Groen Brugge dient klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) tegen de Stad Brugge wegens schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en inbreuk tegen de grondrechten van haar personeel. Aanleiding is de nieuwe deontologische code voor de 1500 Brugse stadsambtenaren die de gemeenteraad eind juni goedkeurde en… het feit dat een stadsmedewerker onder een valse naam een lezersbrief in Humo liet publiceren. Colin Beheydt, algemeen directeur van de stad Brugge, wuift die kritiek weg: “Eén zinnetje uit onze code wordt uit zijn context gerukt. Elke medewerker mag zijn mening hebben.”
Oppositieraadslid Eva Vanhoorne (Groen) citeert die ene zin, waarin personeelsleden letterlijk het volgende wordt opgelegd: “Zowel privé als professioneel geef ik geen commentaar op mijn werkgever.”
“Wij waarschuwden hier al voor tijdens de jongste gemeenteraad. We dienden een constructief amendement in, met duidelijke grenzen: discretie, loyaliteit, respect. Maar tegelijk ook een expliciete bevestiging van het fundamentele recht op vrije meningsuiting. Ons voorstel werd weggestemd door CD&V, Vooruit, N-VA en Vlaams Belang. Enkel Open VLD steunde ons. En nu zien we dat die vage passage wel degelijk gevolgen heeft.”
Zwijgplicht
Volgens Eva Vanhoore werd al een medewerker gesanctioneerd omwille van een opiniestuk dat hij als burger, buiten werktijd en onder pseudoniem, schreef: “In dat stuk riep hij — zonder enige bedreiging of belediging — op tot een moreel appel rond democratische principes. De Stad reageerde met een tuchtmaatregel én kondigde aan voortaan op papier te willen zetten dat personeel zich “niet meer over politiek mag uitlaten”.
“De algemeen directeur verklaarde letterlijk: “Over politiek mag niet meer geschreven worden. Voor activisme is bij de Stad geen plaats. Dan moet je op een lijst gaan staan of je engageren bij een vzw. Die woorden gaat nog veel verder dan wat in de deontologische code staat. Dit is het vestigen van een zwijgcultuur — zwart op wit. En dat is niet alleen moreel verwerpelijk, het is juridisch flagrant onhoudbaar.”
Valse naam
Strookt hetgeen Eva Vanhoorne beweert wel met de waarheid? Onze collega Olivier Neese viste uit dat de stadsmedewerker in kwestie onder de valse naam ‘Lies Wittouck’ kritische lezersbrieven over Brugse politici in Humo liet publiceren.
In een stuk riep de schrijver zelfs gemeenteraadsleden op om Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) te boycotten. Humo liet de lezersbrieven intussen offline halen, Vlaams Belang vraagt het ontslag van de ambtenaar. Overigens meldde burgemeester Dirk De fauw ons dat de ambtenaar zich inmiddels verontschuldigd heeft en geen sanctie krijgt.
Loyaal
Veelbetekenend in dit dossier is dat de vakbonden unaniem en integraal instemden met de door Groen gecontesteerde deontologische code. Algemeen directeur Colin Beheydt benadrukt dat de deontologische code een boekje is : “Je kan daar een zin uit gaan vissen, maar die zin staat wel binnen een context, en die is belangrijk om die zin ook goed te lezen en te begrijpen.”
“Onder het luik ‘loyaal’ staat het volgende: Ik ben een ambassadeur van Stad Brugge, zowel offline bij persoonlijke contacten als online op sociale media. Zowel privé als professioneel geef ik geen commentaar op mijn werkgever. Persoonlijke en kwetsende opmerkingen over politici, de werking van de Stad en stadsmedewerkers maken, zijn niet mijn stijl. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen eigen mening heb, maar ik blijf me er bewust van dat ik voor de Stad en het stadsbestuur werk. Het is dus belangrijk om grenzen te bewaken en loyaal te zijn.”
Kompas
“We bieden met deze code een kompas aan, geen formele regels van ‘dit wel en dit niet’. Een medewerker mag zijn eigen mening hebben. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo zijn. Het lijkt nu alsof de casus van vorige week als bewijs dient dat dit niet zo is, maar dat is niet het geval.”
“Deze deocode kwam tot stand door medewerkers, voor medewerkers. Bijna 300 medewerkers zijn bevraagd in een workshop waar ze onder begeleiding uiting konden geven aan wat zij belangrijk vinden in een deontologische code. Alles kon gezegd worden, alle voorbeelden werden meegenomen voor deze geactualiseerde versie.”
“Dat ons nu verweten wordt dat wij de vrije meningsuiting niet waarderen, is nogal straf. Het lijkt dan een aanfluiting dat de deocode moet veranderd worden, buiten de wil van de medewerkers om die terecht trots zijn dat het hun tekst is. We kregen complimenten van de vakbond, we staan met stip bovenaan bij audit Vlaanderen over onze deocode”, aldus Colin Beheydt.
The post Groen Brugge dient klacht in tegen deontologische code… die voor en door stadsmedewerkers geschreven werd is provided by KW.be.