Reewild rukt op in Groot-Anzegem: jagers krijgen lof voor bescherming jonge dieren

“Nieuw leven in Anzegem. Met vreugde melden wij de geboorte van een jonge ree in onze gemeente”, klinkt het bij schepen van Natuur, Dierenwelzijn en Geluk Davy Demets (Inzet). Al gaat het niet over dat ene kits -zoals een jong van een ree heet. “We zien een opvallende trend: het reewild maakt opnieuw opmars in Groot-Anzegem. En dat dankzij de rust, het groen én de inzet van lokale jagers”, bevestigt Natuurpunt Krekel Anzegem.

Stil en zorgvuldig verscholen in de vegetatie verschijnen her en der jonge reeën, ook wel kitsen genoemd. “Een teken dat de natuur zich in alle rust en kracht herstelt en vernieuwt”, zegt schepen Demets. “In deze periode komt de natuur volop tot leven. Vogels broeden, planten bloeien, en tal van wilde dieren zetten nieuw leven op de wereld.” Dat vraagt ook om extra zorg en bewustzijn. “We vragen iedereen om respectvol om te gaan met de natuur. Hou honden aan de leiband en raak jonge dieren zeker niet aan. Een reekalf lijkt misschien verlaten, maar dat is het meestal niet. De moeder is in de buurt. Wie het jong aanraakt, riskeert verstoting door de moeder.”

Inzet jagers werpt vruchten af

Een opvallende partner in dit verhaal zijn jagers. Zij helpen al jaren actief mee aan natuurbeheer in de regio. “Er is inderdaad al enkele jaren een mooie reeënpopulatie in Anzegem. Sinds dit jaar dus ook in Vichte”, vertelt jager Kristof Vandewoestijne (52) uit Kaster. “Dat komt mede door de inspanningen van verschillende jachtgroepen van WBE (Wildbeheereenheid) Wulfsberg-Hollendries om geschikt biotoop te creëren.” De jachtgroep waar Kristof actief bij is, zorgde samen met enkele landbouwers en grondeigenaars voor de aanplant van om en bij de 3.000 à 4.000 bomen in Vichte.

Ook werd in het nieuw beboste gebied een poel aangelegd en wordt er voor rust gezorgd. “Reewild heeft vooral stilte nodig. Momenteel jaagt onze jachtgroep niet op reewild, maar eenmaal de populatie het toelaat, moet dat wel kunnen. Wij jagen niet enkel bij schade, maar ook als de populatie van een bejaagbare soort dat toelaat.”. Het werk van de Kasterse jager bleef niet onopgemerkt: Hij kreeg als bezieler van Jachtsite en Jagersliga een handgeschreven kaartje van Vlaams minister Jo Brouns als dank voor zijn vijf jaar voorzitterschap. “Je bent gebeten door je passie of niet”, lacht Kristof die de puntjes op de i zet met correcte terminologie naar voor te schuiven: “Een ree is drachtig, ze werpt en haar jong heet een kits.” Het ree (Capreolus capreolus) is een inheemse hertensoort die zich vooral thuis voelt in een kleinschalig landschap met afwisseling van bosranden, houtkanten, open plekken en ruige graslanden. De dieren zijn schuw en leven meestal solitair, behalve in de winter, wanneer ze zich in groepjes, zogenaamde ‘sprongen’, verzamelen.

Complimenten

Bijzonder opvallend: ook Natuurpunt Krekel Anzegem deelt complimenten uit aan de jagers. “Vanuit onze vereniging staan wij achter de bescherming die jagers bieden aan reeën”, klinkt het. “De uitbreiding van deze viervoeters in Tiegem, Vichte en overal waar er struiken en wildgroei zijn, is mee te danken aan hun werk.” De eerste populatie dook enkele jaren geleden op in de Spitaalbossen, op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen.

Intussen breidden ze uit richting Hemsrode, Tiegem en Vichte. “Een ree is geen zeldzaamheid meer zoals vroeger. Maar de jongen zijn wel kwetsbaar. Dus niet gaan wandelen met loslopende honden in die gebieden.” Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is het aantal reeën in Vlaanderen de laatste twee decennia fors toegenomen. In 2000 werd de populatie geschat op zo’n 10.000 dieren. Tegen 2023 zijn dat er naar schatting al meer dan 30.000. De stijging is het sterkst merkbaar in gebieden met kleinschalige landbouw, bosranden en rustige natuurzones, zoals in Zuid-West-Vlaanderen.

Samen zorg dragen voor kwetsbare natuur

De oproep van zowel de schepen, de jagers als Natuurpunt is unisono: laat de natuur haar werk doen. “Afblijven, niet strelen of opnemen, dat is het slechtste dat je kan doen.” De aanwezigheid van reewild in Anzegem is het resultaat van samenwerking, jarenlange inspanningen en een degelijk natuurbeheer. Een succesverhaal dat in stilte groeit.

