Cannabis, cocaïne en cash: Politie rolt internationaal drugsnetwerk op, van Kuurne tot Málaga

In een grootschalige gerechtelijke actie zijn op maandag 23 en dinsdag 24 juni tien personen opgepakt in een onderzoek naar internationale drugshandel. De operatie, geleid door de onderzoeksrechter in Kortrijk en uitgevoerd door politiezone VLAS, kwam er na maanden intens speurwerk. “Deze gerechtelijke acties zijn meer dan geslaagd”, stelt Thomas Detavernier, woordvoerder van PZ VLAS. “Een belangrijke toevoer van zowel cannabis als cocaïne naar onze regio werd hiermee doorgeknipt.”

Het onderzoek naar de drugsbende begon in oktober 2024, toen de recherche van PZ VLAS aanwijzingen kreeg over een lokaal verankerd netwerk dat verdovende middelen verdeelde. Het parket West-Vlaanderen vorderde een onderzoeksrechter in Kortrijk, waarna een grootschalig onderzoek werd opgestart.

De huiszoekingen vonden plaats op acht locaties in België — Kuurne, Wielsbeke, Gullegem, Roeselare en Koolskamp — en één in de regio van Málaga, Spanje. Tijdens deze gecoördineerde actie werden onder meer 8 kilo marihuana, 500 gram cocaïne, 400 gram hasj, bijna 18.000 euro cash, vier auto’s, drie bromfietsen, een vuurwapen met munitie, verpakkingsmateriaal en meerdere smartphones in beslag genomen. In Spanje trof men ook een cannabisplantage aan en werden twee Belgische kopstukken gearresteerd.

“De gelijktijdig uitgevoerde huiszoekingen zijn het resultaat van doorgedreven samenwerking tussen politiediensten”, zegt Detavernier. “Met steun van de zones RIHO, MIDOW en REGIO TIELT konden we tegelijkertijd op meerdere plaatsen toeslaan, ook in het buitenland.”

Sofie Vanden Berghe (Persmagistraat Kortrijk), Francis Benoit, Thomas Detavernier en Ruth Vandenberghe.
Sofie Vanden Berghe (Persmagistraat Kortrijk), Francis Benoit, Thomas Detavernier en Ruth Vandenberghe. © MD

Van de tien opgepakte personen — allen van Belgische nationaliteit — werden acht voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twee verdachten – een man (52) uit Kuurne en een vrouw (25) uit Gullegem – mochten na verhoor beschikken. “De verdere onderzoeken die momenteel lopen zullen het netwerk verder in kaart brengen en de precieze rol van de verdachten bepalen. In het belang van het onderzoek kunnen we geen verdere details delen.”

Indrukwekkende interventie

De actie leidde tot heel wat commotie, zeker in Kuurne, waar onder meer met een drone en het TARES-team werd binnengevallen in het centrum tijdens de ochtendspits. “Dat soort tussenkomsten wekt vaak vragen op”, zegt burgemeester van Kuurne Francis Benoit. “Maar we moeten ook de veiligheid van onze politiemensen garanderen. Je weet nooit wat er achter een deur schuilt.”

“We moeten de veiligheid van onze politiemensen garanderen. Je weet nooit wat er achter een deur schuilt” – Francis Benoit

Benoit toont zich tegelijk opgelucht en bezorgd: “We zijn blij dat dit netwerk is opgerold en dat het geleid heeft tot een concreet resultaat. Maar tegelijk voelen we ook dat dit levens verwoest — niet alleen van daders, maar ook van hun omgeving. Dat voel je sterk in een kleine gemeenschap als Kuurne.”

Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe benadrukt het belang van doorgedreven recherchewerk. “Er kruipt ontzettend veel tijd en middelen in zo’n dossier. Mensen denken soms dat er niets gebeurt, tot er zo’n doorbraak is. Dat is het resultaat van maanden werk achter de schermen, door zichtbare én onzichtbare politiediensten.”

“Mensen denken soms dat er niets gebeurt, tot er zo’n doorbraak is. Dat is het resultaat van maanden werk achter de schermen” – Ruth Vandenberghe

“Daarom is het belangrijk om te investeren in politie. We willen een aanspreekbare politie, meer blauw op straat, maar er moet ook ruimte zijn voor gespecialiseerd onderzoek, cyberpolitie, interventies. De strijd tegen drugscriminaliteit is complex. Vandaag tonen we de uitkomst van knap recherchewerk en vlotte samenwerking tussen parket en politiezones. De gelijktijdig gecoördineerde politieacties, arrestaties en inbeslagnames sturen bovendien een duidelijke boodschap naar andere drugscriminelen.”

The post Cannabis, cocaïne en cash: Politie rolt internationaal drugsnetwerk op, van Kuurne tot Málaga is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jonge mama Laetitia (36) overleden na fietsongeval: “Haar kindjes kunnen alleen maar lieve herinneringen hebben”

Laetitia Chollot (36) lag nog tien dagen in coma nadat ze in Welle (Denderleeuw) op haar fiets werd aangereden door een bejaarde bestuurster. Nadien verklaarden de dokters haar hersendood. “Ik denk niet dat ze me nog kon horen. Maar ik heb haar beloofd dat we goed voor haar kindjes zullen zorgen”, vertelt haar mama na haar kleurrijke uitvaart, in een

Lees meer »

Benefiet voor Kempens pechvogeltje (7) met chronisch darmprobleem: “Het is niet makkelijk als ouder om je kind pijn te zien lijden”

Een resem ziekenhuisbezoeken op jonge leeftijd wees uit dat Rylana (7) uit Hulsen (Balen) lijdt aan de chronische darmaandoening dolichocolon, ofwel een te lange dikke darm. Dat zorgt voor pijn en ernstige stoelgangsproblemen. En daar komen nog autismespectrumstoornissen (ASS) en ADHD bovenop. Daardoor heeft Rylana contant zorg nodig. Haar behandelingskosten swingen de pan uit. “Daarom komt er op 13 juli

Lees meer »

Na leeuwenincidenten wereldwijd: “Kans is klein dat in ons land een leeuw ontsnapt en mensen aanvalt”

De kans dat in ons land een leeuw ontsnapt en mensen aanvalt, net zoals dat eerder deze week in Australië en Turkije gebeurde, is klein. Dat zegt Tom De Coninck, preventieadviseur bij Bellewaerde Park in Ieper. In het park gelden verschillende preventieprotocollen die een ontsnapping moeten voorkomen. Ontsnapt een roofdier toch, dan treedt het noodplan in werking. "We nemen geen

Lees meer »