Via een burgemeestersbesluit maakt het stadsbestuur aan de curatoren van de Sofitex-site tussen de Fabrieksstraat en Hugo Verrieststraat duidelijk dat de dringende sloopwerken en ontruiming tegen 18 juli afgerond moeten zijn. Maar de curator heeft geen geld, dus schiet de stad zelf in actie. “De kosten, geschat op zo’n 200.000 euro, zullen we aan de curator doorrekenen”, reageert burgemeester Kristof Chanterie (CD&V).
Na een nieuwe brand en rattenplaag kwam de Sofitex-site, vaak omschreven als de Sofinal-fabriek, begin maart opnieuw op de gemeenteraad. De site is al meer dan 20 jaar een doorn in het oog van zowel oppositie als stadsbestuur. De verschillende gebouwen staan er sinds 2003 ‘leeg’, maar op vandaag nog steeds vol gebroken glas, oude machines, krakers, tonnen afval en zelfs parasols en glijbanen. Het werd een stort en zorgt nu al twee decennia voor vandalisme, brandstichting, zwerfvuil, overlast en verloedering.
Doordat het project muurvast zit in een juridische procedure tussen de curatoren (eigenaars) en kandidaat-kopers van de site, blijft de situatie ongewijzigd. Vooral de raming van de totale afbraak, zo’n 1 miljoen euro, zorgt voor problemen. De onwetendheid over PFAS en andere schadelijke stoffen helpt de zaak ook niet vooruit. Na een nieuwe felle brand in juni, vergaderingen met verschillende instanties en een hoorzitting hier en daar, neemt de stad nu het heft in handen.
Deadline
Via een burgemeestersbesluit eisen Kristof Chanterie (CD&V) en het schepencollege dat de eigenaar van Sofitex voor 18 juli de meest dringende maatregelen uitvoert. “Het gaat om de ontruiming van alle brandlast, sluikstort, afval en gevaarlijke producten, asbest inbegrepen”, vertelt Chanterie. “Het besluit legt ook de onmiddellijke afbraak op van een vijftal onstabiele gebouwen tot op de vloerplaat, en het hermetisch afsluiten van de volledige site.”
De eigenaar moet het stadsbestuur een stappenplan bezorgen met de geplande werken. Als die in gebreke blijft, heeft de burgemeester de mogelijkheid om de gevraagde werken zelf uit te voeren en zullen de kosten op de eigenaar verhaald worden. Dat is nu het geval. “We zullen de werken inderdaad zelf moeten uitvoeren”, gaat Chanterie verder. “De curator wil of kan het niet doen, want er is geen geld. Op basis van hoogdringendheid en aandringen van de brandweer hebben wij drie aannemers aangeschreven.”
Twee fasen
“Woensdagochtend op het schepencollege hakken we de knoop door en stellen we de aannemer aan, die op korte termijn de werken zal starten. De afbraak zal in twee fasen verlopen en worden voorgefinancierd door de stad. De kosten – de eerste fase schatten we op zo’n 200.000 euro – rekenen we door aan de curator.”
Nadien wordt er samen met een architect een sloopproject opgesteld. “Fase twee omvat de afbraak van alle gebouwen op de site tot op de vloerplaat, met uitzondering van enkele delen die nog in gebruik en in goede staat zijn. Volgens een eerste schatting zal die fase 600.000 euro kosten.” Dat dossier komt in september op de gemeenteraad.
The post Waregems stadsbestuur gaat verloederde Sofitex-site zelf aanpakken: “We zullen de kosten doorrekenen aan de eigenaar” is provided by KW.be.