Theresia Brugman viert haar 100ste verjaardag: een eeuw vol liefde, karakter en stille kracht

Zondagmorgen werd Theresia Brugman ontvangen door een delegatie van het gemeentebestuur en de Orde van de Ezel op het gemeentehuis van Kuurne naar aanleiding van haar honderdste verjaardag. Een unicum gezien nog nooit eerder iemand dit haar had voorgedaan om persoonlijk op deze leeftijd te verschijnen in het Kuurnse gemeentehuis om gevierd te worden.

In de toespraken werd de eeuwelinge omschreven als een uitzonderlijke vrouw. Niet zomaar een tante, maar een doopmeter, vriendin, steunpilaar en stille kracht die voor velen een bron van liefde en rust is geweest. Een dame van karakter, van klasse, en met een geheugen waar de cloud nog iets van kan leren.

Spes Nostra

Theresia Brugman werd geboren in Hulste, en groeide er tevens ook op in een warm vlassersgezin. Van jongs af aan toonde Theresia zich plichtsbewust en zelfstandig, gevormd door haar schooltijd op Spes Nostra in Heule. Daar leerde ze niet alleen taal en rekenen, maar ook hoe ze met stijl en inhoud in het leven kon staan.

Hoewel Theresia zelf niet het vlas indook, had ze een onmiskenbare arbeidslust. Ze werkte zich namelijk op als bediende bij de toenmalige Bank van Brussel (BBL), een functie die ze met zorg en toewijding vervulde tot aan haar 65ste. Geen prepensioen of halve dagen, maar een degelijke loopbaan die ze tijdens haar werkdagen aflegde met haar trouwe brommertje van Hulste naar Kortrijk.

Carl Despriet

De liefde vond Theresia wat later, maar die was des te krachtiger. Tijdens een ponykoers in Hulste kruisten haar ogen die van Carl Despriet, een charmante weduwnaar met een voorliefde voor goed eten, Bourgondische gezelligheid en… Theresia. Hij kookte, maar Theresia genoot vooral. Van klassieke gerechten à la Paul Bocuse tot mosselen met friet – Carl leerde haar de kunst van het genieten.

Het koppel huwde in 1970 en hun leven werd een aaneenschakeling van pluk-de-dag-momenten. Samen reisde het koppel richting Duitsland, Congo, en vooral naar hun hun tweede thuis hun geliefde Moraira in Spanje. 1.750 kilometer reden ze telkens met de auto, alsof het een ritje naar de kust was. Carl, kaderlid bij de textielfirma Neyrinck, bracht niet alleen structuur in stoffen, maar ook warmte in vriendschap. Een bijzondere band met de familie Deryckere bracht hen zelfs tot in Afrika – een avontuur dat haar kijk op de wereld verruimde.

Verhuis

Toen Carl echter in 2014 overleed, verhuisde Theresia met broer Raphaël naar een serviceflat in Wevelgem. Ze pasten zich moeiteloos aan. Maar na het overlijden van Raphaël werd het stil. Het leven had haar altijd omringd met mensen, en plots was ze alleen. Toch rechtte Theresia haar rug, zoals alleen zij dat kan.

“Na het overlijden van mijn broer besloot ik te verhuizen naar woonzorgcentrum Carpentier, waar ook mijn zus Irène woonachtig is”, vertelt Theresia. “Daar deelden we kleine gelukjes zoals kaarten, de libelle, onze dagelijkse glimlach en zoveel meer. Maar in december 2023 diende ik ook afscheid te nemen van mijn zus Irène toen deze overleed. Mijn dagelijkse motto is alvast nuchter denken, ordelijk zijn, en op regelmatige basis een bezoekje aan de kapper brengen. Want Carl zou nooit gewild hebben dat ik er slordig bijliep.”

Zondag was Theresia de laatste van haar gezin van vijf, maar tegelijk de eerste die de eeuw mag volmaken. Wat haar geheim is? Geen stress, sterke genen, veel liefde… en het leven nemen zoals het komt. Ze nam zelden zelf het initiatief, maar wat op haar pad kwam, omarmde ze. En misschien is dat wel hét recept voor een lang en gelukkig leven.

(BRU)

The post Theresia Brugman viert haar 100ste verjaardag: een eeuw vol liefde, karakter en stille kracht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zal stopzetten inschakelingsuitkering jongeren sneller aan het werk zetten? “Je wordt met rug tegen muur gezet”

De regering-De Wever wil vanaf 1 januari de inschakelingsuitkering voor jonge schoolverlaters hervormen. Concreet zullen daardoor begin volgend jaar al zo’n 13.000 jongeren hun inschakelingsuitkering verliezen. Ook 10 jaar geleden werd de inschakelingsuitkering verstrengd met de bedoeling om werkloze schoolverlaters sneller aan het werk te krijgen. Is dat toen gelukt en hoe hebben die jongeren dat zelf ervaren?

Lees meer »

Wetenschappers verrast: water rond Zuidpool wordt zouter

Bij het smelten van zee-ijs rond de Zuidpool worden de wateren daar niet zoeter, zoals wetenschappers hadden verwacht, maar juist zouter. Dat kan een probleem vormen, want zout water bevriest langzamer dan zoet water en dan kan er zich minder snel weer zee-ijs vormen. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA noemt dat diep verontrustend.

Lees meer »

Flynn Delanghe dicteert de wet in klimkoersen van Herbeumont: “Op eigen tempo gaan, was de sleutel tot succes”

Winst voor Flynn Delanghe (Schoonderbuken) en een tweede plaats in de uitslag en de leiding in de tussenstand van de Topcompetitie voor Nand De Bois (Huldenberg). De Brabantse renners hebben het uitstekend gedaan in bijzonder zware omstandigheden. Warre Lambrecht uit Knesselare mocht als derde mee op het podium. “Ik nam de ervaring van vorig jaar mee.”

Lees meer »

Knokke-Heist krijgt soort afgesloten woonwijk met 12 villa’s, maar burgemeester is niet overtuigd: “Niet onze beslissing”

Ja, in Knokke-Heist hebben ze al veel gezien. Maar een ‘private gated community’ – een soort afgesloten woonwijk – met volledig private toegangsweg? Zelfs voor de mondaine kustgemeente is dat uitzonderlijk. De verkoop van de gronden – ooit eigendom van een sjeik die er een paleis met 28 huishoudhulpen wou bouwen – is gestart en de prijzen van de bouwgrond

Lees meer »

MR wil mijnbouw in België herlanceren

De MR wil de mijnbouw in België herlanceren. De Franstalige liberalen pleiten voor de heropbouw van een volledige waardeketen, van mijn tot recyclage. De energietransitie doet de vraag naar metalen immers exploderen en Europa moet zijn afhankelijkheid van met name China verminderen, zo stelt het studiecentrum van de partij dinsdag.

Lees meer »

Nieuw onderzoek wijst uit: iedereen in Nederland heeft PFAS in het bloed

Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

Lees meer »

Dirk Beirens op het spoor van Victor Cremers, bouwheer van het pas heropende Le Chatelet: “Schoot liefdesrivaal neer op Marie-Joséplein”

Dirk Beirens van de Oostendse Gidsenkring Lange Nelle was al langer geïntrigeerd door de mysterieuze VC op het frame van de prachtige belle-époque spiegel in de hoekingang van het pas heropende Chateletje, de brasserie in een prachtig erfgoedpand aan Petit Paris. Hij dook in de archieven en stootte niet aleen op een architecturale parel, maar ook op eros en tantanos.<br

Lees meer »