De Vlaamse onderwijsinternaten krijgen eindelijk extra financiële ademruimte. Na jarenlange signalen van onderfinanciering, stijgende zorgvragen en een groeiend aantal kwetsbare leerlingen, komt er een verhoging van de werkingsmiddelen. Vlaams parlementslid en Poperingse schepen Loes Vandromme (cd&v) noemt het een noodzakelijke en langverwachte erkenning voor het harde werk dat de internaten leveren. Ook de Poperingse internaatsdirecteurs zijn opgelucht, maar blijven waakzaam: “We blijven waakzaam: ondersteuning blijft noodzakelijk, zeker met het oog op de toekomst”, zegt Poperings internaatsdirecteur Xenia Recour.
“Eindelijk erkenning voor de vele taken die onderwijsinternaten op zich nemen”, zegt Vlaams parlementslid voor cd&v en Poperings schepen Loes Vandromme. “Tijdens de vorige legislatuur heeft cd&v hard gestreden om een goede regeling uit te werken voor de onderwijsinternaten. Zo werd er vorige legislatuur voor het eerst een decreet gemaakt dat zich boog over onderwijsinternaten. Dat was op zich een goede zaak: internaten kregen zo een volwaardige plaats in het onderwijslandschap. Maar toen al zagen we dat de financiering niet zou volstaan.”
Extra zorgnoden
Twee jaar geleden trok Vandromme al aan de alarmbel, omdat verschillende onderwijsinternaten dreigden de deuren te moeten sluiten. “Toen al waarschuwden we dat de financiering bijzonder krap was en dat de situatie voor veel internaten onhoudbaar werd. Onderwijsinternaten vangen steeds meer kinderen op met extra zorgnoden waaronder kleuters, leerlingen uit het buitengewoon onderwijs en kinderen die via de jeugdhulpverlening in een internaat terecht komen. Daarmee werd amper rekening gehouden bij de vaststelling van de financiering, wat terecht grote onrust veroorzaakte bij de internaten”, duidt Vandromme.
Volgens recente cijfers uit het jaarrapport van het Agentschap voor Onderwijsdiensten waren er in het schooljaar 2022-2023 9.686 internen in Vlaanderen. In vergelijking met zes jaar eerder is dat een lichte daling van vier procent. Het aantal internen dat schoolloopt in het buitengewoon secundair onderwijs steeg van 197 in het schooljaar 2016-2017 naar 338 in 2022-2023. Bovendien stijgt ook het aantal interne kleuters. In het schooljaar 2016-2017 waren dat er 100, na een daling tijdens de coronajaren steeg hun aantal naar 136 in het schooljaar 2022-2023.
Jeugdrechter
Ook het aantal plaatsingen door de jeugdrechter op internaat stijgt. In 2014 waren er 252 plaatsingen door de jeugdrechtbank in West-Vlaanderen en in 2023 waren dat 424 plaatsingen. “We hebben toen voet bij stuk gehouden en kregen de garantie van de huidige onderwijsminister dat er tegen het einde van 2025 een eerste evaluatie zou plaatsvinden, inclusief monitoring en bijsturing van de financiering en omkadering. Dat er vandaag een beslissing genomen is over de financiering is dus een uitvoering van de eerder gemaakte afspraken. We zijn tevreden dat de minister gehoor geeft aan de noodkreten uit de onderwijsinternaten”, zegt Vandromme. Tegelijkertijd wijst het parlementslid erop dat het belangrijk blijft om de vinger aan de pols te houden en te blijven evalueren. “Zeker wat betreft infrastructuur zijn er nog heel wat uitdagingen.”
“De noden zijn groot, maar dit is een duidelijke stap in de goede richting” – internaatsdirecteur Xenia Recour
Waakzaam blijven
Ook de Poperingse internaten beaamden de problemen en zijn tevreden met de extra financiële middelen. Xenia Recour is directeur van internaat De Keiwijzer (kleuter en lager) en internaat Lodewijk Makeblijde College (secundair) in Poperinge. Internaat De Keiwijzer telt 30 internen en daarvan zijn er 26 geplaatste leerlingen. Internaat Lodewijk Makeblijde College heeft 23 internen waarvan er 10 geplaatst werden.
“Het is goed nieuws dat de Vlaamse Regering extra middelen voorziet voor onderwijsinternaten. Het optrekken van het werkingsbudget van 1.300 euro naar 1.450 euro per kind en tot 1.700 euro voor kinderen die via jeugdzorg op internaat verblijven, is een stap vooruit. Hiermee kunnen we beter voorzien in de zorg, begeleiding en dagelijkse werking”, zegt Xenia Recour, internaatsdirecteur van internaat De Keiwijzer in Poperinge. “Het is hoopgevend dat de politiek in actie schiet wanneer er aan de alarmbel getrokken wordt. Er wordt geluisterd naar onze signalen en dat is een opluchting. Tegelijk blijven we waakzaam: ondersteuning blijft noodzakelijk, zeker met het oog op de toekomst. De noden zijn groot, maar dit is een duidelijke stap in de goede richting”, aldus Xenia.
“De onderwijsinternaten zijn van onschatbare waarde en een essentiële schakel in ons onderwijs, maar ook in de bredere maatschappij. De bijkomende middelen zijn een mooie erkenning. Maar dit is nog niet het eindpunt”, besluit Vandromme.
The post Onderwijsinternaten krijgen extra middelen voor stijgende zorgnoden: “Eindelijk erkenning voor cruciale rol van internaten” is provided by KW.be.