De laatste zitting van Brugs politierechter Els D’Hooghe: “Ik denk wel dat ik een menselijke rechter was”

“Ik denk wel dat ik een erg menselijke rechter was. Ik probeerde altijd te kijken naar de mens achter het dossier, maar als het moest, voor onverbeterlijke recidivisten, was ik wel zeer streng.” Aan het woord is politierechter Els D’Hooghe (65), die dinsdag haar laatste zittingsdag had en in augustus met pensioen gaat.

Een jaar rijverbod en 4.000 euro boete. Dat was het laatste vonnis dat politierechter Els D’Hooghe uitsprak tegen een Oostendenaar, die betrapt werd op het rijden zonder rijbewijs. Hij had al 26 veroordelingen voor verkeersdelicten op zijn strafblad staan en was enkele weken voor het einde van zijn rijverbod toch achter het stuur gekropen.

Joints

Vele dossiers op die laatste zittingsdag gingen over jonge chauffeurs die onder invloed van drugs reden. Een dakwerker, die toegaf dat hij dagelijks meerdere joints rookte, kreeg een boete van 800 euro en drie maanden en vijftien dagen rijverbod.

Vele gedagvaarden daagden niet op, sommigen minimaliseerden de feiten met originele smoesjes. “Het was nog maar de tweede keer dat ik met mijn elektrische wagen reed, ik wist niet dat die zo snel optrok”, zei een snelheidsduivelin, die aan 109 km per uur door Assebroek raasde. Het tarief? Een boete van 440 euro en 21 dagen rijverbod.

Minnares

“Ik had net ontdekt dat mijn man een minnares had. Om dat te verwerken heb ik vijf pintjes gedronken”, zei een zwangere Torhoutse vrouw die positief blies. De straf ? 1.600 euro boete en een maand rijverbod. Een zieke 78-jarige dame uit Leffinge, die reed zonder rijbewijs, kreeg een levenslang rijverbod en 4.000 euro boete.

Politierechters hebben veel minder beoordelingsruimte dan strafrechters

“We zijn niet allemaal in dezelfde wieg geboren”, zegt politierechter Els D’Hooghe. “Ik probeer menselijk te blijven, er zijn veel schrijnende verhalen. Politierechters hebben veel minder beoordelingsruimte dan strafrechters. Een tweede keer binnen de drie jaar voor de politierechtbank komen, verplicht de rechter in veel gevallen een minimumrijverbod van drie maanden uit te spreken, naast het opleggen van het theoretisch en praktisch rijexamen en de medische en psychologische proeven.”

“Als ik buitenlandse chauffeurs, die in ons land wonen, hun rijbewijs afneem en wettelijk verplicht ben een nieuw rijexamen op te leggen, voel ik soms medelijden. Hoe gaan zij dat opnieuw klaarspelen, aangezien ze voor het theoretisch examen onze taal niet ten volle kennen? Ondertussen zijn die chauffeurs daardoor hun werk kwijt. Stel je voor dat ik in het Midden–Oosten een rijexamen zou moeten afleggen!”

Advocate

Politierechter worden was niet de eerste roeping van Els D’Hooghe: ze was eerst acht jaar advocate in een kantoor in Rumbeke, bij haar vader Gabriël en broer Paul D’Hooghe. “Ik ben in Roeselare geboren, al waren mijn ouders echte Bruggelingen. Mama Maria was de zus van advocaat Paul Ducheyne, voormalig voorzitter van Cercle Brugge.”

Er is veel meer drugs in het verkeer dan vroeger, maar er zijn te weinig controles

In 1991 huwde Els D’Hooghe met de Brugse apotheker Jan Vande Ginste. Het echtpaar heeft twee dochters: Marie (apothekeres) en Justine (advocate). Met succes solliciteerde Els D’Hooghe voor een ambt bij het Brugse parket, waar ze tot 1995 substituut-procureur was. Dat jaar werd ze benoemd tot rechter bij de rechtbank van eerste aanleg: “Tot 2019 was ik voorzitter van de kamer met drie rechters, die de zaken van zware criminaliteit behandelde.”

