“De Brugse wiskundige Gregorius is een even belangrijke wiskundige als Simon Stevin en verdient dus ook een standbeeld in Brugge.” Dat schrijft de Oostendse prof Dirk Huylebrouck in EOS magazine. Een andere wetenschapper, met name de Brugse professor Guido Vanden Berghe, vindt die oproep terecht.
De reden voor de oproep van Dirk Huylebrouck is het feit dat er steen en been geklaagd wordt over het wiskunde-niveau van de hedendaagse jongeren en het gebrek aan studenten wiskunde: “Waarom geen helden op een voetstuk zetten, zodat er opgekeken wordt naar wiskundige en niet alleen naar voetballers en zangers?”
Medaillon
Emeritus professor Guido Vanden Berghe, een uitgeweken Bruggeling die zelf een opleiding in de kernfysica genoot en jarenlang toegepaste informatica doceerde, heeft zich verdiept in de figuur van Gregorio Vicente (1584-1666): “Ik ontdekte toevallig dat zijn medaillon in de aula van de Gentse universiteit prijkt, naast andere eminente wetenschappers als Mercator en Vesalius. Die aula is overigens gebouwd op het graf van deze Jezuïet, want de rechtsfaculteit bevindt zich op de plek waar vroeger een Jezuïetenklooster stond.”
“Wist je overigens dat in de 19de eeuw, toen het standbeeld voor Simon Stevin op het gelijknamige plein in Brugge opgericht werd, er een politieke discussie was tussen liberalen en katholieken? De tweede kanshebber op een standbeeld was Gregorius, maar hij haalde het niet onder druk van de Belgische regering, waarin de liberalen zetelden.”
Spaanse Jood
“Gregorius is een vergeten wetenschapper, hij prijkt niet in onze encyclopedieën. Hij is in Brugge geboren, zijn familie woonde in de Spanjaardstraat en was afkomstig uit het Noord-Spaanse havenstadje San Vicente de la Barquera. Vermoedelijk was zijn grootvader een Spaanse Jood, die naar Brugge gevlucht is. Onder het bewind van de katholieke Spaanse koningen moesten Joden en Moren zich bekeren of vertrekken.”

“Vicentes grootvader was gehuwd met een dochter van de bekende Spaanse familie de la Torre, die een groot eigendom bezat op de plek waar nu het ziekenhuis van de Zwarte Zusters is. Vicente werd naar het Jezuïetencollege op het huidige Sint-Maartensplein gestuurd, hij wou nadien intreden.”
“Maar zijn Joodse roots lieten dit niet toe, pas vele jaren later werd daar sluiks een mouw aan gepast en werd hij Jezuïet. De rector van het college stuurde hem naar de nieuwe universiteit van Douai in Frankrijk, waar hij vier jaar wiskunde en filosofie studeerde.”
Galilei
“Nadien kreeg hij in Rome nog een opleiding theologie, wiskunde en sterrenkunde. Hij bestudeerde er samen met de astronoom Galilei de hemellichamen en had contact met Clavius, de Jezuïet die onze Gregoriaanse kalender opstelde. In 1612 verhuisde Gregorius naar Antwerpen, waar hij mee een Jezuïetencollege oprichtte en hielp bij de bouw van de Carolus Borromeuskerk.”
“Hij specialiseerde zich in de meetkunde en de sterrenkunde, hij bestudeerde ellipsen, hyperbolen en parabolen, zocht tevergeefs naar de waarde van het getal Pi door zich bezig te houden met het vraagstuk van de kwadratuur van de cirkel. Zijn 1200 pagina’s dikke studie werd niet gepubliceerd, omdat hij niet af was.”
“De Engelse wetenschapper Newton en de Duitse wiskundige Leibniz bouwden er later op voort. Gregorius mocht wel in Praag de biechtvader worden van de Duitse keizer Ferdinand II, tot de dertigjarige oorlog tussen katholieke en protestanten uitbrak.”
Borstbeeld
“De laatste dertig jaar bracht Vicente door in het Jezuïetencollege in de Voldersstaat in Gent, waar hij ook begraven is. Is het niet hoog tijd dat Brugge eer betoont aan deze vergeten, eminente wiskundige? Met een borstbeeld op het Sint-Maartensplein of in het Spaans kwartier?, besluit professor Guido Vanden Berghe. In EOS Magazine zegt Brugs cultuurschepen Nico Blontrock dit idee genegen te zijn….
The post Vergeten wiskundige en sterrenkundige: “Gregorius verdient een standbeeld in Brugge” is provided by KW.be.