The post Reewild rukt op in Groot-Anzegem: jagers krijgen lof voor bescherming jonge dieren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe peddelroute op driestedenpunt Diksmuide-Veurne-Nieuwpoort: “Dromen van knooppuntennetwerk op het water”

Op donderdag 3 juli werd op het driestedenpunt, aan het peddelinstappunt op de Oude Aa-vaart, de nieuwe peddelroute officieel ingevaren. Het openen van deze lus geeft toegang tot een vaarnetwerk van meer dan 70 kilometer dat je in drie lussen laat kennismaken met de Handzamevaart, IJzer, Lokanaal, Slopgatvaart, Proostdijk, de Oude Aa-vaart en de Grote Beverdijkvaart.
The post Nieuwe

Lees meer »

Granaat gevonden tussen binnengebrachte spullen in  kringloopwinkel Reset in Houthalen

Medewerkers van kringloopwinkel Reset in Houthalen hebben een granaat aangetroffen tussen gedoneerde spullen. De vondst dateert al van 2 weken geleden, maar het nieuws is dinsdag pas bekend geraakt. Politie en ontmijningsdienst Dovo kwamen ter plaatse om het springtuig onschadelijk te maken. "Dat is niet het eerste wat je verwacht om binnen te krijgen op vrijdagmiddag", blikt Marthe Simons van

Lees meer »

Aantal fietsers in Antwerpen blijft toenemen, maar kunnen fietspaden toestroom aan? “We werken aan alternatieve routes”

Het aantal fietsers in de stad Antwerpen blijft toenemen. Dat blijkt uit de mobiliteitscijfers van de stad. Op 5 jaar tijd kwamen er 33 procent meer fietsers voorbij de telpalen. Op spitsmomenten zorgt dat wel eens voor opstoppingen aan de kruispunten. Raken de fietspaden verzadigd? "We zorgen voor alternatieve routes", verzekert schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Lees meer »

50 jaar Rock Werchter, dat is ook 50 jaar aan Werchterkoppels, Werchterbruiloften en Werchterbaby’s. “Voor de mainstage ben ik op de knieën gegaan”

“Festivals zijn de perfecte remedie tegen eenzaamheid”, zei Werchterbaas Herman Schueremans afgelopen weekend op HLN.be. “Je kan niet geloven hoeveel mensen elkaar op Rock Werchter al gevonden hebben.” Alvast bij deze drie koppels kwamen daar zwangerschappen, baby’s, bruiloften én dubbele huwelijksaanzoeken van — eerst op Machu Picchu, daarna bij een boke krabsla. “Ik zag hem aankomen op de camping en

Lees meer »

Astrid en Henri van eetcafé ’t Hof van Commerce zijn kersverse ouders van Remi: “Zware bevalling, maar dolgelukkig met ons zoontje”

Iris Crampe, de beroemde ‘bazin’ van het bekende restaurant ’t Hof van Commerce in Stavele bij Alveringem is voor de derde keer oma geworden. Bij zoon Henri en schoondochter Astrid is immers een eerste kindje geboren. “Het eerste wat Iris zei toen ze vorige dinsdag op kraambezoek kwam? Dat ’t e schontje is”, glimlacht Astrid.
The post Astrid en

Lees meer »

“Ik had het iedereen ingeprent: verwacht het onverwachte”: reconstructie van hét beslissende moment voor Jasper Philipsen en Alpecin-Deceuninck

Nog geen 185 kilometer gereden, amper één dag ver, en alweer is de Tour geslaagd voor Alpecin-Deceuninck. Ritzege én geel voor Jasper Philipsen. Hoe doet Alpecin-Deceuninck dat toch? Het antwoord deze keer: dankzij een fijne ingeving van Visma-Lease a Bike, uren van extreme focus en een onbestemde steenweg tussen twee Noord-Franse gehuchten. Reconstructie van hét beslissende moment in rit 1.

Lees meer »

“In twee uren vond ik 1.500 sigarettenpeuken”: Ralph (22) maakt sensibiliserende kunst

Als student textielontwerp aan Sint-Lucas, heeft Ralph Nollet (22) uit Marke een fascinatie voor achtergelaten objecten. Hij verwerkt handmatig objecten uit verschillende afvalstromen. Zijn recyclageproject over achtergelaten sigarettenpeuken zal later dit jaar te zien zijn op WONDER.
The post “In twee uren vond ik 1.500 sigarettenpeuken”: Ralph (22) maakt sensibiliserende kunst appeared first on KW.be.

Lees meer »