Bruggeling Ruben Ongenae zeilt met kwetsbare jongeren en nu ook met vriendengroepen: “Zeilen is helend: je bent verplicht samen te werken”

Al twintig jaar neemt Bruggeling Ruben Ongenae via Sail4Children kwetsbare jongeren als therapie mee uit zeilen op zijn catamaran. Deze zomer start deze avonturier met een hart Sail2Gether: een uniek zeilproject om families en vrienden te verbinden. Met de haven van Nieuwpoort als uitvalsbasis.

Zeilen is dé passie van Bruggeling Ruben Ongenae (43). Hij kreeg dit ‘virus’ mee van zijn vader Noël Ongenae, voormalig stichter en directeur van Tronkestik, een kleinschalig Brugs begeleidingstehuis voor kwetsbare jongeren. Twaalf jaar lidmaatschap van Zeescouts Sint-Leo en diverse opleidingen bij Sport Vlaanderen verdiepten die passie alleen maar.

Eindwerk

Wekt het verwondering dat hij zijn eindwerk als bachelor lichamelijke opvoeding bij Vives Hogeschool wijdde aan de unieke ontwikkelingskansen die zeilen biedt aan kinderen met opvoedingsproblemen? Ruben Ongenae: “Het project Sail4Children groeide uit die bachelorproef. Als eerste test leerde ik enkele kinderen die begeleid worden in Tronkestik zeilen op de Sint-Pietersplas.”

“Vanuit mijn ervaring op het zeiljacht van mijn vader en de bootjes van de zeescouts op het Boudewijnkanaal wist ik dat samen op het water zitten, door weer en wind, probleemoplossend werkt. Je zit vast op die boot, er gaat altijd wel iets kapot, het weer is grillig en onvoorstelbaar. Je moet samenwerken om te kunnen zeilen.”

Trauma

De voorbije twintig jaar nam Ruben Ongenae al 5.000 kwetsbare jongeren uit zeven Brugse instellingen (de vzw’s Binnenstad, De Zandberg, Sint-Clara, De Patio, Tronkestik, Nieuweland en De Kantel) mee op zijn catamaran ‘Blue Moana’ (‘blauwe zee’ in het Polynesisch), die de jachthaven van Nieuwpoort als thuisbasis heeft.

“Het is meer dan een vaardigheidstraining, het is een vorm van cognitieve gedragstherapeutische aanpak voor die kwetsbare jongeren, die vaak een emotioneel trauma meegemaakt hebben of door een uitdagende gezinssituatie gedragsproblemen hebben. Via het zeilen komen ze tot rust, we bieden hen een ‘time-out’.

Een jaar lang zeilde Ruben met zijn gezin de wereld rond

“Wij kozen voor een catamaran, omdat die stabieler op het water ligt en dus laagdrempelig is. Dat zorgt voor wat minder angst en geeft een veiliger gevoel. Je hebt geen zeilervaring nodig en de kans op zeeziek worden is kleiner. Op de ‘Blue Moana’ kunnen negen passagiers met mij mee”, aldus de Bruggeling.

Wereld rond

Corona zorgde ook voor een crisis in de jeugdzorg. Die stonden niet alleen medisch maar ook financieel onder druk. Zelf zocht Ruben Ongenae een originele manier om te herbronnen: van juli 2021 tot juni 2022 zeilde hij met zijn gezin de halve wereld rond: “Het was geen zot idee, we hebben er jaren naartoe gewerkt.”

Zowel financieel als zeiltechnisch, medisch en didactisch. Mijn vrouw Louise Denys nam als hoofdvroedvrouw in het Knokse AZ Zeno daarvoor een jaar loopbanonderbreking, ik kon via mijn educatieve opleiding onze kinderen Migiel en Anna helpen studeren.”

“Ze volgden dat jaar vanuit onze kajuit afstandsonderwijs, zodat ze mee waren met het officieel leerplan. Vaak lagen we dagen aangemeerd in een idyllische baai in de Caraïben, maar moesten ze ‘s morgens vier uren les volgen. Individueel onderwijs verloopt sneller dan in klas.”

Orka’s

De reis voerde het Brugse gezin vanuit het Spaanse Burriana via de Straat van Gibraltar naar Madeira, de Canarische en de Kaapverdische eilanden, vanwaar de Atlantische oceaan overgestoken werd naar Barbados, Martinique en Guadeloupe.

“Toen we vertrokken was het eventjes spannend. Want in de Straat van Gibraltar kwamen orka’s in aanvaring met het roer van andere zeilboten. Bij ons was er gelukkig geen incident. En voor de twee weken durende oversteek van de Atlantische Oceaan hebben we een ‘weergat’ afgewacht.”

