Melissa Depraetere verplicht energieleveranciers vast contract aan te bieden voor stroom en gas

Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere (Vooruit) gaat energieleveranciers verplichten om een vast contract aan te bieden, zowel voor elektriciteit als voor gas. “Dat is de beste bescherming voor gezinnen tegen grote prijsschommelingen en torenhoge energiefacturen”, zegt Depraetere woensdag.

Vaste contracten waren lange tijd de standaard in Vlaanderen. Tot begin 2022 had meer dan 70 procent van de gezinnen zo’n contract met een vaste prijs, zowel voor stroom als voor gas.

Energiecrisis

Maar tijdens de energiecrisis, met sterk stijgende energieprijzen, schrapten de meeste energieleveranciers hun vaste contracten. Wie een nieuw contract afsloot, moest overstappen op variabele tarieven. Dat leidde volgens Depraetere tot “enorme prijsschokken”, met soms “energiefacturen van 1.000 euro per maand en meer”.

Intussen bieden nog niet alle leveranciers opnieuw vaste contracten aan. Eind 2024 waren zulke contracten beschikbaar bij de helft van de spelers op de markt, zo blijkt uit gegevens van de Vlaamse Nutsregulator. Ongeveer 30 procent van de gezinnen had een vast contract.

Keuze

Minister Depraetere voert nu het recht op een vast contract in. Dat betekent dat elke energieleverancier een vast contract zal moeten aanbieden van minstens een jaar, voor elektriciteit en gas. “Zo krijgen gezinnen de keuze tussen een vast, een variabel en dynamisch contract bij elke leverancier”, luidt het.

The post Melissa Depraetere verplicht energieleveranciers vast contract aan te bieden voor stroom en gas is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pas vernieuwde overweg in Gavere ligt er slecht bij: Infrabel plant heraanleg na klachten buurtbewoners 

De recent vernieuwde spooroverweg aan de Biesstraat in Gavere zorgt voor onvrede bij buurtbewoners en weggebruikers. Na ingrijpende werken door Infrabel blijkt het spoor technisch in orde, maar is het comfort voor automobilisten en fietsers achteruitgegaan. "Dit is geen goede situatie. We bieden onze excuses aan", zegt woordvoerder Frederic Petit van Infrabel. Er komt een heraanleg.

Lees meer »

Poetshulpen krijgen opslag, maar CEO waarschuwt: “We moeten niet doen alsof alle problemen nu opgelost zijn”

Eén op de acht West-Vlamingen maakt gebruik van dienstencheques. Die zijn sinds januari één euro duurder, daarvan gaat 77 cent naar de huishoudhulp zelf. Daarover is deze week een akkoord bereikt. “Onze mensen verdienen elke cent daarvan”, zegt Nico Daenens, CEO van het grootste dienstenchequebedrijf van Vlaanderen. “Maar we moeten niet doen alsof hiermee alle problemen opgelost zijn”, klinkt het.<br

Lees meer »

Dwars door Hasselt lanceert halve marathon: “Deze afstand zit in de lift”

Deelnemers van het loopfestival Dwars door Hasselt kunnen dit najaar voor het eerst ook een halve marathon lopen. Dat maakt Golazo, dat Dwars door Hasselt organiseert, zelf bekend. Door nu ook een halve marathon aan te bieden, hopen ze nog 3.000 extra deelnemers te lokken. "Limburgse lopers zullen voor een halve marathon niet meer naar Gent, Antwerpen of Brussel moeten",

Lees meer »