Zomer in Kortrijk: een gesprek met nieuwe schepen Maxim Veys: “De enige socialist? Lokaal speelt dat toch minder”

Het eerste half jaar zit er op voor het nieuwe Kortrijkse stadsbestuur. We vragen aan vier politici hoe het met hen gaat. Vandaag is Maxim Veys aan de beurt: een nieuwkomer in het schepencollege, die bij de gemeenteraadsverkiezingen 2.789 voorkeurstemmen behaalde. Daarmee liet hij binnen zijn partij Vooruit iedereen een eind achter zich en is er geen twijfel meer over wie het nieuwe boegbeeld is van de Kortrijkse socialisten.

Maxim Veys (38) is sinds 2018 actief in de politiek. Eerst werd hij verkozen tot gemeenteraadslid en een jaar later – verrassend – tot Vlaams parlementslid. In 2024 behaalde hij opnieuw een zitje in het Vlaams parlement, al besliste hij onlangs om dat mandaat stop te zetten. “Ik heb mijn handen meer dan vol aan mijn opdracht als schepen”, zegt hij daarover.

Maar die beslissing nam je toch ook omdat jouw partij niet langer toestaat dat een schepenambt gecombineerd wordt met een parlementair mandaat?

“Ik had een uitzondering kunnen vragen op die regel, maar ik heb dat bewust niet gedaan. Ik ben ook niet in de politiek gegaan om veel geld te verdienen, wel om impact te hebben.”

Vooruit heeft met jou een nieuw boegbeeld te pakken in opvolging van Philippe De Coene. Het zijn grote schoenen die je te vullen hebt.

“Ik ben me daar heel goed van bewust. Philippe was 25 jaar lang de onbetwiste kopman van onze partij en hij blijft nog altijd van groot belang. We bellen mekaar twee tot drie keer per week om over het beleid te praten en andere zaken die de partij aanbelangen. Ik zal hem ook altijd blijven beschouwen als mijn politieke vader, die me geleerd heeft hoe politieke dossiers te bestuderen.”

Je bent de enige socialistische schepen in het stadsbestuur. Is het lastig om die ene linkse stem te laten horen in een centrumrechts kabinet?

“Men had me daarvoor gewaarschuwd, maar het valt allemaal veel beter mee dan ik had gedacht. De sfeer is goed en uiteindelijk willen we met zijn allen de stad goed besturen en speelt dat links-rechtsverhaal lokaal minder dan nationaal. Bovendien zijn er wel degelijk een aantal politieke stromingen binnen het stadsbestuur. Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat de dienstverlening in orde is en dat iedere inwoner van de stad een gelijke behandeling krijgt en het goed heeft.”

Zorg, klimaat, natuur en kinderopvang behoren tot je bevoegdheden. Wat zie je zelf als het belangrijkste dossier voor de komende jaren?

“De zorgcampus helpen realiseren in het noorden van de stad is voor ons een topprioriteit. Dat moet een soort van open huis worden waarin een woonzorgcentrum, een wijkcentrum en een kinderopvang gaan zitten, alles samen goed voor 34 miljoen euro. Wellicht zal de zorgcampus in Heule komen, de tweede in die zin na de opening van ’t Huis, de woonzorgcampus aan de Condédreef. Ik hoop dat we nog deze legislatuur de symbolische eerste steen kunnen leggen.”

Wat wil je doen op het vlak van klimaat en natuur?

“Het groen zoveel mogelijk behouden en verder aan natuuruitbreiding doen. We hebben pas beslist om niet meer te laten bouwen in het Begijnhofpark en dat is een goede eerste stap. We willen ook meer ruimte bieden aan water. Zeker in onze meest overstromingsgevoelige gemeente Rollegem komen er investeringen om het water meer ruimte te geven. Tot slot willen we verder stappen zetten naar een fossielvrije stad.”

Je komt uit een bemiddeld middenstandsgezin. Hoe ver lag het socialisme toen van je af?

“Dat was toch wel een eind. Ik heb bijvoorbeeld nooit ervaren dat geld een probleem kon zijn. Mijn vader was tandarts en het plan was dat ik hem zou opvolgen. Ik zag dat niet zitten en hij had er uiteindelijk ook geen moeite mee dat mijn pad leidde naar de toenmalige sp.a. Mijn vader, die vooral sympathie heeft voor het liberalisme, heeft me altijd gesteund in wat ik doe en hij blijft zeer belangrijk in mijn leven. De interesse in het socialisme is gegroeid tijdens mijn studies geschiedenis. Ik koos voor de specialisatie negentiende eeuw en dat is bij uitstek de periode waarin de arbeidersbeweging tot volle ontwikkeling is gekomen.”

Je bent, met een universitair diploma op zak, eerst als arbeider gaan werken. Verrassend, zeker met jouw achtergrond.