Ruben Ongenae en zijn vrouw Louise Denys.
Ruben Ongenae en zijn vrouw Louise Denys. © Isabelle Vanhassel IV

“Op basis van verschillende weermodellen maakten we een veilige keuze”, aldus Ruben Ongenae, die in juni 2022 in Guadeloupe zijn boot verkocht, zodat zijn gezin met het vliegtuig naar ons land terugkeerde.

Aanpassen

Sindsdien is Sail4Children voor de Bruggeling een halftijdse job geworden, deels door de moeilijker financiering door het Agentschap Opgroeien dat ook op haar overheidsbudget moet letten. De voorbije maanden rijpte bij Ruben Ongenae het idee om Sail2Gether op te starten. “Mijn nieuw en tweede bedrijf richt zich op families, vrienden en werkmakkers. Het is een commercieel initiatief in tegenstelling tot Sail4Children dat zich volledig tot de non-profitsector richt.”

Je kunt slechts succesvol leven, als je in staat bent om je aan te passen

“Ik bied groepen tot tien personen zeilinitiaties op maat aan, vanuit de haven van Nieuwpoort. Voor twee, vier of zeven uren. Of zelfs meerdaagse trips. Het is een uniek concept voor onze kust, aangezien het op een ruime catamaran is. Niemand anders verstrekt dit. Mijn catamaran werd tot ‘Gekko’ gedoopt, een diertje dat zich goed kan aanpassen aan verschillende omstandigheden. Het is een metafoor voor het leven: je kunt slechts succesvol leven, als je in staat bent om je aan te passen.”

Levensmotto

“Het is mijn levensmotto geworden: je kan de ‘richting van de wind niet bepalen, wel de stand van je zeilen’. Zeilen vergt discipline en samenwerking, maar werkt ook helend en je krijgt een andere ervaring van de tijd. Je kan ontspannen, maar je moet tegelijkertijd vooruitkijken en plannen. Je bent verplicht om aan boord je ruzies uit te praten, je kunt niet ontsnappen”, besluit Ruben Ongenae.

Info: www.Sail4Children.be en www.sail2Gether.be

The post Bruggeling Ruben Ongenae zeilt met kwetsbare jongeren en nu ook met vriendengroepen: “Zeilen is helend: je bent verplicht samen te werken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tachtig vrienden en familieleden geven Herman Renders een onvergetelijk tachtigste verjaardagsfeest: ”Een ongelooflijk warm man”

Brechtenaar Herman Renders kreeg voor zijn tachtigste verjaardag een rondreizend feest, langs plaatsen die allemaal een betekenis hebben voor Herman Renders. Van het Molenhof tot Krabbershoek, van de Strijderbond tot zijn eigen Handkrant, vrienden, familie en dorpsgenoten trokken met hem door zijn leven, met het glas in de hand en warme herinneringen op de tong.

Lees meer »

Correcties en aanvullingen in juli

Het nieuwsombudsteam verzamelt hier correcties en relevante aanvullingen bij de berichtgeving van VRT NWS. Ze worden vaak gemeld door aandachtige lezers, kijkers of luisteraars. De focus ligt vooral op opmerkingen in verband met radio- en tv-programma’s. Correcties en aanvullingen bij online artikels of posts op sociale media worden in het artikel of de post zelf verwerkt, maar kunnen hier ook

Lees meer »

Beroepschauffeur voor tweede keer met te veel alcohol achter het stuur: “Zijn vriendin zou hem verlaten”

Hij rijdt met een betonmixer, maar al voor de tweede keer kon een 30-jarige automobilist uit Kortrijk met te veel alcohol achter het stuur betrapt worden. Hij deed nog maar eens een beroep op de mildheid van de politierechter in Kortrijk.
The post Beroepschauffeur voor tweede keer met te veel alcohol achter het stuur: “Zijn vriendin zou hem verlaten”

Lees meer »

Raad van State schorst niet-benoeming van Wieland De Meyer als burgemeester van Heuvelland

Vandaag schorste de Raad van State in kortgeding de beslissing van Vlaams binnenlandminister Hilde Crevits om Wieland De Meyer niet te benoemen als burgemeester van Heuvelland. In afwachting van de beslissing ten gronde kan Wieland nu opnieuw zijn rol spelen als aangewezen burgemeester. Dus ook vanavond al op de gemeenteraad.
The post Raad van State schorst niet-benoeming van Wieland

Lees meer »