Emmanuel Bekaert woont in het rustige Ardooie, maar hij is opgegroeid in Roeselare. De CEO van Maxicon staat met beide voeten in het leven en kent de waarde van geld zeer goed. Vanaf zijn 17 jaar bekostigt Emmanuel al woning, studies en vrije tijd. Maar een goed feestje slaat hij zelden af.
Hoe zou je je band met Roeselare omschrijven?
“Roeselare is mijn stad. Ik ben er opgegroeid, ik maak er plezier, ik werk er en heb er veel vrienden. Ik ben wel naar Ardooie verhuisd omdat we daar rustig wonen. Ons bedrijf Maxicon in Roeselare doet aan project sourcing en wij zoeken en matchen technische en logistieke specialisten voor bedrijven. Het zijn altijd drukke dagen om onze 220 medewerkers aan te sturen en dan is het leuk tot rust komen in Ardooie.”
Wat is je mooiste jeugdherinnering?
“Midden de jaren 90. We waren ‘de gouden generatie’. Ik werkte als barman in de Billy Jean, maar ik kon heel veel plezier maken met de vrienden. We dronken een pintje, we dansten op de toog van de Palace, de Billy Jean of de Bistro en we zochten elkaar altijd op. Ook nu nog: iedere Batjeszondag zien we elkaar bij het terras van Cuisine Tossins in de Noordstraat. We moeten daar zelfs niet voor afspreken.”
Wat is je favoriete plek in Roeselare?
“Wel, dat is eigenlijk die plaats bij Cuisine Tossins. Het is de perfecte samensmelting van commerce, horeca en plezier.”
Welke lokale horecazaken kun je aanraden?
“Er zijn er veel maar ik ga graag naar Bistro ’t Verschil, dat is technisch gezien dan wel Gits, en ook naar D’hofstee. Dat zijn twee plaatsen waar het gezellig is en je eet er zeer lekker. Ik kies er vaak een gerecht op de grill. Je ontmoet er ook veel collega-ondernemers: het is dus dikwijls lekker eten en netwerken.”
En shoppen. Gebeurt dat ook in Roeselare?
“Ik koop al-les in Roeselare. Voor mijn kledij ga ik naar Boggi, LF Tailor en ’t Grijs Peerd. De persoonlijke service en bediening zijn de allergrootste troeven naast hun mooie en kwaliteitsvolle producten. Jammer dat Luc (Boggi, red) en Jean-Pierre (’t Grijs Peerd) er mee stoppen.”
Wat is er meest veranderd in Roeselare sinds je jeugd?
“Er is veel vastgoed bijgekomen en Roeselare is een grote stad gekomen, ook op bevolkingsaantal. We zijn langzaam van 50.000 inwoners naar meer dan 70.000 gegaan. Dat brengt ook met zich mee dat het aanpassen is: meer mensen in de stad, nieuwe generaties met soms andere normen en waarden, het is niet meer zoals 30 jaar geleden.”
“We waren de gouden generatie in de jaren 90”
“Op het vlak van economie gaat het ook snel in Roeselare en dat is een pluim die onze burgemeester op zijn hoed mag steken. Hij heeft een zeer mooi verhaal voor onze stad geschreven en niemand kan tippen aan hem. Het is formidabel om hier ‘commerce te doen’.”
Wat zou je graag anders zien in onze stad?
“Ik zou heel graag de retailzaken zien terugkeren in het centrum. Ik weet dat er vanuit het stadsbestuur al veel activiteiten gebeuren om de mensen én de retailzaken naar het centrum te krijgen, maar ze mogen hun inspanningen niet staken. Ik denk dat het weer goed komt. Er verdwijnen winkels maar er komen er ook bij en niet van de minste. Kijk maar naar Douglas dat net de deuren heeft geopend.”
Welke persoon of vereniging mag eens meer in de kijker gezet worden?
“Dan kies ik voor de volleydames van Bevo. Maxicon sponsort die vereniging en wanneer ik kijk naar hun werking en inzet kan ik niet anders dan veel bewondering hebben voor hen.”
“Het team telt profs en semi-profs maar ook heel veel vrijwilligers die de boel draaiende houden. Dat zijn mensen met een gouden hart die hun vrije tijd stoppen in een team waar ook jongeren een goede opleiding en veel vriendschap krijgen.”
“In die optiek wil ik ook een lans breken voor alle jeugdbewegingen want die zijn zeer belangrijk voor de jongeren. Ik ben zelf lid van de KSA geweest tussen mijn 6 en 18 jaar en ik hou er nog steeds warme herinneringen aan over.”
Zul je oud worden in Roeselare?
“Maxicon wel (lacht). En mijn familie en ik zullen ook wel in de omgeving blijven.”
“Hard werken om rond te komen”
Emmanuel studeerde elektro-mechanica aan het VTI in Roeselare en begon al op jonge leeftijd hard te werken. “Ik moest hard werken om rond te komen. Ik woon al van mijn 17 jaar alleen en om mijn studies, mijn huur en uitgaansleven te betalen, werkte ik bij de Quick en was ik ook barman in de Billy Jean.”
“Na mijn studies begon ik voltijds te werken bij Westvlees om dan bij een bedrijf aan de slag te gaan dat transportbanden maakte. In 2008 ben ik zelfstandig gestart met Belting en fabriceerde ik zelf transportbanden. Met Bekaert Technics stond ik later in voor de outsourcing van technische profielen maar dat bedrijf verkocht ik aan House of HR. In 2015 stapte ik mee in Maxicon en hebben we nu 220 medewerkers en drie vestigingen.” (PS)
The post “Er verdwijnen wel winkels, maar er komen er ook bij”: thuis in Roeselare met ondernemer Emmanuel Bekaert (48) is provided by KW.be.