Sofie Vandenbriele (43) en haar man Sam Bulik (38) lieten samen met hun kinderen Lio (14) en Len (12) anderhalf jaar geleden ons land achter zich. De Izegemnaars vestigden zich in het Spaanse Bolulla aan de Costa Blanca, waar ze een B&B openden. De verhuis en bijhorende carrièreswitch werd in amper drie weken voltrokken, maar intussen zijn ze er al heel goed ingeburgerd.
Voor ze gasten ontvingen in B&B Finca Oliva – vrij vertaald ‘olijfboerderij’ – waren Sofie en Sam actief in de standenbouw. Tijdens corona ging de hele evenementensector op slot en besloot het koppel zich te heroriënteren. “We begonnen plexiglas voor winkeliers en gelaatsmaskers te ontwerpen. Later lieten we de standenbouw over aan een ondernemer en met Bulik 2.0 spitsten we ons toe op productontwikkeling, marketingmateriaal en prints. Alleen hadden we tijdens corona zo’n opeenstapeling van absurde regeltjes zien passeren dat we het stilaan gehad hadden met ons land”, zegt Sofie.
“We waren toe aan een nieuwe uitdaging en droomden ervan om op langere termijn een B&B over te nemen. We hadden alleen niet gedacht dat die opportuniteit zich zo vlug zou voordoen. Tijdens een korte reis in Spanje waren we op bezoek in een B&B van een ex-concullega, tot we plots te horen kregen dat die te koop stond. Het enige wat ons tegenhield, waren onze kinderen. Ze hadden in ons land immers hun vriendjes en liepen er nog school. We hebben het hen rechtuit gevraagd of ze zo’n verhuis zagen zitten en gek genoeg zeiden ze daar meteen volmondig ja op.”
(Lees verder onder de foto)

In amper drie weken tijd
Het koppel besloot in amper drie weken tijd de overstap te maken. “Al kwamen we nog geregeld terug om wat zaken in België af te handelen. Doordat het zo vlug ging, zijn we er als het ware ingegooid, maar dat was misschien net goed. Bolulla is een dorpje op een half uurtje rijden van Benidorm en vooral gekend als passageplek voor heel wat amateur- en profwielrenners. Het is een rustig dorpje met amper 429 inwoners, maar daarom uitermate geschikt voor een familiale B&B met twee kamers, voor telkens vier personen. Laat het me zo zeggen: er is hier nooit een rush om je handdoek op een ligstoel aan het zwembad te leggen”, lacht ze.
“De kinderen hebben hier vlug vriendjes gemaakt”
De overstap verliep al bij al vlot, ook voor de kinderen. “Ze moesten op school niet alleen Spaans leren, wat op zich vlot gaat, maar ook het Valenciaans. Meer dan de helft van de lessen vinden in dat dialect plaats en dat is geen lachertje. Maar ze hebben er net een succesvol schooljaar opzitten. Ze hebben ook vlug nieuwe vriendjes gemaakt, dus we zijn zeker tevreden.”
Sam en Sofie waren het al gewend om in België in Bulik samen te werken. “We vullen elkaar goed aan”, zegt ze. “We hebben elk onze specialiteiten. Ik ben goed in het maken van ontbijt en kan makkelijk improviseren. Sam is meer de planner en doet tal van klusjes. Ik hou er ook van om me bezig te houden met planten, fruit en groenten in onze tuin, terwijl Sam zich over de kippen, fazanten en hun eitjes ontfermt.”
(Lees verder onder de foto)

Het hoogseizoen loopt er van de paas- tot en met de herfstvakantie. “Dan ontvangen we uiteraard de meeste gasten en die hebben allerlei nationaliteiten. Uiteraard Belgen en Nederlanders, maar ook mensen uit Mexico, Venezuela, Zweden, Duitsland, Frankrijk en uiteraard Spanje zelf. We mogen ook heel wat ‘gemixte’ koppels met verschillende nationaliteiten verwelkomen. Het gaat vaak om nieuw samengestelde gezinnen. Qua mentaliteit zijn het allemaal wereldburgers, maar dat hebben we graag.”
“Er heeft intussen een Nederlandse wandelclub de weg naar onze B&B gevonden en we gaan in de toekomst proberen verenigingen naar hier te krijgen. Zo zijn we bezig met teambuildings, picknicks of hiker-activiteiten en we hebben zelfs al een escape-wandeling voor kids ontwikkeld. Het is hier dus razend druk, maar zo heb ik het graag.”
Perfecte formule
Wie een B&B uitbaat, moet uiteraard ook gastvrij zijn. “Ik ben psychologe van opleiding en praat graag met de mensen. Tussen pot en pint kom je al eens iets meer te weten, maar ze weten dat ze bij ons aan het goede adres zijn. In dat opzicht hebben we ook een perfecte formule: mensen blijven enkele dagen bij ons. Is het leuk, dan beleeft iedereen een leuke tijd. Klikt het iets minder goed, dan zijn ze na een paar dagen alweer weg”, knipoogt Sofie. “Het gebeurt ook dat we koppels met kinderen eens ontlasten als mama en papa een uitstap alleen willen doen. Dat onze kinderen hier na schooltijd ook rondlopen, schept natuurlijk een band.”
(Lees verder onder de foto)

Momenteel kreunen we in België onder tropische temperaturen. In Spanje is dat wellicht nog een pak erger? “Dat valt best mee. Nu is het hier ongeveer even warm als in Izegem, rond de 30 graden. In de winter koelt het af tot een aangename 18 graden. Er zitten uiteraard uitzonderingen in, maar we zitten niet zo heel ver van de zee, dus het is zeker draaglijk. Het nadeel is dat het hier in het voor- en najaar heel nat durft te zijn, met noodweer tot gevolg.”
Voor wie last minute kennis wil maken met B&B Finca Oliva heeft Sofie goed nieuws. “Er zijn nog twee plekjes vrij voor eind augustus, dus wie wil langskomen, verwelkomen we met open armen.”
Meer info: www.finca-oliva.com.
The post “Spaans leren ging vlot, maar Valenciaans is geen lachertje”: Sofie en Sam van Bulik baten B&B uit in Spanje is provided by KW.be.