse klauwkikker

Via Noord-Frankrijk duikt dit beestje steeds meer op in de Westhoek. Hij is afkomstig uit het zuiden van Afrika en is ook al in andere Europese landen gesignaleerd. Hoewel het beestje tot acht maanden zonder voedsel kan, is het in principe onverzadigbaar. Insecten, slakken, vissen, andere amfibieën (zoals de beschermde kamsalamander) tot zelfs soortgenoten… alles moet er aan geloven. Ze planten zich snel voort én kunnen overleven in zeer vervuild water.
Aziatische hoornaar

In 2017 werd er voor het eerst in ons land een nest van de Aziatische hoornaar gevonden, meer bepaald in Poperinge. Al vrij snel gingen alle alarmbellen af bij imkers en bijenhouders. De wesp jaagt actief op honingbijen. Bijkomend probleem is dat ze uit schrik minder bestuiven. De soort is niet te verwarren met de Europese hoornaar, die iets groter is en een rode borst heeft. Voor het verwijderen van een nest moet je professionele hulp inschakelen.
Chinese wolhandkrab

Deze zoetwaterkrab, herkenbaar aan de behaarde klauwen, is een alleseter die verzot is op algen, wormen, schelpdieren en kleine vissen. Daarmee ‘steelt’ hij het voedsel van inheemse soorten als de Europese rivierkreeft. Het eten van waterplanten is ook nefast voor de waterkwaliteit. Daarnaast kan de krab ook schade aanbrengen aan vissersnetten. Het dier kent geen natuurlijke vijanden en is intussen zo verspreid dat het niet meer uitgeroeid kan worden. Daarom wordt er ingezet op het inperken van overlast.
Niet-Europese rivierkreeften

De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft is de meest voorkomende exotische rivierkreeft in ons land. Ook de varianten – de rode, de gevlekte, de gestreepte en de Californische – werden hier al gespot, net als de marmerkreeft en Turkse rivierkreeft. Vorig jaar werd voor het eerst ook de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft gespot in ons land. In Kortemark vonden ze maar liefst 30.000 exemplaren. De exotische rivierkreeften zijn ook drager van én resistent tegen de zogenaamde kreeftenpest, een schimmel die dodelijk is voor de Europese variant, waardoor de populatie in sneltempo aan het slinken is.
Beverrat/muskusrat

Begin vorige eeuw werden de beverrat (foto) en muskusrat uit respectievelijk Zuid- en Noord-Amerika ingevoerd omwille van hun pels, maar intussen zijn ze hier niet meer weg te denken. De muskusrat is ongeveer 50 centimeter groot, waarvan bijna de helft de staart omvat, en weegt tot 2 kilogram. De beverrat daarentegen is gemiddeld 50 centimeter groot en kan tot 8 (!) kilogram zwaar zijn. Die laatste eet schelpdieren, insecten, amfibieën, vis en vogels, en is daarnaast ook drager van allerlei ziektes. Allebei kunnen ze door het graven schade toebrengen aan dijken en oevers, en zo broedende vogels en amfibiëen verdringen. Door de grootte richt de beverrat meer schade aan.
The post Van de Aziatische hoornaar tot de Afrikaanse klauwkikker: deze beestjes zien we liever niet komen is provided by KW.be.