Lionel Vandeputte (68) rijdt al 48 jaar rond met ijskar: “Mijn favoriete smaken zijn aardbei en banaan”

De ijskar van Lionel Vandeputte is al 48 jaar te spotten in de wijken van Menen. De ijsverkoper, die in Moorsele woont, maakte van zijn passie, zijn beroep. Na bijna 50 jaar is Lionel zijn job nog niet beu. “De ijskar is mijn passie.”

Lionel begon als ijsverkoper met eigen ijskar in 1977. “Ik ben van plan om verder te doen tot ik 50 jaar ijsverkoper ben. Binnen twee jaar ga ik dus met pensioen”, vertelt hij.

“De ijskar is eigenlijk al altijd mijn liefhebberij geweest. Als jonge gast heb ik enkele jaren in een weverij gewerkt, maar amuseerde mij daar niet. Ik zocht een nieuwe start. Ik zag toen twee of drie andere ijskarren rondrijden, en het leek me leuk om daar ook mee te beginnen.”

Na al die jaren geniet Lionel nog steeds ten volste van zijn job. “Het leukste vind ik het contact met de mensen. Ik heb veel klanten die al drie generaties blijven komen. Vele kinderen die vroeger bij mij om een ijsje kwamen, zijn nu zelf getrouwd met kinderen en komen nu met hun eigen gezin tot bij de ijskar.”

Met de fiets

Lionel rijdt al met dezelfde ijswagen sinds 1992. “Wanneer ik op feesten sta, krijg ik vaak verbaasde reacties. Mensen herkennen mij van vroeger en zijn verbaasd dat ik nog altijd rondrijd.” Ook zijn deuntje is al die jaren hetzelfde gebleven. “Elke ijskar heeft een ander melodietje, zo horen de klanten wie het is die passeert.”

Naast zijn camionette, gebruikte Lionel vroeger ook een wit-roze bakfiets om ijsjes uit te verkopen. “Daarmee stond ik op feesten. Na enkele jaren ben ik hier toch mee gestopt, want het was heel onhandig om de fiets op locatie te krijgen. Daar had je twee auto’s voor nodig.” Toch hield Lionel tot op de dag van vandaag de fiets altijd bij als souvenir.

’s Winters blijft de ijskar natuurlijk thuis. “Dat is mijn rustperiode”, vertelt Lionel. Naast verlangen naar de volgende zomer, want dat is zijn favoriete seizoen, heeft hij ook een interessante hobby die zijn dagen vult tijdens de koude maanden.

“In mijn vrije tijd restaureer ik antieke accordeons. Dit instrument is een passie van mijn vader, die hij aan mij heeft doorgegeven. Zelf kan ik het instrument niet bespelen, maar hij was een gepassioneerd accordeonist. Tijdens de winter hielp ik hem vroeger altijd met de restauraties. De kennis die ik van hem leerde, gebruik ik nu nog altijd. Er kruipt veel werk en tijd in zo’n restauratie, maar ik doe het enorm graag”, vertelt Lionel trots, terwijl hij zijn collectie accordeons laat zien.

Pistache

Sinds 1977 draait Lionel zelf aan de ijsturbine: “Ik maak nog steeds elk bolletje zelf. Afhankelijk van hoe goed de verkoop gaat, maak ik gemiddeld twee keer per week een nieuwe batch ijs. Dat doe ik meestal in de voormiddag, zodat ik in de namiddag weer de baan op kan met mijn ijskar. Dat is wat ik het liefste doe, onderweg zijn, mensen blij maken met een ijsje. En dat doe ik elke dag, ook op zondag. Ik neem eigenlijk geen rustdagen.”

Over de favoriete smaken van zijn klanten hoeft hij niet lang na te denken. “Banaan, chocolade en pistache zijn hier al jaren de toppers,” zegt hij met een glimlach. “Zelf ben ik liefhebber van de zoetere smaken, zoals aardbei en banaan. Chocolade is wat minder mijn ding, maar ik blijf het natuurlijk maken, want veel mensen zijn er dol op.”

Zijn passie voor het vak begon vele jaren geleden, toen hij de kunst van het ijsmaken leerde van een oude crèmeman. “Hij maakte zijn ijs ook helemaal zelf, en heeft me in het begin geholpen om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.”

Na school

Lionel rijdt al sinds zijn beginjaren als ijsverkoper rond in de straten van Menen. Ook is hij na schooltijd steevast te vinden op de parking voor het Sint-Aloysiuscollege in Menen. “De leerlingen zijn altijd enthousiast wanneer ze uit school komen en een ijsje kunnen kopen. Ik heb velen van hen zien opgroeien, van twaalfjarige nieuwkomers tot achttienjarigen die afscheid nemen van de middelbare school.”

Niet alleen leerlingen worden enthousiast van het melodietje van de ijskar. “Recent reed ik langs de brandweerkazerne. Ook de brandweermannen kwamen vol goesting in een ijsje naar buiten”, besluit Lionel.

• Kostprijs bolletje ijs? Een bol kost 1,20 euro, twee bollen 2 euro, drie bollen 3 euro.

• Welke smaken? Vanille, chocolade, banaan, aardbei, pistache, mokka en stracciatella.

• Wat is Lionels favoriete smaak? Lionel houdt van zoete smaken maar vanille blijft zijn favoriet.

• Wanneer rijdt de kar uit? Vanaf eind maart, wanneer het zomeruur wordt ingevoerd, tot ergens in september, afhankelijk van het weer.

• Waar rijdt hij uit? In de wijken van Menen (niet in Lauwe of Rekkem).

The post Lionel Vandeputte (68) rijdt al 48 jaar rond met ijskar: “Mijn favoriete smaken zijn aardbei en banaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dodental zware overstromingen in Texas stijgt tot 68: beelden tonen hoe weg op amper 5 minuten compleet verzwolgen wordt

Bij zware, plotse overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker 68 mensen om het leven gekomen, onder wie minstens 21 kinderen. Lokale reddingswerkers speuren met man en macht naar onder meer 27 meisjes van een zomerkamp, maar de kans om overlevenden te vinden slinkt met de minuut. De gouverneur van de staat, Greg Abbott, breidt de noodtoestand uit en

Lees meer »

Brugges oudste minivoetbalploegen fuseren

In de kerncompetitie Brugge begint Koninklijke Duivelshoek aan zijn 55ste seizoen. MvK Dibo doet dat voor de 45ste keer. Beiden vormen ze de oudste actieve minivoetbalploegen van Brugge. Zij het dat ze fuseren en dus samen met een team in competitie gaan.
The post Brugges oudste minivoetbalploegen fuseren appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We zijn geen klein MMA-landje meer”: waarom het PFL-event in Brussel een zegen is voor de sport in België

Zaterdagavond kunnen vechtsportfans hun hart ophalen in Brussel, dan vindt in de ING Arena het PFL Europe-event plaats. Dat een MMA-organisatie van die grootte in ons land neerstrijkt, is een unicum. Met Patrick Habirora als uithangbord en een card vol Belgen mikt het ook vol op de lokale markt. Tot vreugde van de Belgische vechters. “We gaan het imago van

Lees meer »