“Je moet er niet te veel achter zoeken. Ik wilde vooral op eigen benen kunnen staan. In mijn sector was het – in de nasleep van de financiële crisis in 2008 – niet gemakkelijk om een job te vinden. In die periode als arbeider heb ik trouwens veel levenslessen meegekregen, onder meer dat je niet automatisch een groot loon krijgt als je hard werkt.”

Waar ga je tot slot graag iets drinken in de stad?

“Dat is in deDingen, een koffiebar in de Budastraat. Het is echt een fantastische plek om binnen te springen. Je ziet er iedereen, zonder onderscheid van rang of stand. Ik hou van dat soort plekken. En niet onbelangrijk: ze serveren er de beste cappuccino van de stad.”

Privé: Maxim (38) heeft een vriendin en woont in de Kapelstraat op Overleie.

Studies/Loopbaan: Hij is master in de geschiedenis en master in de politieke wetenschappen. Hij werkte als metaalbewerker in een bouwbedrijf, vooraleer hij kabinetsmedewerker werd bij Kortrijks schepen Philippe De Coene. Later werd hij beleidsmedewerker van de provincie. In 2019 en in 2024 werd hij verkozen tot Vlaams parlementslid, een mandaat dat hij dit jaar stopzette.

Kortrijk: Hij werd in 2018 en in 2024 verkozen tot gemeenteraadslid en is nu schepen. Met 2.789 stemmen werd hij de nummer vier van de laatste verkiezingen.

The post Zomer in Kortrijk: een gesprek met nieuwe schepen Maxim Veys: “De enige socialist? Lokaal speelt dat toch minder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bakpoeder dat minder op de maag ligt en ademhaling als parameter voor de toekomst: wij doken achter de schermen op hét congres voor innovatie in de koers

Van passieve opwarming, bakpoeder met minder maagproblemen tot cadans-analyse en methodes om talent te ontdekken. Aan de vooravond van de Tour werden op de Universiteit van Rijsel vijftig (!) lezingen gegeven over wetenschappelijke innovaties in de koers. Onze journalist was er twee dagen te gast, samen met alle performance coaches, trainers en artsen van de topteams. Of toch bijna allemaal.

Lees meer »

Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd

De nieuwe Europese weersatelliet, de Meteosat Third Generation Sounder 1 (MTG-S1), met aan boord het Copernicus Sentinel-4-instrument, is dinsdagavond om 17.04 lokale tijd (23.04 Belgische tijd) gelanceerd vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida. De nieuwe satelliet moet de monitoring van het weer, en dan vooral met name extreme weerfenomenen, verbeteren. Daarnaast kan ook de luchtkwaliteit nauwgezetter worden opgevolgd.

Lees meer »

Vergeten peuter in hete auto in Spanje overleden

In Spanje is een peuter overleden nadat hij door zijn vader was vergeten in een auto. De vader bracht de jongen nog naar een kamer met airconditioning, maar reanimatiepogingen mislukten. De temperatuur in de auto zou tot boven de 50 graden zijn gestegen.

Lees meer »

Nachtwinkel gesloten in Kortrijk na flagrante inbreuken: “Ook grote hoeveelheid illegale producten gevonden”

De politiezone Vlas en de inspectiediensten controleerden op donderdagavond 26 juni 12 nachtwinkels en één shishabar verspreid over Kortrijk (12) en Kuurne (1). Deze grote controle was opgezet door PZ Vlas en uitgevoerd in samenwerking met inspecteurs van de FOD Volksgezondheid en de Douane en Accijnzen.
The post Nachtwinkel gesloten in Kortrijk na flagrante inbreuken: “Ook grote hoeveelheid illegale

Lees meer »

Fransman Stéphane Lefebvre pakt tweede opeenvolgende zege in Ypres Rally

Stéphane Lefebvre (Toyota Yaris) heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Ardeca Ypres Rally op zijn naam geschreven. De Fransman haalde het met tien seconden van Hayden Paddon (Hyundai i20). Davy Vanneste (Citroën C3) finishte knap als vijfde en eerste West-Vlaming.
The post Fransman Stéphane Lefebvre pakt tweede opeenvolgende zege in Ypres Rally appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste snellaadplein bij Boone Center in Poperinge: “Meerwaarde voor onze huurders en passanten”

Smappee heeft een eerste snellaadplein geopend bij Boone Center in Poperinge. Het is meteen ook de vijftiende Smappee Smartstop in België. De site bij Boone Center in Poperinge, gelegen op de Europalaan 1/A1, bestaat uit tien snelladers en twee traagladers. “We zijn trots dat we, door elektrische wagens te laden met 100 procent hernieuwbare energie, actief bijdragen aan een duurzamere

Lees meer »