Kasteelmoord

Grote dossiers als de kasteelmoord, de Somalische piratenkoning, de Koerdische terroriste Erdal, ontnappingskoning Sekkaki en vele drugsmokkelaars en zedendelinquenten passeerden voor haar zetel. “Wat mij het meest bijgebleven is, zijn de zware zedenzaken. Het menselijk leed raakte me diep. Dat is niet de enige reden dat ik in 2019 naar de politierechtbank trok, ik zocht een nieuwe uitdaging om mijn loopbaan te beëindigen.”

Wat Els D’Hooghe opvalt, is dat de geldstraffen in de politierechtbank hoger zijn dan in de correctionele rechtbank. “In de zes jaar dat ik als politierechter zetelde is er veel veranderd. Veel meer drugs in het verkeer. Dank zij de slimme camera’s worden er ook veel meer snelheidsovertredingen en niet verzekerde auto’s geflitst. Terecht wordt er streng toegezien op sms’en achter het stuur.”

Justitie heeft geen geld voor een opvolger, bijgevolg daalt het aantal Brugse politierechters van vijf naar vier

“Om de verkeersveiligheid te garanderen, moet er veel meer controle zijn op de weg. Heb jij al ooit moeten blazen? Er is onvoldoende toezicht op de uitvoering van de straffen. De naleving van rijverboden en alcoholsloten worden te weinig gecontroleerd. Iemands auto afnemen en verbeurd verklaren is hard, maar vaak de enige manier om mensen tot inkeer te brengen”, aldus Els D’Hooghe.

Geen opvolger

Wie zal haar opvolgen? Els D’Hooghe: “Niemand, er is geen geld! Brugge gaat van vijf naar vier politierechters. De zittingen van de vrijdag vervallen….”

Zelf is ze beducht voor ‘het zwarte gat’ na haar pensioen: “Om geen sociale contacten te verliezen zetel ik onder meer in het bestuur van AZ Zeno, ben ik lid van Zonta Brugge, van een bridgeclub. Af en toe ga ik samen met mijn ex-collega Peter Vandamme naar een opera.”

The post De laatste zitting van Brugs politierechter Els D’Hooghe: “Ik denk wel dat ik een menselijke rechter was” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Uit het oog, in het hart

Onopvallend, kleurloos zelfs. En dan te sterven in een gifgroene Lamborghini. Filip Joos zwaait Diogo Jota uit, de spits die je als verdediger nooit uit het oog mocht verliezen.

Lees meer »

Raadslid (N-VA) pleit voor dierennaamplaatje en promotie sticker en meldpunt: “Hulpverleners moeten weten dat een huisdier op je wacht”

Gemeenteraadslid Frederic De Vos (N-VA) vraagt het stadsbestuur van Oudenaarde om een dierennaamplaatje gratis ter beschikking te stellen aan de inwoners. “Met dit kaartje in je portefeuille weten hulpverleners meteen dat thuis een huisdier op je wacht”, motiveert hij. Zijn voorstel omvat ook de promotie van de huisdierensticker en het dierenmeldpunt.

Lees meer »

Ook zonder Willy Naessens blijft de hoedenwedstrijd op Waregem Koerse bestaan: “We hopen dat iedereen zijn mooiste exemplaar opzet, als eerbetoon”

“Dit is een dag die we als familie en binnen het bedrijf koesteren.” De hoedenwedstrijd van Willy Naessens op Waregem Koerse ‘The Willy Naessens Hat Trophy’ blijft bestaan, ook zonder Willy. Dat laten zijn familie en de organisatie van Waregem Koerse weten. “We hopen dat iedereen zijn mooiste hoed opzet. En als afsluiter brengt Bart Kaëll een muzikaal eerbetoon aan

Lees meer »