Afbraak Sint-Lutgardisschool in Oostende gestart, lagere school Westdiep in 2027 in nieuwbouw

In de Steenbakkersstraat in Oostende zijn de afbraakwerken van het oude Sint-Lutgardisinstituut gestart. Tot 2016 deed het schoolgebouw dienst voor honderden leerlingen in het secundair onderwijs. Tegen 1 januari 2027 wil de lagere school Westdiep er haar intrek nemen in het vernieuwde hoofdgebouw en een nieuwbouw.

Sinds 1961 werd in de gebouwen van het Sint-Lutgardisinstituut in de Steenbakkersstraat secundair onderwijs aangeboden, maar op de site wordt al sinds 1903 onderwijs verstrekt. Het Sint-Andreasinstituut in de buurt was toen eerder een elitaire school en met het Sint-Lutgardisinstituut kwam er een alternatief voor middenklasse- en arbeiderskinderen.

Gemengd onderwijs

De school werd geleid door de zusters van de Heilige Jozef. In de jaren 80 kwam er dan het gemengd onderwijs en eind de jaren 90 was het een van de eerste scholen die een klas voor anderstaligen oprichtte.

Uiteindelijk verlieten de zusters in 2011 de site. De school behoorde toen tot Scholengroep Petrus en Paulus en kreeg ook een nieuwe naam. De honderden leerlingen moesten in 2016 echter een nieuwe school zoeken nadat de school voorgoed sloot. Secundair onderwijs verdween uit de verouderde schoolgebouwen en in plaats daarvan werd de kleuterafdeling van de nabijgelegen lagere school Westdiep er ondergebracht.

Hedendaagse normen

Sinds kort zijn de werken gestart om het bijgebouw tegen de vlakte te gooien. Er liggen immers plannen klaar om de school – omsloten door de Steenbakkers-, Nijverheid- en de Schildersstraat – om te bouwen tot een schoolgebouw dat voldoet aan de hedendaagse normen en waar zowel kleuters als lagereschoolkinderen school zullen lopen. Dat betekent dat ook de lagere school van Westdiep op termijn zal verhuizen naar de nieuwe gebouwen.

Het hoofdgebouw zal energetisch gerenoveerd worden. De rest gaat tegen de grond. In plaats daarvan komt er een nieuwbouw. Er zullen kleuterpleinen komen, nieuwe klaslokalen en ook het kinderdagverblijf Zo Groot zal een onderkomen krijgen in de nieuwe gebouwen. Als de werken volgens plan verlopen, zullen de leerlingen op 1 januari 2027 hun schoolbanken in de nieuwe school kunnen bezetten.

The post Afbraak Sint-Lutgardisschool in Oostende gestart, lagere school Westdiep in 2027 in nieuwbouw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onderschat nooit de kracht van collega’s

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers veel langer geëngageerd blijven bij een werkgever die ruimte maakt voor het ontwikkelen van competenties, die inzet op autonomie en de betrokkenheid van medewerkers vergroot. Ook een grote en erg diverse organisatie kan zo een warme werkgever zijn. Dat bewijzen ze in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven: met meer dan 1200 medewerkers verspreid over

Lees meer »

“Ik zie Van Aert echt niet meer all-in gaan in die eerste etappe”: ex-topsprinter Marcel Kittel fileert de snelle mannen in de Tour

Waar Merlier, Philipsen en alle andere spurters zaterdag van dromen, deed Marcel Kittel twee keer, in 2013 en 2014: als sprinter het geel pakken op de allereerste dag in de Tour. Het leidde de Duitser naar een palmares met daarop veertien etappezeges in totaal. Hoe kijkt hij naar de sprinters in deze Tour? “Er was een tijd dat Van Aert

Lees meer »

Toestand tweede terrein Dosko Kanegem beroert gemeenteraad, tot onvrede bij de club zelf

Het tweede veld van Dosko Kanegem ligt er slecht bij. Volgens oppositieraadslid Veerle Vervaeke (Team Burgemeester) werd het wel ingezaaid, maar niet beregend. Het raadslid kaartte de situatie aan tijdens de gemeenteraad van Tielt. Ook Dosko Kanegem zelf reageerde inmiddels op de situatie.
The post Toestand tweede terrein Dosko Kanegem beroert gemeenteraad, tot onvrede bij de club zelf appeared

Lees meer »

Met fietsbrug over het circuit: zo moet het nieuwe belevingspark op Circuit Zolder eruitzien

Van een nieuw hotel met 150 kamers tot een dakrestaurant en een indrukwekkende fietsbrug: Circuit Zolder ondergaat een complete transformatie. Onder de naam ‘Park Terlaemen’ zal er een belevingspark met een prijskaartje van 50 miljoen euro verrijzen. “Het moet een plek worden waar bedrijven naartoe trekken voor teambuildings, gezinnen voor een actieve vakantie en scholen voor educatieve trajecten”, klinkt het.

Lees meer »